Administrație

Cine va desființa construcțiile ilegale din Cluj-Napoca? Firma, „renumită” local în privința demolărilor

O singură ofertă a fost depusă în cadrul licitației pentru desemnarea unei firme care să demoleze construcțiile ridicate ilegal pe raza municipiului Cluj-Napoca.

O singură ofertă a fost depusă în cadrul licitației pentru desemnarea unei firme care să demoleze construcțiile ridicate illegal pe raza municipiului Cluj-Napoca. FOTO: Primăria Cluj-Napoca O singură ofertă a fost depusă în cadrul licitației pentru desemnarea unei firme care să demoleze construcțiile ridicate illegal pe raza municipiului Cluj-Napoca. FOTO: Primăria Cluj-Napoca

 

 


Este vorba despre firma SMZ IMPEX, deţinută de Petre Severus Moldovan şi Zaig Eckehardt, cel din urmă fiind fiul fostului primar din Teaca (din județul Bistrița-Năsăud). Dacă oferta depusă va fi considerată eligibilă, Primăria Cluj-Napoca va semna un acord-cadru cu societatea, pe o durată de 24 de luni, pentru demolarea oricăror construcții ilegale săvârșite pe raza municipiului: case, panouri publicitare ori anexe gospodărești.

 


Firma înfiinţată în anul 2007 și-a construit renumele la nivel local prin demolarea mai multor obiective,  cum ar fi fosta fabrică de bere din Cluj, Ursus. Atunci, Primăria Cluj-Napoca a alocat SMZ IMPEX SRL circa două milioane de euro pentru lucrările de dezafectare ale fostei fabrici de bere. 

Cei doi parteneri de afaceri au demolat și stadionul Ion Moina, locul unde este construit stadionul Cluj Arena.


Societatea s-a ocupat și de demolarea construcțiilor care se aflau pe terenul fostei unități militare din Florești, locul unde se va edifica Spitalul Regional de Urgență Cluj.

În octombrie 2020, Primăria Cluj-Napoca a atribuit aceleiași firme contractul de 3,1 milioane de lei pentru demolarea construcțiilor ilegale din municipiu. Acordul-cadru încheiat pentru o durată de 24 de luni, a expirat recent și sunt toate șansele ca contractul să fie atribuit din nou firmei SMZ IMPEX. De data aceasta însă, valoarea estimată a acordului cadru este de 6.024.251,88 lei fără TVA, aproape dublu decât în urmă cu doi ani.


Casele construite ilegal la Cluj, demolate

Primăria Cluj-Napoca a lansat în luna septembrie licitația pentru găsirea unei firme care să demoleze construcțiile ilegale. Este vorba despre un acord-cadru, încheiat pe o durată de doi ani, în baza căruia firma delegată de Primărie va interveni pentru demolarea construcțiilor ilegale din municipiu.

Este vorba despre construcțiile executate nelegal și față de care o instanță de judecată a dispus demolarea. Firma va interveni doar în cazul în care beneficiarul nu desființează de bună voie construcția în cauză: 


„Obiectul procedurii îl constituie desființarea lucrărilor de construcții executate nelegal, dispuse de către instanțele de judecată, printr-o hotărâre rămasă definitivă și irevocabilă și pentru care executorul judecătoresc, prin procese verbale, a constatat faptul că nu s-au îndeplinit de bună voie măsurile dispuse de către instanțele de judecată”, potrivit caietului de sarcini.

CITEȘTE ȘI:

Casele construite ilegal la Cluj, DEMOLATE! Primăria caută o firmă care să desființeze construcțiile fără autorizație

abonare newsletter