Actualitate

Cea de-a XII-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare începe astăzi, la Cluj

Marți, 17 august, începe cea de-a XII-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, o ediție „mai rotunjoară” decât cea din 2020, dominată de restricții din cauza pandemiei.


 

După o ediție 2020, în care au fost nevoiți să restrângă drastic perioada de desfășurare și numărul evenimentelor din festival dată fiind situația epidemiologică la nivel mondial, organizatorii Zilelor Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC) anunță pentru această vară o ediție mai amplă și mai apropiată de cea din 2019, ce se va desfășura în perioada 17-22 august.


 

ZCMC se va deschide oficial marți, 17 august, ora 19:00, la Opera Maghiară din Cluj, cu spectacolul „Sissi, regina maghiarilor”, prezentat de Teatru de Operetă „Monarchia Operett” din Budapesta. Cei care vor dori să vadă spectacolul vor trebui să-și cumpere în prealabil bilet de la Opera Maghiară sau online, de pe site-ul acesteia.


Peste 200 de evenimente, în tot orașul

Cele șase zile de festival vor fi presărate cu peste 200 de evenimente de tot felul, de la concerte, expoziții și proiecții de film la tururi ghidate, prelegeri, lansări de carte, târguri și petreceri.

„Anul acesta avem 280 de activități în program, care se vor desfășura în 60 de locuri. Programul poate fi găsit atât online, pe site-ul festivalului și în aplicația ZCMC, cât și sub formă tipărită, din 16 august, la Info Point în Piața Unirii.  Vom avea, spre exemplu, 15 expoziții, 5 tururi ghidate în limba română, vor fi aproximativ 30 de concerte în Piața Unirii și în Curtea Muzeului de Artă. Publicul va regăsi Târgul Meșteșugăresc pe strada Kogălniceanu, unde s-au înscris 100 de meșteșugari, și va putea gusta vinuri din podgoriile ungurești și românești pe Strada Vinului. Reluăm, de asemenea, Crosul Donaton, dar de data aceasta nu va avea loc pe asfalt,  ci pe traseul pe care se presupune că a alergat ciobanul Donat, respectiv în Pădurea Hoia și Parcul Etnografic”, a punctat Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.


Două concerte în fiecare zi, în Piața Unirii

La fel ca la edițiile anterioare pandemiei, evenimentele în aer liber din timpul Zilelor Culturale Maghiare 2021 se vor desfășura în zona centrală a orașului, respectiv în Piața Unirii, pe strada Kogălniceanu, pe strada Potaissa, în curtea Palatului Bánffy și în Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată.

Piața Unirii va găzdui câte două concerte în fiecare seară, pe scenă urcând artiști precum Budapest Orchestra Project, Ansamblul Tokos Zenekar, Knock Out sau Hot Jazz Band. De asemenea, publicul iubitor de concerte se va putea bucura de muzică atât în Curtea Muzeului de Artă, unde vor cânta trupele D.A.S Trió, Góbé, FUNKorporation, jóvilágvan, Pankastic și altele, cât și în exteriorul Bastionului Croitorilor, unde va avea loc concertul orchestrei Transilvania Philharmonic Brass. De la această ediție nu vor lipsi nici spectaculoasele dansuri populare din cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, ediția a XIII-a, care vor avea loc zilnic în centrul orașului.


Târg Meșteșugăresc, pe strada Kogălniceanu

Chiar dacă, anul acesta, pe strada Kogălniceanu nu va exista cea de-a doua scenă a festivalului și nici nu vor fi standuri de bere, publicul se va putea bucura de Târgul Meșteșugăresc, care va da viață și culoare locului. De asemenea, în Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată, participanții la festival vor regăsi Târgul Medieval, un eveniment devenit tradițional în cadrul ZCMC și care va include prezentări ale meșteșugurilor medievale, corturi ale cavalerilor, tir cu arcul și cu arbaleta, lecții de scrimă pentru copii, jocuri populare și jocuri practicate la curțile domnitorilor în Epoca Renașterii, expoziție și prezentare de instrumente muzicale, balade și muzică populară din Evul Mediu, teatru de păpuși.

După un an de absență, strada Potaissa va reveni în festival ca Stradă a Vinului și va fi locul unde vizitatorii vor putea consuma sau cumpăra băuturi alese ale unor vinificatori renumiți din Ungaria și România.


Cea de-a XII-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se va încheia duminică, 22 august, cu slujbă ecumenică oficiată în Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu, care va fi urmată de concertul Corului de bărbați „Sfântul Efrem Sirul” din Ungaria.
Participarea la evenimentele din cadrul festivalului este gratuită, cu excepția spectacolelor de la Opera Maghiară.

 

abonare newsletter