Actualitate

O viitoare bază sportivă „La Terenuri”, 46.000 de mănăştureni şi probleme în trafic

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru viitoarea bază sportivă și de agrement “La Terenuri” din cartierul Mănăștur a fost aprobat în luna iunie

O bază sportivă în valoare de 1,52 milioane de euro, bani care ar uma să vină din bugetul Primăriei Cluj-Napoca, va fi construită în Mănăștur, în zona “La Terenuri”, și va fi o copie fidelă a celei din Gheorgheni.

Baza sportivă va fi construită pe o suprafață de 35.594 de metri pătrați: 53% din teren va fi dedicat facilităților sportive, iar 43% va fi zonă verde. Construcțiile vor ocupa doar 4% din această suprafață.


Vorbim de un teren delimitat de pârâul Calvaria în partea de vest, liziera pădurii Mănăştur în partea de sud, strada Mărişel şi zona ansamblurilor de locuinţe colective construite înainte de 1990 în partea de est şi nord. Înprezent, accesul se realizează din strada Mehedinţi şi strada Mărişel.

PUZ-ul propune crearea unui ansamblu de funcţiuni care va include: loc de joacă pentru copii, alimentaţie public, zonă de recreere, skatepark, terenuri de sport în aer liber, zonă coşuri de baschet, promenadă, pistă de alergat, zonă fitness, parcare etc.


„Zona s-a dezvoltat odată cu construirea locuinţelor colective începând cu anul 1965, când locuinţele individuale din componenţa fostului sat au fost demolate. În aceeaşi perioadă, a fost realizată şi linia de tramvai care face legătura dintre Mănăştur şi zona industrial a oraşului. În prezent, zona prezintă un mixt relative omogen constituit din cvartale cu locuinţe colective cu regim de înălţime variabil de la P+4 la P+10 şi o zonă de locuinţe unifamiliale şi locuinţe cu regim de înălţime redus”, arată arhitecţii.

46.000 de locuitori şi o bază sportivă mai mică decât cea din Gheorgheni


Proiectul pentru reamenajarea zonei „La Terenuri” din cartierul Mănăștur - după modelul Bazei sportive Gheorgheni - cuprinde o suprafață de aproximativ 4 hectare, comparativ cu cea din Gheorgheni în suprafaţă de peste 9 hectare.

Având în vedere numărul mare de locuitori (circa 46.252) din proximitatea sitului, Primăria a decis realizarea unei baze sportive cu mixt funcţional destinat mai multor tipuri de activităţi: terenuri de sport în aer liber, zone de recreere, alimentaţie publică, loc de joacă pentru copii, pistă de alergare, dar şi realizarea unei construcţii care să adăpostească activităţi sportive de interior.


Arhitecţii spun că prin viitoarea bază sportivă “nu se dorește atragerea persoanelor cu mașini în zona deja ticsită de garaje și parcări clandestine”.

“Pârâul Calvaria, situat în proximitatea laturii vestice a zonei, prezintă un potenţial pentru amenajarea unei promenade în lungul acestuia şi a unor platforme amplasate pe acesta. Se propune realizarea unor poduri pentru acces peste cursul de apă care vor face legătura cu ansamblul de locuinţe care este în curs de autorizare”, se menţionează în documentaţia PUZ.


Principala disfuncţionalitate în zonă este accesibilitatea, care urmează a fi reglementată, recunosc arhitecţii.

“Din punct de vedere rutier, prin acest proiect se doreşte realizarea a 6 accese, din care 4 pietonale şi 2 auto/pietonale, 3 accese pietonale pe poduri peste râul Calvaria, un acces pietonal din strada Mehedinţi şi unul auto/pietonal, un acces auto/pietonal din strada Mărişel. Pe terenul reglementat există platforme betonate, loc de joacă, garaje construite ilegal, care urmează a fi demolate”, spun aceştia.

În urma dezbaterilor publice, câteva dintre opţiunile propuse au fost: amfiteatru pentru întâlniri, zonă verde liberă în centru, skatepark mai mare.

“Se propune integrarea construcţiilor în cadrul natural, adoptând un regim de înălţime redus pentru a nu obtura perspectivele asupra Pădurii Mănăştur. Se propune amenajarea pârâului Calvaria prin construcţia de baraje mici ce vor crea oglinzi de apă, zonă de promenadă şi locuri de odihnă. Se doreşte amenajarea de spaţii verzi şi plantarea de arbori răspândiţi pe toată zona”, se mai menţionează în PUZ.

Primăria Cluj-Napoca a publicat, spre consultare publică, PUZ-ul pentru viitoarea bază sportivă. Publicul este invitat să transmită observații asupra documentației PUZ până în 24 septembrie.

abonare newsletter