Administrație

Primăria Cluj-Napoca oferă 5 milioane de lei unei firme pentru demolarea construcțiilor ilegale din municipiu

Construcțiile ilegale din Cluj-Napoca – fie că vorbim de case, anexe sau panouri publicitare – vor fi demolate de Primărie.

Construcțiile ilegale din Cluj-Napoca vor fi demolate de Primărie. FOTO: depositphotos.com Construcțiile ilegale din Cluj-Napoca vor fi demolate de Primărie. FOTO: depositphotos.com

 

 


Construcțiile realizate fără autorizație vor fi demolate de municipalitate. Primăria Cluj-Napoca a atribuit contractul pe doi ani firmei SMZ IMPEX, în schimbul sumei de 5.078.466 de lei. În cadrul acordului-cadru, firma delegată de Primărie va interveni pentru demolarea construcțiilor ilegale din municipiu.

 


Este vorba despre construcțiile executate nelegal și față de care o instanță de judecată a dispus demolarea. Firma va interveni doar în cazul în care beneficiarul nu desființează de bună voie construcția în cauză. Contractul prevede execuția lucrărilor de desființare a construcțiilor executate nelegal de către persoane fizice sau juridice pe domeniul privat al acestora, iar acordul-cadru se va încheia pentru o durată de 24 de luni. 

Firma, plătită de Primărie și în trecut

Firma SMZ IMPEX este deţinută de Petre Severus Moldovan şi Zaig Eckehardt, cel din urmă fiind fiul fostului primar din Teaca (din județul Bistrița-Năsăud). Primăria Cluj-Napoca a semnat un acord-cadru cu societatea, pe o durată de 24 de luni, pentru demolarea oricăror construcții ilegale săvârșite pe raza municipiului: case, panouri publicitare ori anexe gospodărești.


Firma înfiinţată în anul 2007 și-a construit renumele la nivel local prin demolarea mai multor obiective,  cum ar fi fosta fabrică de bere din Cluj, Ursus. Atunci, Primăria Cluj-Napoca a alocat SMZ IMPEX SRL circa două milioane de euro pentru lucrările de dezafectare ale fostei fabrici de bere. 

Cei doi parteneri de afaceri au demolat și stadionul Ion Moina, locul unde este construit stadionul Cluj Arena. Societatea s-a ocupat și de demolarea construcțiilor care se aflau pe terenul fostei unități militare din Florești, locul unde se va edifica Spitalul Regional de Urgență Cluj.


În octombrie 2020, Primăria Cluj-Napoca a atribuit aceleiași firme contractul de 3,1 milioane de lei pentru demolarea construcțiilor ilegale din municipiu. Acordul-cadru încheiat pentru o durată de 24 de luni, a expirat recent și sunt toate șansele ca contractul să fie atribuit din nou firmei SMZ IMPEX. De data aceasta însă, valoarea estimată a acordului cadru este de 6.024.251,88 lei fără TVA, aproape dublu decât în urmă cu doi ani

Casele construite ilegal la Cluj vor fi demolate

Primăria Cluj-Napoca a lansat în luna septembrie licitația pentru găsirea unei firme care să demoleze construcțiile ilegale. Este vorba despre un acord-cadru, încheiat pe o durată de doi ani, în baza căruia firma delegată de Primărie va interveni pentru demolarea construcțiilor ilegale din municipiu.


„E vorba de un contract pentru demolarea construcțiilor care nu au autorizație de construire sau nu au respectat autorizațiile de construire. Vechiulcontract a expirat și trebuie semnat un nou contract pentru a avea firma cu care să intrăm la demolări, fie că discutăm de panouri publicitare, de case, garduri și așa mai departe. Deci tot ce înseamnă construcție ilegală, noi am avut încheiat un contract dar a expirat, fiind pe o perioadă determinată. În urma deciziei judecătorești, firma va intra și va desființa construcțiile ilegale”, a declarat viceprimaul Dan Tarcea pentru monitorulcj.ro, în toamna anului 2022. 

FOTO: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Cine va desființa construcțiile ilegale din Cluj-Napoca? Firma, „renumită” local în privința demolărilor

abonare newsletter