Administrație

Masterplanul Sopor merge spre aprobare în comisia de urbanism. PUZ-ul cartierului „de 15 minute” ajunge sub lupa comisiei

Planul urbanistic zonal pentru realizarea cartierului Sopor va ajunge pe masa comisiei de strategii urbane a municipiului Cluj-Napoca. Zona va fi construită pe principiul „orașelor de 15 minute”, fiind primul cartier construit de la zero în ultimii 30 de ani.

Masterplanul Sopor merge spre aprobare în comisia de urbanism. FOTO: Prezentare PUZ Masterplanul Sopor merge spre aprobare în comisia de urbanism. FOTO: Prezentare PUZ

 

 


Masterplanul pentru realizarea cartierului Sopor ajunge marți, 7 martie, pe masa comisiei de strategii urbane din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca. Odată trecut de comisie, proiectul celui mai mare cartier din municipiul Cluj-Napoca, realizat de la zero, va înregistra o nouă etapă și se apropie de concretizare.


Aflat în consultare publică până în 26 ianuarie 2023, PUZ-ul cartierului Sopor ajunge săptămâna viitoare în atenția comisiei tehnice, ulterior urmând a fi prezentat într-o ședință a consiliului local Cluj-Napoca pentru aprobare.


Primul cartier cu toate facilitățile la distanță „de mers pe jos”

Cartierul, primul construit de la zero după perioada comunistă, va fi amenajat pe principiul „cartierelor de 15 de minute”, adică în maxim 15-20 de minute de mers pe jos, locuitorii vor avea acces la toate serviciile necesare zilnic - școală, grădiniță, bănci și magazine, parc. Scopul este de a reduce traficul din oraș, prin asigurarea tuturor facilităților la o distanță care poate fi parcursă pe jos. 

În cadrul PUZ-ului Masterplan Sopor sunt prevăzute următoarele dotări:


  • Spații verzi publice de diferite categorii;
  • Tramă stradală cu diverse categorii de străzi publice;
  • Șase unități de învățământ;
  • Zone dotări sportive;
  • Clădiri în parteneriat public-privat, clădiri cu mixaj funcțional;
  • Zone pentru clădiri multifuncționale culturale.

„Pentru a facilita prevederea și urmărirea realizării obiectivelor de utilitate publică sunt necesare operațiuni ce vizează transferul legal (expropriere în interes public local) din domeniul privat în domeniul public pentru realizarea urbanizării zonei”, se arată în PUZ.

Fiind vorba de un oraș proiectat de la zero, autoritățile locale doresc să realizeze prima dată infrastructura, să traseze prima dată străzile, locurile pentru parc, de creșă, de centru de cartier, iar apoi să dea drumul la restul construcțiilor.


Prin amenajarea cartierului Sopor, Primăria Cluj-Napoca va fi prima administrație publică locală din România care a demarat un proiect de dezvoltare de la zero a unui nou cartier de locuințe, în ultimii 30 de ani.

Concluzii și următorii pași

Memoriul general privind PUZ-ul Sopor arată că, în general, în cadrul reglementărilor prevăzute în PUZ Masterplan Sopor se păstrează și detaliază prevederile din PUG, dar, având în vedere modul în care a evoluat zona și incidența proiectelor de infrastructură de transport majoră se impun anumite ajustări in vederea realizării coerenței urbanistice generale.


„Miza generală este de a transforma o structură agricolă într-o zonă cu adevărat urbană. Acest lucru se poate realiza în primul rând prin modificarea raportului între cantitatea de spațiu public și cantitatea de proprietate privată astfel încât toate tipologiile de spații publice propuse să existe. Astfel, implicarea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca este foarte importantă pentru asigurarea interesului public comun: asigurarea de spații publice de calitate și reglementarea zonei astfel încât confortul locuirii și a funcțiunilor complementare să fie unul ridicat”, arată arhitecții.

Ca priorități de intervenție, au fost identificate organizarea și structurarea sistemului verde al zonei organizat din diverse spații verzi publice de diverse categorii și utilizări și organizarea și structurarea noii trame stradale propuse.

Următoarea fază preconizată este cea în care proprietarii se organizează în asociații de proprietari pe zone în vederea reparcelării terenului agricol în vederea obținerii de parcele urbanizate, configurate astfel încât să corespundă organizării propuse.

În 2023 ar putea începe lucrările în teren

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj a publicat, în decembrie 2022, ultimul aviz necesar pentru adoptarea finală a Masterplanului Sopor. Dacă proiectul va fi aprobat în Consiliu local, șantierul pentru noile lucrări ar putea fi deschis în acest an.

Proiectul cartierului Sopor a beneficiat în ultima perioadă de o serie de consultări publice pentru aprobarea proiectului, pentru realizarea masterplanului, precum și pentru stabilirea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), etape necesare acestui proiect pentru realizare. Suprafața studiată pentru realizarea cartierului Sopor este de 250 de hectare.  Acesta va comunica cu marile proiecte verzi, precum Parcul Est, dar și cu proiectele de infrastructură majoră, precum metroul, prin realizarea Depoului în zona noului cartier Sopor. 

Potrivit unei declarații a viceprimarului Dan Tarcea din primăvara anului 2022, lucrările la cartierul Sopor ar urma să înceapă chiar din 2023.

Master Planul viitorului cartier Sopor, care va fi amplasat în sud-estul orașului, la circa 7,5 km de centru şi la circa 4 km de capătul liniei troleibuzului 3 (cartier Gheorgheni – capăt str. Unirii) și se va întinde pe o suprafață de 250 de hectare prevede construcția  unui mini oraș cu case și blocuri de patru sau cel mult șase etaje, zone verzi, spații comerciale, cabinete medicale, 6 unități de învățământ (grădinițe și școli), două zone cu dotări sportive. Cartierul ar urma să aibă circa 50.000 de locuitori.

După aprobarea PUZ-ului, proprietarii de terenuri se pot asocia pentru a începe construirea de locuințe și alte clădiri în zonă, însă cu respectarea prevederilor generale aprobate în masterplan.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Ultimele Stiri
abonare newsletter