Ştiri din Transilvania

VIDEO/FOTO. Munții Trascău, destinație fabuloasă aproape de Cluj. Traseu spre Piatra Ceții și Poiana de Narcise

Pentru iubitorii de natură, Munții Trascăului reprezintă o destinație fabuloasă. Zona este perfectă pentru o drumeție de 6 ore, dar și pentru un picnic cu familia în weekend, în apropierea Clujului.

 

 


În Munții Trascăului există numeroase trasee marcate corespunzător pe care le poți urma pentru a face mișcare și a-ți găsi liniștea pe timp de weekend. Totuși, pentru a avea o experiență „cu de toate”, uneori poate să devină interesant dacă combini mai multe trasee, după ideea de traseu preluată de la peisajelecălătorului.ro pe care o vei vedea mai jos.

 


La aproximativ o oră și jumătate de Cluj-Napoca, Poiana Gâldei așteaptă vizitatori. Pornind de acolo și urmând marcajele banda roșie, triunghiul roșu, iar ulterior crucea galbenă vei putea avea parte de un traseu pe cinste, plin de experiențe, peisaje spectaculoase și spații plăcute, umplute cu verdeață și natură.

Combinația celor trei trasee te poate duce până în Vârful Piatra Ceții, prin părți stâncoase și păduri de fag și carpen, iar mai apoi într-un spațiu îmbietor numit Poiana cu Narcise, unde mirosul plăcut al florilor acaparează întreaga zonă.


Ulterior, vei putea coborî înapoi în Poiana Gâldei pe Pârâul Cailor, formând un circuit, unde te așteaptă câteva provocări, având în vedere că întreaga coborâre se va face pe pârâu.

Traseul și gradul de dificultate

Deși chiar la început traseul poate părea extenuant, nu te lăsa descurajat. Gradul de dificultate al acestuia este mediu, dar experiența e extremă și de neuitat. Vei reuși să faci față aceastei provocări în aproximativ 6 ore, cu tot cu pauze de câte 10 minute sau cu o pauză de o oră, odată ajuns în vârf.


Traseul pornește din Poiana Gâldei, de unde veți avea de mers 500 metri până la Șaua Dostina. De acolo ca să ajungeți la Piatra Ceții, locația dorită, veți avea de urcat 890 metri. Odată ajunși în vârf veți putea să vă delectați cu priveliștea, după care să coborâți 1233 de metri către Poiana cu Narcise din Tecșești. De aici veți parcurge încă 700 de metri până la Pârâul Cailor. Pe pârâu veți coborî 500 metri până la drumul principal, aproape de intrarea pe traseu.

Astfel, traseul arată cam așa: 500 m din Poaiana Gâldei -> 890 din Șaua Dostina -> 1233 din Piatra Ceții -> 700 m din Poiana cu Narcise -> 500 m din Pârâul Cailor până la drum.


Marcaje urcare:

-Banda roșie: Poiana Gâldei (500 m) - Șaua Dostina (890 m)

-Triunghi roșu: Șaua Dostina (890 m)- Piatra Ceții (1233 m)

Marcaje coborâre:

-Triunghi roșu: Piatra Ceții (1233 m) - Poiana cu Narcise Tecșești (700 m)

-Cruce galbenă: Poiana cu Narcise Tecșești (700 m) - Pârâul Cailor (500)

În apropiere: FOTO Cetatea Trascăului, un loc superb scăldat în legende! Zona satului Rimetea, un loc ideal de vacanță, plin de peisaje FANTASTICE

Drumul către Vârful Piatra Ceții

La ieșire din Poiana Gâldei veii observa o zonă în care se parchează mașinile, în apropierea unei stații de autobuz. Acolo vei observa marcajul banda roșie, dacă urci puțin, fiindcă traseul nu este semnalizat de pe drum. Experiența începe într-o minunată pădure de fag și carpen. Deși la început urcarea pare destul de abruptă, ulterior drumul va fi mai ușor. Nu te speria dacă ai obosit chiar de la început, traseul nu este atât de dificil precum pare. Trage o gură de aer, bea puțină apă și pornește înapoi la drum.

La un moment dat vei ieși din pădure și în puțin timp ajungi la o fâneață, unde se intersectează traseul banda roșie cu triunghiul roșu (marcaje pe care trebuie să le urmărești pe copaci sau pietre). De aici, drumul nostru continuă în stânga după marcajul triunghi roșu, care te va duce până la Vârful Piatra Ceții.

În continuare vei trece peste o potecă, în dreapta căreia se află câteva case din satul Raicani. Poteca duce într-o pădure, dar înainte de a intra, o privire în depărtare la meleagurile frumoase de acolo îți vor da și mai multă energie pentru a-ți continua traseul.

După ce traversezi pădurea, urmând triunghiul roșu vei da peste un frumos luminiș de unde vei putea vedea masivul Piatra Ceții care te va impresiona. Priveliștea îți tai, pur și simplu, respirația. În față vei privi trei colțuri numite Piatra Ceții, Piatra Înaltă și Călugărul, toate minunate. La capăt de cărare, pe care ați urmat-o, se află calcare destul de abrupte. De aici vei avea de urcat destul de mult, iar unele părți sunt dificile având în vedere că va trebui să te ajuți și de mâini pentru a te cățăra.

Pare a fi un lucru dificil de făcut, dar acesta merită tot efortul. Odată ajunși sus în vârf vei vedea priveliști impresionante și vei fi înconjurat de verdeață și flori.  În vârf este aproape obligatoriu să faci o pauză și să te bucuri de zonă, dar și să te relaxezi după efortul depus.

Coborâre în Poiana de Narcise și pe Pârâul Cailor

După ce te-ai delectat cu frumoasele imagini pe care această locație ți le oferă e timpul să te pornești din nou la drum. De aici nu ne întoarcem înapoi, ci mergem în direcția opusă, spre Tecșești, pentru a forma un circuit, dar și pentru a alege un traseu mai ușor.

Drumul merge la vale pe o potecă în serpentine, o coborâre mai abruptă, împânzită de flori și cu piatra Călugărului în față. La un moment dat, după coborâre, te vei întâlni cu o poiana largă, loc perfect pentru un picnic sau chiar un „pui de somn”.

După ce treci de poiană vei parcurge câteva minute o pădure umbroasă, după care îți iese în cale satul Tecșești, unde apar câteva case. Dacă urmezi drumul de țară vei ajunge într-o curte, iar ulterior vei putea admire Poiana cu Narcise, un loc perfect pentru o ședință foto și împânzit de un miros fermecător de narcise. Aceste poieni fac partee dintr-o rezervație naturală.

Pentru a o lua înapoi la drum, după ce ai admirat Poiana cu Narcise, trebuie să te întorci puțin înapoi, ieșind din curte. Acolo vei vedea o intrare prin gard spre o pădure, unde vei zări și marcajul crucea galbenă. După ce străbați pădurea, te vei trezi într-o poiană, iar ulterior vei ajunge pe Pârâul Cailor. De aici încolo pentru a ajunge la drumul principal vei avea de coborât în continuu pe pârâu, fără să te abați de la drum. Ai grijă, totuși, vei putea da peste câteva obstacole la coborâre, având în vedere că mai există câte un copac căzut. Apa nu este mare, într-o zonă e aproape secată în totalitate, deci nu îți face griji din această privință. După ce ai coborât pârâul te vei regăsi înapoi pe șoseaua principală, de lângă localitatea Poiana Gâldei. Vei mai avea de parcurs câteva minute până să ajungi înapoi la locul din care ai pornit, după care drumeția a luat sfârșit și te vei putea întoarce la Cluj-Napoca împlinit, cu mintea mult mai liniștită.

CITEȘTE ȘI:

Piatra lui Lucaci, traseul perfect pentru o escapadă aproape de Cluj!

 

FOTO. Cheile Râmețului, o aventură de weekend pentru clujenii care iubesc munții!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter