Actualitate

Cum va afecta Centura Metropolitană viața clujenilor din Mănăștur? „Separă Pădurea Făget, taie în două Parcul Colina!”

Primăria municipiului Cluj-Napoca a anunțat, miercuri, varianta finală a Centurii Metropolitane. Ce impact va avea însă traseul asupra clujenilor din Mănăștur?

Cum va afecta Centura Metropolitană viața clujenilor din Mănăștur? „Separă Pădurea Făget, taie în două Parcul Colina!”, sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru Cum va afecta Centura Metropolitană viața clujenilor din Mănăștur? „Separă Pădurea Făget, taie în două Parcul Colina!”, sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru

În lipsa unei mobilități bazate pe benzi dedicate transportului în comun pentru trolee și autobuze, bazate pe tren metropolitan și extinderea tramvaiului, plus încurajarea traficului nemotorizat, centura sudică este necesară, susține deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru. Cu toate acestea, șoseaua afectează Pădurea Făget și „taie în două” Parcul Colina, avertizează parlamentarul clujean.

„Este un cartier în care parcurile au fost privatizate și multe lăsate de izbeliște după 1989. Eu folosesc, de pildă, cel puțin o dată pe săptămână Pădurea Făget și ca mine sunt, probabil, mii de clujeni. Cum Primăria a anunțat, ieri (n.red. miercuri), varianta oficială a traseului, am întrebat cum va afecta centura Cluj – Gilău viața noastră, a clujenilor din cartierul Mănăștur”, a precizat Dohotaru, dezvăluind cele trei întrebări adresate municipalității:


1. Cum se va împiedica propagarea sunetului în zonele cu locuințe aflate în proximitatea centurii?
2. Din planul făcut public se poate observa că centura traversează Parcul Colina. Având în vedere că Mănășturul duce o lipsă acută de spații verzi amenajate, care este soluția pentru a nu afecta această zonă vitală pentru cartier?
3. Centura va separa o zonă a Pădurii Făget, înspre cartierul Mănăștur. Ce se va întâmpla cu această pădure? Se vor asigura treceri peste sau sub centură astfel încât tranzitul persoanelor și al animalelor să nu fie afectat major?

Vă reamintim că, la recomandarea specialiștilor, administrația clujeană a optat pentru varianta 8 (V8) a Centurii Metropolitane. În perioada următoare vor fi definitivate studiul de fezabilitate, Planul Urbanistic Zonal și DTAC, urmând ca întreaga documentație să fie predată CNAIR în vederea organizării achiziției publice pentru lucrările de proiectare și execuție, a anunțat, miercuri, Primăria.


„Urmează să obținem cele mai grele avize, dar până nu aveam traseul definitivat, nu puteam să mergem la mediu, la păduri și la alții. Acum intrăm în etapa de obținere a avizelor și de pregătire a documentației tehnice pentru realizarea construcției. Mai durează câteva luni, probabil, pentru că procedurile de mediu sunt prevăzute de lege, sunt niște termene pe care nu le poți negocia. După care, vom pune pe masa Guvernului documentația, iar Guvernul trebuie să facă licitația și să utilizeze banii europeni, până în 31 decembrie 2023. Din 1 ianuarie 2024 ar trebui să se circule pe această centură, astfel încât să nu se piardă banii”, a punctat, joi, primarul Emil Boc, la un post de radio local.

CITEȘTE ȘI: Aviz favorabil de la CNAIR, Primăria anunță varianta finală a Centurii Metropolitane


CITEȘTE ȘI: Centura Metropolitană a Clujului, „bătută în cuie”: „Cei 38 de km se vor realiza!”

abonare newsletter