Administrație

Parcul Feroviarilor „prinde contur”. Va face concurență Parcului Central. Șantierele Clujului „turează motoarele”, în pragul iernii - GALERIE FOTO

Parcul Feroviarilor, aflat în curs de amenajare, va deveni în curând „o alternativă serioasă” la Parcul Central. Parcul va fi deschis la finalul anului viitor și va fi „pe toate gusturile”.

Parcul Feroviarilor „prinde contur”. Va face concurență Parcului Central. FOTO: Facebook/ Nord Conforest Parcul Feroviarilor „prinde contur”. Va face concurență Parcului Central. FOTO: Facebook/ Nord Conforest

 

 


Parcul Feroviarilor din cartierul Iris va deveni „o alternativă serioasă” la Parcul Simion Bărnuțiu, a declarat Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, pentru monitorulcj.ro. Parcul se află în prezent la un stadiu fizic de 30% din lucrări și are termen de finalizare luna decembrie a anului viitor.

 


Investiția pentru modernizarea parcului se ridică la aproape 37 de milioane de lei fără TVA. Zeci de mii de plante, arbori și arbuști vor fi plantanți în cadrul lucrărilor de revitalizare și vor fi amenajate accese pietonale din mai multe direcții, inclusiv prin pasarele peste Someș. 

„La Parcul Feroviarilor, discutăm de o suprafață de 53.000 de mp, lucrări cu o valoare de 36,9 milioane de lei fără TVA. Discutăm acolo de un stadiu fizic al lucrărilor de 30%, deci suntem în graphic până la acest moment. Termenul de finalizare pentru acest obiectiv este decembrie 2023 și sunt acolo mai multe obiective. Disuctăm de un pavilion deschis ca și intrare secundară, discutăm de amenajarea malurilor râului Someș, pe porțiunea pe care o cuprinde Parcul Feroviarilor. Discutăm de 1.250 de arbuști și specii de conifere pentru acoperirea taluzurilor, 4.100 de exemplare de arbuști și subarbuști de specii foioase, 23.600 de exemplare de plante ornamentale și perene, 1.500 de exemplare de specii acvatice. Discutăm de amenajarea unui parc care să fie pe toate gusturile. Vor fi cinci accese secundare, două vor fi din strada Parcul Feroviarilor și trei accese de pe malul stâng al râului Someș, fiecare dintre acestea urmează să fie deservit de câte o pasarelă pietonală. O pasarelă există deja și alte două sunt propuse pentru construire. 


Este un parc pentru care am așteptat să îl preluăm de la CFR mai bine de 5 ani, dar în sfârșit am reușit să îl preluăm și să îl amenajăm. Va fi o alternativă serioasă la Parcul Mare, la Parcul Simion Bărnuțiu, astfel încât să nu mai fie atât de aglomerat, ci să existe alternative a celor care doresc să se plimbe să popată să folosească și Parcul Feroviarilor”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, pentru monitorulcj.ro

Noi piste pietonale și velo în Parcul Armătura

La mică distanță se află și Parcul Armătura, unde lucrările au ajuns la un stadiu fizic de circa 50% și care va fi redeschid publicului în vara anului viitor. Și aici, administrația locală face lucrări de amenajare a aleilor pietonale, piste de biciclete și spații pentru loisir, dar și o pasarelă pietonală, pentru facilitarea accesului de pe strada Nădășelu. Vor fi plantați circa 50 de arbori noi.


Parcul Armătura „prinde contur”. Lucrările au depășit stadiul fizic de 50%. FOTO: Facebook/ Nord Conforest

„La Parcul Armătura, lucrările sunt puțin mai avansate, vorbit de un stadiu fizic de 50%. Valoarea investiției este de 14 milioane de lei fără TVA. Termenul de finalizare este mijlocul anului 2023. Va fi extinsă suprafața aleilor pietonale, de la 250 de metri liniari la 2.000 de metri liniari. Vor fi și suprafețe pietonale, scuar și gradene undeva la 850 de metri pătrați. 530 de metri liniari de piste de biciclete sigure, discutăm așadar de o dublare a spațiului de agreement și joacă. Vor fi plantați 50 de arbori suplimentar față de ce există în momentul de față. S-a construit deja un pod pietonal care va face legătura între strada Nădășel și acest obiectiv. Va fi de asemenea o stație de încărcare biciclete/trotinete electrice cu patru prize”, a mai spus viceprimarul Dan Tarcea. 

Lucrările la cele două obiective sunt realizate de Nord Conforest, la fel și lucrările de pe platoul Sălii Sporturilor


Platoul Sălii Sporturilor „scapă” de mașini

În Grigorescu, pe șantierul de pe platoul Sălii Sporturilor sunt în toi și urmează să fie finalizate în iarna anului viitor. Acesta se transformă din parcare pentru mașini și autocare în spațiu de târguri, adunări publice și patinoar, pe timp de iarnă.

Se lucrează și la șantierul de pe platoul Sălii Sporturilor. FOTO: Facebook/ Nord Conforest

„La platoul Sălii Sporturilor suntem în acest moment la 18% lucrări executate. Discutăm de o investiție de 12,9 milioane de lei fără TVA, iar termenul de finalizare este decembrie 2023. Este un contract de finanțare cu fonduri europene, astfel încât să putem realiza acest obiectiv important pentru comunitate. În primul rând, ne dorim să creștem suprafețele pietonale, vor apărea și câteva piste velo, circa 300 metri liniari. Se vor reduce suprafețele carosabile de la 12.000 de metri pătrați la 2.600 mpo, se va dubla suprafața zonelor verzi, vor fi plantați 76 de arbori, față de 12 arbori anterior. Din cele peste 300 de oparcări vor rămâne 41, din care 10 vor fi pentru autocare și 31 pentru mașini. De asemenea, vor apărea șase stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice”, a mai spus viceprimarul Dan Tarcea.

CITEȘTE ȘI:

Lucrările la Parcul Feroviarilor și la Armătura avansează! În ce stadii se află și când vor fi gata? VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter