Actualitate

Artă în atmosferă rurală, la Parcul Etnografic din Cluj

În weekendul care tocmai a trecut, clujenii s-au putut bucura de artă chiar în Parcul Etnografic al Transilvaniei. Din păcate, planurile organizatorilor au fost date peste cap din cauza vremii.

Expoziția de artă din Parcul Etnografic a fost pe placul clujenilor Expoziția de artă din Parcul Etnografic a fost pe placul clujenilor

Weekendul care a trecut se anunța unul plin de evenimente în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca. Ploaia însă i-a dat puțin peste cap pe organizatori, care au fost nevoiți să anuleze unul dintre evenimente.

Expoziție a tinerilor artiști clujeni

În weekendul care tocmai a trecut a avut loc o întâlnire a tinerilor artiști clujeni cu publicul după o pauză de mai bine de trei luni. Expoziția a inclus artiști din diverse medii: pictură, sculptură, muzică ceramică.


Expoziția a fost organizată cu ajutorul Asociației pentru Inovare Artistică (A.I.A), o mână de tineri care a decis să organizeze evenimentul pentru a oferi clujenilor și artiștilor ocazia de a se reconecta după pandemie.

Membrii A.I.A au ales Parcul Etnografic datorită suprafeței mari care a permis distanțarea dintre participanți. Fiecare artist a expus în câte o gospodărie din Parc, iar numărul vizitatorilor din fiecare gospodărie a fost limitat pentru a respecta toate normele de distanțare socială.


Evenimentul a fost un succes, sute de persoane au admirat lucrările artiștilor în cele două zile ale expoziției.

„Din punctul nostru de vedere, evenimentul a fost unul reușit, chiar dacă a plouat. Vizitatorii au continuat să vină în ciuda vremii”, a spus Tudor Sălăgean, directorul muzeului.


CITEȘTE ȘI:

Cum a fost afectată de pandemie cultura din Cluj-Napoca? Veniturile organizațiilor culturale au scăzut cu 70%

„Nu ne așteptam ca evenimentul să aibă un impact atât de mare. Au fost 55 de artiști, fiecare având între 5 și 15 lucrări, am avut o formație de muzică alcătuită din 10 persoane, trei DJ și mai multe persoane care cântau fie la chitară fie vocal. În cele două zile a fost un flux de aproximativ 400 de persoane și au venit oameni să vadă expoziția chiar și când a plouat. Am fost fericiți să vedem că s-au respectat măsurile de distanțare, oamenii nu s-au înghestut într-un singur loc”, a explicat Vlad Pop, unul dintre reprezentanții asociației.


Artiștii s-au reconectat cu publicul

Artiștii au fost încântați de această șansă de a se reconecta cu publicul.

„Prima ediție a expoziției dedicate promovării artiștilor locali, AiA la Sat, a depășit ideea de expoziție colectivă care adună la un loc artiști din diferite paliere. Cât a durat întregul eveniment, atmosfera s-a transformat într-un veritabil festival care a îmbinat diferite tipuri de artă: pictură, sculptură, instalații, grafică, ilustrații, muzică și mult dans și le-a adus mai aproape de natură. Oamenii s-au conectat, atât cu arta, cat si între ei, iar aceasta conectare mi-a demonstrat că indiferent de contextul actual, nu s-a pierdut spiritul artistic și nevoia de socializare. Abia aștept ediția viitoare, care cu siguranță va avea un impact mult mai mare și va dura mai mult. Deoarece, indiferent de situația meteorologică, oamenii au vizitat căsuțele care adăposteau expoziții de artă, oamenii s-au plimbat, au dansat în ploaie și au devenit una cu natura. Așadar, cred că această idee de expoziție colectivă a luat deja parcursul unui festival al conectării diferitelor tipuri de artă, care va dura câteva zile. Invitabil, în momentul în care aduni artiști la un loc, se nasc idei faine, iar aceste idei și trăiri trebuie repetate deoarece arta dă pulsul societății și ne ajută să conviețuim unii cu alții”, a spus Florina Cușmir, artist plastic.


Fructe și legume în „satul” din Cluj

Cei care au ajuns la muzeul în aer liber între orele 11 și 15 au putut să se bucure de legume de sezon și cireșe ale unor producători din zonă. Clujenii au putut să târguiască legume proaspete: ceapă verde, cartofi timpurii, ardei iute, castraveți, varză, roșii, ridichi de Mihai Viteazu și cireșe din satul Călărași.

Evenimentul „O gură de Rai”, amânat

Vineri seara, tot în Parcul Etnografic ar fi trebuit să se desfășoare spectacolul-concert „O gură de rai”, însă din cauza ploilor abundente, organizatorii au fost nevoiți să amâne evenimentul.

„Sperăm că, împreună cu Filarmonica de Stat „Transilvania” să reușim să pregătim alte evenimente (unul este deja avut în vedere săptămâna aceasta, dar din nou, totul depinde de condițiile meteo) la care să vă invităm, în ambianța plăcută a secției noastre în aer liber, Parcul Etnografic Național Romulus Vuia”, a transmis Tudor Sălăgean.

CITEȘTE ȘI:

Când vor putea fi organizate evenimente în spații închise? Răspunsul ministrului Culturii

 

 

 

abonare newsletter