Administrație

Proiectul metroului de la Cluj, DEBLOCAT! Creștere MAJORĂ a costurilor

Costurile pentru magistrala de metrou de la Cluj cresc cu circa 35%, în urma actualizării indicatorilor tehnico-economici.

Proiectul metroului de la Cluj, DEBLOCAT! Creștere MAJORĂ a costurilor. FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca Proiectul metroului de la Cluj, DEBLOCAT! Creștere MAJORĂ a costurilor. FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca

 

 


Indicatorii tehnico-economice aferenți lucrărilor de proiectare și execuție a magistralei de metrou de la Cluj-Napoca au fost actualizați și urmează să fie aprobați de consilierii locali într-o ședință extraordinară luni, 12 septembrie. 

 


Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea inițială a proiectului era de 6.581.365.277 lei cu TVA, crescând la 9.127.526.424 lei cu TVA. Rezultă o creștere de 35,7% a costurile aferente realizării Magistralei I de metrou, se mai arată în proiect.

În data de 16.03.2022 a fost publicat anunțul de participare CN 1040395 privind procedura de licitație deschisă având ca obiect „Proiectare și execuție lucrări de Infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), automatizare trafic, racordare alimentare cu energie electrică aferente obiectivului de investiție Magistrala I de metrou Cluj”.


„După consultarea Ministerului Transporturilor, s-a decis suspendarea procedurii de achiziție cu privire la Magistrala I de Metrou Cluj în vederea actualizării indicatorilor tehnico-economici ai investiției. Această operațiune este necesară în vederea actualizării costului de realizare a Metroului, raportat la creșterea accelerată a prețurilor la materialelor de construcții din ultima perioadă”, arată municipalitatea.

În proiectul de hotărâre se mai arată că decizia suspendării procedurii a fost luată de municipiul Cluj-Napoca din următoarele motive:


  • S-au primit 3 scrisori de informare de la firme mari concerne interesate de realizarea Metroului și care au precizat că nu se pot încadra cu oferta în valoarea estimată;
  • Pentru a nu anula licitația, care ar fi presupus 6 luni de amânare a proiectului, s-a decis utilizarea procedurii de actualizare a indicatorilor tehnico-economici;
  • Procedura de achiziție va continua imediat după actualizarea, prin Hotărâre de Guvern, a indicatorilor tehnico-economici.

Asocierea SWS Engineering SpA – SYSTRA – METRANS ENGINEERING SRL, care a realizat proiectarea metroului, dar și Ministerul Transporturilor și-au dat acordul privind suspendarea licitației și actualizarea indicatorilor tehnico-economici, se mai arată în document.

Actualizarea indicatorilor tehnico-economici este singura modalitate prin care proiectul să poată continua în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, mai arată municipalitatea.


„Pentru a asigura continuarea proiectului în cadrul PNRR și încheierea contractului de achiziție publică până la sfârșitul anului 2022, pentru minimum 70% din valoarea alocată, respectiv la sfârșitul anului 2023 pentru restul valorii alocate, astfel cum este impus de PNRR, este necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici și aprobarea acestora în conformitate cu legislația în vigoare pentru a relua procedura de licitație de proiectare și execuție”, transmite Primăria.

Licitația, suspendată în ultima zi de depunere a ofertelor

Amintim că licitația pentru metrou a fost suspendată în 22 august, fix în ultima zi de depunere a ofertelor. Primăria Cluj-Napoca anunța că, după consultarea Ministerului Transporturilor, a decis suspendarea procedurii de achiziție cu privire la magistrala I de Metrou Cluj în vederea actualizării indicatorilor tehnico-economici ai investiției, din cauza creșterii prețurilor din ultima vreme.

Municipalitatea a explicat că decis suspendarea procedurii în vederea actualizării prețului de licitație, după ce mai multe firme interesate de lucrare au reclamat că nu se pot încadra cu oferta ân valoarea estimată.

„În ultimele 4 zile am primit 3 scrisori de informare de la firme interesate de realizarea Metroului de la Cluj și care ne-au precizat că nu se pot încadra cu oferta în valoarea estimată. Precizăm faptul că aceste firme au realizat multiple lucrări de metrou în capitale și orașe ale Uniunii Europene. Pentru a nu anula licitația, care ar fi presupus cel puțin 6 luni de amânare a proiectului, am decis utilizarea procedurii de actualizare a indicatorilor tehnico-economici, cu sprijinul Ministerului Transporturilor și al Guvernului României. Procedura de achiziție va fi continuată imediat după actualizarea, prin hotărâre de Guvern, a indicatorilor tehnico-economici”, mai arată reprezentanții primăriei.

CITEȘTE ȘI:

Ministru: „Metroul va face din Cluj al doilea oraş cu 1 milion de locuitori din România”

Ultimele Stiri
abonare newsletter