Administrație

Propunere inedită: Punct de BELVEDERE pe Tăietura Turcului! FOTO

Un clujean propune amenajarea unui punct de belvedere în apropierea Tăieturii Turcului, pe un teren ce se află în proprietatea Municipiului Cluj-Napoca.

Propunere inedită: Punct de BELVEDERE pe Tăietura Turcului! Facebook/ George Trif Propunere inedită: Punct de BELVEDERE pe Tăietura Turcului! Facebook/ George Trif

 


O nouă rundă de bugetare participativă a fost lansată recent la Cluj-Napoca, iar propuneri care mai de care au fost depuse deja. Între ele se numără și o propunere a clujeanului George Trif, fost președinte al USR Cluj-Napoca: amenajarea minim-invazivă a unui punct de belvedere pe dealul unde se intersectează strada Vânătorului și Tăietura Turcului. 


 

„Ce frumos ar fi un nou punct panoramic in Cluj! Dealul din dreapta Taieturii Turcului se află în proprietatea publică a orașului și merită să fie pus în valoare pentru beneficiul oamenilor. Amenajarea acestui spațiu se poate face cu resurse financiare minime. O balustradă de siguranță din lemn, o cale de acces, câteva camere de supraveghere a zonei și iluminat public ar transforma acest loc nefolosit în unul de reper. Nu este nevoie de beton, borduri, sau asfalt ca să se amenajeze un punct prietenos pentru copii, familiile clujene, și orice vizitator care vrea o nouă perspectivă asupra orașului”, arată George Trif, inițiatorul proiectului.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Clujeanul arată că amenajarea unui punct de belvedere s-ar putea face odată cu modernizarea străzilor Vântului și Vânătorului, care urmează să intre în șantier.

Priveliște de la punctul indicat. Foto: Diana CÎMPEAN/ Monitorul de Cluj

„E și un moment bun pentru o asemenea decizie: urmează să fie modernizate străzile Vântului și Vânătorului și am putea împușca doi iepuri dintr-o data. Mai mult, acest spațiu ar fi un prim popas pe traseului pietonal dintre zona Cetățuia cu Pădurea Hoia.  Am făcut această propunere în cadrul procesului de Bugetare Participativă și tare sper să nu fie uitat precum au fost nenumărate alte propuneri bune. Această ediție promite un restart al programului, după ce administrația a acceptat câteva îmbunătățiri, însă eșecurile anterioare fac greu de construit încrederea pierdută”, a mai transmis Trif.


Bugetare participativă 2022. Ce proiecte au mai fost depuse?

Între proiectele depuse în cadrul acestui proces de bugetare participativă se mai regăsesc următoarele:

  • Fertilizare in vitro compensat până la 45 ani;
  • Deschiderea şcolilor pe timp de vară;
  • Extindere linie autobuz 27 către Floreşti;
  • Trotuar Aleea Negoiu - Mănăștur;
  • Iluminat modern și sigur pe Bulevardul Muncii;
  • Regenerare urbană FSPAC;
  • Grădina Botanică deschisă;
  • Amenajare spațiu zona Pod IRA;
  • Dezvoltarea zonei de Nord 6,5 km: Parc, grădiniță, școala, circu spre Chinteni.

Detalii despre acestea găsiți AICI.


Ultimele zile pentru depunerea ofertelor

Cea de-a cincea ediție a procesului de bugetare participativă în municipiul Cluj-Napoca a debutat săptămâna trecută, iar clujenii pot propune proiecte până în 3 iulie. Toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au împlinit vârsta de 18 ani pot propune proiecte pentru dezvoltarea orașului, implicându-se în procesul de bugetare participativă prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro.

Valoarea fiecărui proiect nu trebuie să depășească 400.000 euro (TVA inclus), iar propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul dintre următoarele șase domenii: Alei, trotuare şi zone pietonale/ Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei/ Spații verzi și locuri de joacă/ Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.)/ Infrastructură educațională și culturală/ Oraşul digital.


Calendarul procesului de bugetare participativă online pentru anul 2022 este următorul:

  • 14 iunie – 3 iulie – depunere proiecte;
  • 4 iulie – 2 octombrie – analiza proiectelor;
  • 3 octombrie – 6 noiembrie – vot proiecte;
  • 7 noiembrie – 13 noiembrie – validare vot proiecte;
  • 14 noiembrie – afișare rezultate finale.

Bugetarea participativă cuprinde următoarele etape:

Înregistrarea participanţilor: înregistrarea se face pe platforma online www.bugetareparticipativa.ro, adaptată pentru dispozitivele mobile. Înregistrarea este obligatorie pentru a putea trimite propuneri de proiecte sau pentru a putea vota. Persoanele care au participat la edițiile anterioare ale procesului de bugetare participativă și s-au înregistrat deja pe platformă, nu au nevoie de o nouă înregistrare.

Depunerea propunerilor de proiecte: fiecare cetățean poate formula una sau mai multe propuneri de proiecte (câte un proiect pentru fiecare domeniu) prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro.

Analiza tehnică şi legală a proiectelor de către municipalitate: propunerile de proiecte vor face obiectul unei analize tehnice şi legale ce va fi realizată de către departamentele din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. În urma acestei verificări, se va stabili lista proiectelor care sunt eligibile. Fiecare persoană al cărei proiect a fost declarat neeligibil poate să primească, la cerere, un răspuns scris cuprinzând motivele pentru care propunerea a fost declarată neeligibilă. Toate proiectele declarate eligibile urmează să fie supuse votului cetăţenilor.

Votul cetăţenilor: votul are loc într-o singură etapă, iar acţiunile necesare pentru implementarea proiectelor care au obținut cel mai mare număr de voturi urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:

Cum vrei să arate Clujul? A început o nouă ediție a procesului de Bugetare participativă

abonare newsletter