Administrație

Ce proiecte și investiții noi aduce anul 2022 la Cluj-Napoca?

Anul 2022 aduce proiecte noi la Cluj-Napoca, dar și finalizarea unor șantiere mai vechi. Primarul Emil Boc a făcut luni, 3 ianuarie, o trecere în revistă a investițiilor care vor demara anul acesta, dar și a șantierelor care se vor finaliza în următoarele luni.

Ce proiecte și investiții noi aduce anul 2022 la Cluj-Napoca? Ce proiecte și investiții noi aduce anul 2022 la Cluj-Napoca?

 

 


Primarul Emil Boc, împreună cu viceprimarii Dan Tarcea și Olah Emese au prezentat luni, 3 ianuarie, proiectele pe care primăria le va finaliza anul acesta, dar și pe cele începute deja și care vor fi finalizate în 2023 sau în anii de după. 

 


Astfel, primarul a prezentat în prima parte proiectele mari ale Clujului, respectiv cele legate de metrou, tren metropolitan, centura metropolitană, legarea Clujului la Autostradă prin Mărtinești și pasajul peste calea ferată de pe Tăietura Turcului.

„În privința proiectelor mari, metroul – vom încheia cu Floreștiul un protocol prin care comuna Florești va mandata, în calitate de beneficiar, Primăria Cluj-Napoca pentru a demara și derula procedurile de licitație în vederea realizării acestui obiectiv. Termenul pentru încheierea acestuia este de 17 ianuarie 2022, va trece în consiliul local, după care vom lansa licitația de realizare a metroului. Anul 2022 este anul de lansare a licitației, după finalizarea tuturor procedurilor cu ministerul Transporturilor, care este ordonatorul principal de credite, cu comuna Florești și cu Cluj-Napoca, beneficiarii acestui proiect”, a declarat primarul Emil Boc.


Termen prelungit pentru centura metropolitană

Privind centura metropolitană, primarul a declarat că termenul pentru finalizarea documentației este data de 31 martie, întrucât proiectantul a solicitat prelungirea termenului, pentru ca ulterior să poată fi lansată licitația. Emil Boc a afirmat că dacă firmele nu vor fi serioase, vor intra pe lista rușinii.

„Termenul de finalizare a documentațiilor pentru centura metropolitană este 31 martie, după care urmează aprobarea în Ministerul Transporturilor și apoi în Guvern a indicatorilor tehnico-economici. Ulterior, va fi organizată licitația de execuție. Am prelungit la solicitarea proiectanților termenul cu trei luni de zile. Au ieșit public înainte de a le aproba prelungirea să explice de ce este nevoie de prelungire, motivul fiind complexitatea procedurilor, spun ei. Le atrag atenția în modul cel mai elegant cu putință că vor intra pe lista rușinii dacă nu respectă termenele pe care și le-au asumat”, a declarat Boc.


Finalizarea studiului de fezabilitate și aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru trenul metropolitan vor avea loc anul acesta, a spus primarul, iar lansarea licitației ar urma să aibă loc tot în 2022. Și acest proiect ar urma să beneficieze de finanțare din fondurile structurale, a mai afirmat Emil Boc.

Clujul, legat la A3 în 2023?

Legarea Clujului la Autostrada Transilvania printr-un drum expres de aproape 5 kilometri este promisă de primar la fiecare început de an, dar lucrările par să întârzie. Promisă inițial pentru 2020, apoi pentru 2021 și 2022, Emil Boc a declarat luni că, până la finalul anului 2023, clujenii vor putea circula pe acest drum.


„În privința legării Clujului la Autostradă, în 28 decembrie 2021 a avut loc dezbaterea pe avizul de mediu, în ianuarie vor avea, în guvern, la nivelul ministerului Transporturilor, aprobarea indicatorilor tehnico-economici și în luna februarie vom avea hotărârea de guvern cu privire la acest proiect și de lansare a licitației, anul acesta. La sfârșitul anului 2023 ar trebui să ne găsească cu această centură finalizată”, a afirmat Boc. 

