Actualitate

A fost emis certificatul de urbanism pentru Drumul Expres A3 - DN1 de la Mărtinești

Consiliul Județean Cluj a emis certificatul de urbanism pentru construirea Drumului Expres ce va face conexiunea între Autostrada A3 și DN1.

 

 


CJ Cluj a emis certificatul de urbanism necesar în vederea obținerii avizelor pentru proiectul de construire a drumului expres care va face conexiunea între Autostrada A3 – zona Turda și drumul național DN1 – zona Mărtinești-Tureni.

 


„Este un proiect extrem de util pentru întreg județul, ce va asigura conectarea la cele mai eficiente rute de transport, va scurta durata multor deplasări și va contribui la reducerea numărului de autovehicule aflate în tranzit prin Cluj-Napoca, Turda și numeroase alte localități clujene”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Investiția urmărește realizarea unei căi de comunicații rapide, care să degreveze traficul greu de pe teritoriul municipiului Turda. În acest fel, pe lângă îmbunătățirea calității mediului ca urmare a reducerii emisiilor de noxe, proiectul urmărește să scurteze timpii de parcurs între municipiul Cluj-Napoca, atât spre autostrada A10 Sebeș-Turda și, ulterior, spre A1 (București, Nădlac), cât și înspre autostrada A3 (Turda, Câmpia Turzii, Târgu-Mureș, Brașov).


Investiție de 55,3 milioane de euro pentru drumul de 5,3 kilometri 

Astfel, sectorul de drum propus, între localitățile Turda și Mărtinești, va avea o lungime estimată de 5,3 km și va cuprinde două benzi de circulație pe un sens. Costul estimat al investiției gestionate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este de 55,33 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată, în principal, din fonduri europene nerambursabile.

Viitorul tronson de drum Turda-Mărtinești este parte a drumului expres Turda - Halmeu (Someș Expres), proiect de infrastructură prevăzut în Master Planul General de Transport al României 2014-2030 și prin intermediul căruia se va realiza conexiunea la Rețeaua Trans - Europeană de Transport (TEN-T). Someș Expres va avea o lungime totală de peste 320 de km și va interconecta cele mai importante municipii din zona de Nord-Vest a României: Cluj-Napoca, Bistrița, Satu Mare, Baia Mare.


Drumul expres, gata în 2022?

Conectarea Clujului la Autostrada Transilvania rămâne la stadiul de promisiune și în 2021. Drumul de șapte kilometri ar urma să fie gata abia peste un an.

În primăvara anului 2020, primarul Emil Boc declara că drumul expres ce va lega Clujul la Autostrada Transilvania ar putea fi gata anul acesta.


Termenul pare acum unul nerealist, având în vedere că abia în noiembrie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat contractul pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al lucrării, edilul clujean avansând un nou termen la care clujenii ar putea circula pe drumul expres: începutul anului 2022.

„Conectarea Clujului la Autostrada Transilvania va scoate tot traficul greu care astăzi vine din Baciu, care se descarcă pe autostradă, că dacă vii de la București și mergi la Baia Mare sau la Bistrița, mergi pe autostradă până la Gilău, de acolo te duci până la Martinești, de acolo cobori de pe autostradă la Nădășel și vii prin Baciu, pe Bulevardul Muncii, prin tot Clujul, ca să ajungi la nodul de legătură de la Apahida – Vâlcele, de unde să o iei după aceea spre Baia Mare sau spre Bistrița. Or, atunci când vom avea Clujul conectat la autostradă, vii de la București pe autostradă, ieși pe la Martinești și nu mai vii înspre Cluj, ci va fi o legătură de șapte kilometri care vor conecta nodul de la Vâlcelel la Apahida și apoi poți să mergi direct la Baia Mare sau spre Bistrița, fără să mai vii prin Baciu sau prin Cluj. Va fi un impact major pentru calitatea vieții, și din Turda care va scăpa de traficul de astăzi, și Baciu va scăpa de aglomerarea extraordinară pe care o are cu camioane și Clujul – pe toată axa de la intrare din Baciu, până la ieșirea înspre Apahida.

Studiul de fezabilitate va fi gata în februarie și se va organiza licitația. Începutul anului 2022 ar trebui să ne găsească cu proiectul gata, cu cei șapte kilometri de conectare a Clujului la Autostradă”, a declarat primarul Emil Boc, la o emisiune TV.

Chiar dacă drumul expres va fi construit, acesta nu rezolvă problema conectării la autostradă a locuitorilor din Cluj-Napoca, șoferi care vor fi nevoiți să străbată orașul fie pentru a ajunge la nodul de la Gilău, fie pentru a merge până la Mărtinești - Tureni, ambele la o distanță considerabilă de cartierele orașului.

În noiembrie 2020, CNAIR a semnat contractul pentru studiul de fezabilitate și proiect tehnic pentru drumul expres ce va lega Cluj-Napoca de Autostrada Transilvania, prin localitatea Mărtinești. Valoarea contractului semnat cu SC Explan SRL este de 2.707.123,03 lei fără TVA.A

CITEȘTE ȘI

Cum va arăta tronsonul Nădășelu-Zimbor, de pe Autostrada Transilvania? VIDEO

 

abonare newsletter