Actualitate

17 antene GSM dau dureri de cap locuitorilor din Someșeni

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/13_ziua/05 antena gsm str copacilor _sc_008.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />62 de familii din cartierul Someșeni cer mutarea unei stații cu 17 antene GSM, situată la 10 metri de locuințe.</p>

Locuitorii din Someşeni atrag atenţia că legislația europeană nu permite amplasarea antenelor GSM la o distanță mai mică de 1 kilometru de zonele locuite.

O stație cu 17 antene GSM de pe strada Copacilor numărul 1 din cartierul Someșeni dă dureri de cap la propriu și la figurat locuitorilor din vecinătatea acesteia. Oamenii spun că le este afectată sănătatea din cauza antenelor și cer mutarea acestora. „Locuitorii se plâng de dureri de cap pe care le asociază cu aceste antene. Cerem relocarea acestora în afara orașului”, afirmă Alexandra Sălăjan, unul dintre reclamanți. Ea adaugă că toate antenele din cartierul Someșeni au fost demontate și au fost amplasate pe strada Copacilor.

Contract reînnoit fără acordul vecinilor

Virgilius Antonescu locuiește chiar la 10 metri de stația cu cele 17 antene și precizează că proprietarul terenului pe care sunt amplasate antenele a reînnoit contractul fără acordul vecinilor. Potrivit locuitorilor din zonă, inițial oamenii și-au dat acordul pentru amplasarea stației care, în 2002, avea doar trei antene, dar ulterior contractul a fost reînnoit fără acordul lor și în plus numărul antenelor s-a mărit.

În UE, antenele sunt la 1 kilometru de locuințe

Alexandra Sălăjean mai spune că, potrivit legislației din UE, antenele GSM trebuie amplasate la cel puțin 1 kilometru față de locuințe, aspect care nu este respectat în cazul din Someșeni. Locuitorii declară că au solicita Primăriei Cluj-Napoca detalii cu privire la modul în care s-au amplasat antenele, iar conform răspunsului Primăriei, autorizația de construire a stației s-a dat în mod legal, în anul 2002.

„Am primit și date referitoare la nivelul de radiații din anul 2002. Ni s-a spus că este de 5.000 de ori mai mic decât nivelul considerat periculos pentru organism. Dar considerăm că studiul nu mai este valabil deoarece între timp s-a ajuns de la trei antene la 17”, arată Virgiulius Antonescu.

Memoriu la Ministerul Mediului

Oamenii au cerut și ajutorul deputatului independent Mircia Giurgiu care le-a promis că va depune o solicitare la Primăria Cluj-Napoca și la Ministerul Mediului și Pădurilor. „Memoriul întocmit de locatari va fi anexat unei întrebări pe care o voi depune la Ministerul Mediului prin care vom cere să constate sub ce formă funcționează antenele și dacă sunt nocive pentru cetățeni”, declară Giurgiu. El adaugă că va solicita și Primăriei Cluj-Napoca să spună cum s-a dat autorizația de construcție și dacă s-a dat sau nu acordul vecinilor.

Încă de anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a refuzat să le mai dea companiilor de telefonie mobilă autorizație pentru amplasarea de antene GSM pe blocurile de locuințe.

abonare newsletter