O altă promisiune neonorată încă este pasajul peste calea ferată, de pe Tăietura Turcului, cuprins în prezent în proiectul de electrificare a căii ferate Cluj – Episcopia Biharia, finanțat din PNRR. Acest proiect se află în prezent în procedură de licitație publică, realizarea pasajului fiind prevăzută în prima etapă a lucrărilor.

Proiectul Spitalului Regional de Urgență de la Florești este de asemenea în linie dreaptă, fiind aprobate în guvern memorandumul și contractarea împrumutului de la Banca Europeană de Investiții.

Ce proiecte promite Boc pentru anul acesta?

  • Bulevardul 21 Decembrie: termen de finalizare - aprilie 2022;
  • Modernizarea Seminarului Teologic Ortodox: finalizare anul acesta;
  • Școala gimnazială „Iuliu Hațieganu”: termen - septembrie 2022 pentru realizarea unui nou corp de clădire cu 15 noi săli de clasă;
  • Baza Sportivă „La Terenuri”: proiectul promis și anul trecut nu a fost finalizat la timp, noul termen de finalizare fiind luna iunie 2022; firma plătește penalități de întârziere, susține Boc.
  • Parcul „Ștefan cel Mare”: finalizare anul acesta.
  • Reabilitarea Turnului Pompierilor: proiect care trebuia finalizat anul trecut, fiind relicitat. Noul  termen de finalizare – anul acesta.
  • Modernizarea Parcului Farmec: finalizat anul acesta.
  • Extindere creșă de pe strada Meziad cu 90 de locuri: de asemenea, promis pentru anul 2021, proiectul are termenul de finalizare acum în luna martie 2022.

Proiecte în derulare în 2022, cu finalizare în anii următori:

  • Noul pod Oașului – Răsăritului: iunie 2023;
  • Modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu: iunie 2023;
  • Reabilitarea Parcului Feroviarilor: decembrie 2023;
  • Revitalizarea malurilor Someșului – Platoul Sălii Sporturilor (decembrie 2023), Lunca Someșului (iunie 2023), Parcul Armătura (martie 2023).
  • Parcul „I.L Caragiale” – strada Octavian Petrovici: iunie 2023.
  • Regenerarea urbană a zonei Calea Moților – Calea Mănăștur – strada Mărginașă: ordinul de începere a lucrărilor va fi dat în 10 ianuarie, iar termenul de finalizare e sfârșitul anului 2023.

Proiecte cu dezvoltare multianuală care continuă în 2022:

  • Parcul Est;
  • Parcul Cetățuia;
  • Culoar verde de mobilitate pe malul Canalului Morii, lângă Parcul Rozelor;
  • Parcul Zorilor: depunere de oferte până pe 15 februarie;
  • Reabilitarea Liceului Nicolae Bălcescu și a zonelor adiacente;
  • Parcul Bună Ziua: concurs de soluții;
  • Creșă nouă în cartierul Dâmbul Rotund
  • Cămin pentru persoane vârstnice: aprobarea indicatorilor tehnico-economici – martie 2022, organizarea licitațiilor de proiectare și execuție – octombrie 2022, termen de finalizare a execuției – aprilie 2024;
  • Elaborarea documentațiilor și organizarea licitațiilor pentru un adăpost al victimelor violenței domestice;
  • Culoar adiacent căii ferate pe străzile Răsăritului - Câmpul Pâinii – IRA
  • Concurs de soluții pentru Science Campus Cluj în Lomb;
  • Hub educațional în cartierul Borhanci: Planul urbanistic zonal va intra în Comisia de Urbanism în ianuarie;
  • Reabilitarea zonei Expo Transilvania.

Care sunt prioritățile anului 2022?

Proiectul prioritar pentru anul în curs, enunțat de primarul Emil Boc, este park and ride-ul de la Aeroport, o lucrare de peste 10 milioane de euro fără TVA, cu o capacitate de 863 de locuri de parcare și 8 peroane pentru autobuze și autocare. 

„Acolo vom putea avea și autogara nouă a Clujului, pentru că se integrează în ceea ce înseamnă transportul intermodal. Acesta park and ride va putea pune la dispoziția tuturor celor care vin din diverse părți, din direcția Gherla – Dej, din direcția Turda, de pe centură și chiar și pentru cei care vin din Baciu, pe Bulevardul Muncii, să își lase mașina acolo și să aibă la dispoziție două mijloace de transport alternative: mijloacele de transport în comun și trenul metropolitan, care va avea stație la aeroport. Trenul metropolitan va lega gara cu aeroportul, iar metroul se va integra cu trenul metropolitan și vei putea ajunge inclusiv la aeroport, cu metroul până la Podul IRA și mai departe cu trenul metropolitan, spre aeroport”, a declarat Emil Boc. 

Edilul a mai anunțat de asemenea un park and ride la Nădășelu, la coborârea de pe autostradă. Acesta va fi legat de Cluj fie pe centură, prin autobuze, fie prin trenul metropolitan, a spus Boc.

„Parkingul de la Aeroport este o prioritate pentru noi anul acesta și, așa cum am găsit o finanțare pentru Parcul Feroviarilor, de 10 milioane de euro, până când vor veni fonduri europene, vom găsi 10 milioane de euro și aici. Sperăm să găsim niște fonduri europene, vedem, dar nu așteptăm, plecăm la drum cu acest proiect extrem de important pentru comunitatea noastră”, a adăugat primarul Clujului.

Vor continua investițiile în sănătate, iar municipalitatea va face tot ce îi stă în putință pentru a susține în continuare campania de vaccinare anti-COVID-19, a mai spus Boc, făcând un apel la maturitate și responsabilitate.

Clujenii nu vor mai „umbla” după acte

Primarul Emil Boc a anunțat că, de la 1 februarie, primăria nu va mai cere cetățenilor copii ale unor acte emise de instituțiile statului, fiind primul oraș din țară care ia această măsură. Acesta vine drept reacție la o lege care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, care prevede acest lucru, însă doar la nivelul guvernului și a instituțiilor centrale.

Ce prevede legea nr. 267 din 9 noiembrie 2021?

(1) Se interzice instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale.

(2) Instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale solicită entităților care au emis documentele prevăzute la alin. (1), în format electronic, copii sau extrase ale acestora, în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public, prevederile art. 2 alin. (2) și ale art. 4 aplicându-se în mod corespunzător.

„Am decis ca această lege, deși nu este obligatori pentru autoritățile locale, să o facem obligatorie la Cluj. Am dat termen o lună să fie contactate toate instituțiile cu care colaborăm, Cadastru,Carte Funciară, ANAF, Sănătate, Pensii, Șomaj, și să le notificăm că de la 1 ianuarie noi vom cere în locul cetățenilor actele pe care trebuie să le depună la dosare, adică ceea ce au ele obligația să comunice la nivel național, să comunice și autorității locale”, a spus Emil Boc.

Amintim că Primăria Cluj-Napoca nu mai cere copii ale unor documente emise de primărie încă din urmă cu doi ani.

Clujul vrea să devină neutru climatic

Cluj-Napoca va candida anul acesta la Uniunea Europeană pentru Cluj-Napoca, oraș neutru climatic până în 2030, a anunțat Emil Boc.

„Muncim în fiecare zi pentru a finaliza documentația, care trebuie depusă până la 31 ianuarie, astfel încât Cluj-Napoca să fie primul oraș din România care intră în această direcție europeană și va avea un plan, o strategie și o direcție de investiții, astfel încât să atingem acest obiectiv. Pentru cetățeanul obișnuit, acest lucru înseamnă locuri de muncă mai bine plătite, sănătate mai bună și calitatea vieții mai ridicată la Cluj, pentru că mai puțină poluare înseamnă mai multă sănătate, tehnologii noi înseamnă salarii mai bine plătite, despre asta e vorba”, a spus primarul.

CITEȘTE ȘI:

Centralele de apartamente, INTERZISE la Cluj în blocurile noi începând din ianuarie

Ultimele Stiri
abonare newsletter