Actualitate

Profilaxia, o etapă esențială înainte de montarea unui aparat dentar! (P)

Dinții dau, deseori, bătăi de cap atunci când vine vorba de aliniamentul acestora.

Unii sunt mai "nărăvași" și își demonstrează puterea încălecându-i pe cei din vecinătate, iar alții sunt mai "aroganți" și preferă să stea la distanță de cei din jur. 
Există, însă, un dispozitiv care restabilește ordinea în "palat" și îi aduce pe toți acești soldăței la un numitor comun. Prin intermediul unui aparat dentar personalizat fiecărui caz în parte, dinții "semnează" un tratat de pace și conviețuiesc în armonie, afișându-se cu mândrie la fiecare zâmbet.
Deși încă mai există un procent ridicat de pacienți care nu tratează dantura cu atenția cuvenită, aceasta trimite neîncetat mesaje de alertă atunci când este pusă în pericol sau când este în suferință. Durerile, sângerările, inflamațiile, cariile, placa bacteriană, mirosul deranjant, deplasarea dinților, modificarea poziției normale sunt semne prin care ești avertizat să iei măsuri cât mai rapid pentru a nu experimenta pierderi în rândul celor 32 de bravi ostași. 

Aparatul ortodontic, soluția pentru o dantură de vedetă
Cel mai rapid sunt sesizate modificările estetice de la nivelul danturii, pacienții apelând la ajutorul medicului stomatolog pentru a remedia situația. Astfel, atunci când dinții sunt înghesuiți sau au crescut într-un unghi diferit față de cel normal se intervine printr-un tratament ortodontic ce presupune montarea unui aparat dentar. 
Acesta este montat și în cazurile în care, la masticație, se aude un sunet în zona articulației, când dinții calcă strâmb, când este mușcat obrazul sau se atinge bolta palatină în mod constant sau când se întâmpină dificultăți la mestecarea alimentelor. 
Prin intermediul unui dispozitiv ortodontic se obține, în timp, alinierea corectă a dinților și se îmbunătățește în acest fel sănătatea orală. De asemenea, se corectează spațiile interdentare inestetice, se previne resorbția osoasă, dicția este îmbunătățită, procesul de digestie este ajutat și nu în ultimul rând, este recăpătată încrederea de sine. 


Investigații pregătitoare pentru un tratament de succes
Montarea unui aparat dentar, însă, are nevoie de câteva etape pregătitoare. În acest sens, este efectuată o consultație de specialitate de către medicul ortodont, prin care este verificată sănătatea orală. Acesta va lua o amprentă a întregii guri și va realiza un mulaj pentru a putea identifica dinții a căror poziție trebuie corectată. 

Îți va fi solicitată o radiografie pentru a se verifica dacă rădăcinile dinților ce urmează a fi deplasați sunt sănătoase și vor fi realizate și câteva poze pentru a se avea un mijloc de comparație facil pentru dinții din față. În funcție de toate aceste investigații, medicul va stabili planul de tratament și modul în care va decurge. 


Igienizarea profesională
Indiferent de tipul de aparat dentar, înainte ca acesta să fie aplicat pe dinți, va fi necesară și o ședință de igienizare profesională, ce va include detartrajul și periajul profesional pentru a curăța dinții de tartru și placă bacteriană. Toate cariile depistate vor fi rezolvate și se vor face extracții atunci când dinții nu vor mai putea fi salvați. Aceste pregătiri sunt esențiale pentru succesul tratamentului. Dinții sunt, astfel, gata pentru următoarea etapă care constă în montarea aparatului.

Dispozitivul ortodontic se montează într-o singură ședință care durează aproximativ o oră, iar procedura nu este una dureroasă. Pe durata tratamentului va trebui să respecți cu strictețe regulile de igienă orală recomandate de medic și va trebui să te prezinți o dată pe lună la vizita de control și ajustare a aparatului. Apelează cu încredere la tratamentul cu aparat dentar și bucură-te, la final, de un zâmbet impecabil!

CITEȘTE ȘI:

Intervenție de urgență în cabinetul stomatologic, la o pacientă anesteziată. Paramedic din Cluj: „Stomatologii trebuie să fie pregătiți” VIDEO

Clujul, centru al noilor tehnologii în stomatologie

abonare newsletter