Actualitate

VIDEO. Traseu de vară în Cluj: Cascada Vălul Miresei și Vârful Lespezi, prin grotele din Răchițele

Odată cu venirea verii s-a deschis și sezonul drumețiilor, iar Clujul are numeroase destinații perfecte pentru o escapadă în natură. Printre acestea se numără și Cascada Vălul Miresei și Vârful Lespezi, unde puteți ajunge urmând circuitul Grotelor.

 

 


Dacă v-ați plictisit de monotonia dintr-un apartament din Cluj-Napoca și vă doriți să ieșiți în aer liber, în natură, departe de grijile cotidiene și fără bâzâitul constant al telefonului, localitatea Răchițele din județul Cluj are multe lucruri de oferit. 

 


Mișcarea rămâne un lucru foarte important, atât pentru bunăstarea oamenilor, cât și pentru sănătatea lor și, în special, condiția fizică. Fiind vară, sigur vă doriți să străbateți cât mai multe locuri, să călătoriți, dar poate timpul nu vă permite.

Ei bine, și Clujul are multe locuri frumoase care așteaptă să fie explorate. Într-o drumeție de 3-4 ore puteți să vedeți multe locuri spectaculoase și să vă bucurați de o zi plină de peripeții. 


Unul dintre aceste locuri este faimoasa cascadă Vălul Miresiei (Cascada Răchițele) care, mai ales în această perioadă, arată superb și este o oază de liniște. Singurul lucru pe care îl veți auzi este căderea apei pe stânci, care se combină cu suntele naturii și creează un mediu liniștitor. 

Circuitul Grotelor, spre vârful Lespezi 

După ce vă delectați cu peisajul oferit de frumoasa cascadă, amplasată într-un colț de rai, în Răchițele, puteți porni într-o drumeție pe cinste. Un traseu perfect atât pentru începători, dar și iubitorii de drumeție mai experimentați, este circuitul Grotelor. 


Întreg traseul vă transpune în locuri diferite și vă supune la diverse încercări. Pe parcursul acestui traseu vă veți întâlni și cu zone în care va trebui să folosiți lanțurile, dar și cu o peșteră impresionantă. 

Circuitul vă va duce la vârful Lespezi, deasupra pădurii, unde vă veți putea delecta cu un peisaj de basm. De sus, puteți observa și cascada Vălul Miresei, care va părea mult mai mică decât credeați, cufundată în copaci. 


Traseu: Vălul Miresii - Peștera Șușman

Pentru a putea vedea tot ce am descris mai sus va trebui să urmați trei trasee marcate: crucea albastră (CA), punctul roșu (PR) și coborâre pe crucea roșie (CR).

Traseul începe cu un drum forestier unde circulația mașinilor este interzisă. De acolo într-o urcare ușoară pe drum de câteva minute veți ajunge la Cascada Vălul Miresei, amplasată pe partea dreaptă. Acolo veți vedea una dintre cele mai frumoase și fotogenice cascade din România. După ce v-ați delectat cu priveliștea pe care aceasta o oferă, vă veți întoarce pe drumul forestier, unde dacă urcați mai mult vă veți întâlni cu o potecă.

De aici începe traseul crucea albastră pe care trebuie să o urmăriți până la Peștera Șușman. Există unele zone mai abrupte, veți străbate pădurea și chiar înainte de a ajunge la peșteră va trebui să urcați o parte abruptă de stânci, cu ajutorul lanțurilor. Nu vă fie frică, este mai ușor decât pare. Odată ajunși sus, cu lanțurile, trebuie să mai urcați puțin în stânga și veți ajunge la intrarea în peșteră. 

Acum va trebui să intrați în peșteră, dar fiți atenți. Cu cât mergeți mai departe, din uriașa peșteră cum ați văzut-o la intrare, aceasta se va transforma într-o grotă mult mai mică și strâmtă. Ar fi indicat să aveți lanterne sau să vă folosiți de cele ale telefonului, fiind întuneric. 

La capătul peșterii veți vedea o mică „ruptură” din care iese lumina în care încape perfect un om. Ei bine, partea aceasta va trebui să o faceți târâș. Nu este atât de dificil, dar cu siguranță este o porțiune amuzantă a traseului. 

Peștera Șușman - Vârful Lespezi

Odată ieșiți din peșteră, va trebui să urmați o cărare cu o coborâre destul de abruptă, urmând traseul cruce albastră până vă veți întâlni cu marcajul punctul roșu. Acesta vă va duce spre Vârful Lespezi unde vă veți putea bucura de o „ședință foto” nemaipomenită, fiind un punct de belvedere surprinzător. 

La întoarcere veți urma traseul marcat cruce roșie, prin pădure și pe unele părți mai stâncoase. În zonele mai stâncoase va trebui să aveți mare grijă la coborâre, fiind una abruptă. După ce coborâți mai mult timp, în continuu, veți ajunge la drumul principal. 

De aici o puteți lua la stânga sau la dreapta. Dacă încă nu v-ați săturat de drumeție, puteți să o luați la stânga spre Refugiul Salvamont, iar puțin după acesta se regăsesc Pietrele Albe, un alt loc frumos din zonă. După ce v-ați delectat și cu aceste imagini, vă puteți întoarce pe drumul pe care ați venit și să ajungeți înapoi la intrarea pe traseu, a drumului forestier de unde ați pornit.

Vedeți mai multe fotografii în GALERIA FOTO. 

CITEȘTE ȘI:

VIDEO/FOTO. Munții Trascău, destinație fabuloasă aproape de Cluj. Traseu spre Piatra Ceții și Poiana de Narcise

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter