Actualitate

Metrou și tren metropolitan la Cluj. Primele demersuri concrete. Boc: “Nu sunt poveşti. Săptămâna aceasta vom lansa licitaţia”

După centura metropolitană, Clujul ar urma să aibă și metrou şi tren metropolitan. Nu mai este un secret pentru nimeni că primarul Emil Boc se gândește să introducă transportul feroviar ca un alt mijloc de transport în comun. Câți clujeni vor alege să meargă cu trenul la serviciu?

Primarul Emil Boc a semnat, joi, împreună cu primarii comunelor Gilău, Florești, Baciu, Apahida, Jucu și Bonțida acordul de asociere privind realizarea în parteneriat a studiilor de prefezabilitate, fezabilitate, impact asupra mediului și evaluarea strategică adecvată pentru trenul metropolitan și metrou.

“Am semnat împreună cu primarii din Gilău, Florești, Baciu, Apahida, Jucu și Bonțida un acord de asociere pentru realizarea trenului metropolitan şi al metroului în Cluj-Napoca. E un proiect integrat. De ce l-am prezentat în această modalitate integrată? E singura modalitate pentru a primi fonduri europene. Dacă separam metroul de trenul metropolitan existau riscuri şi şanse mai mici de a avea finanţare europeană. Trenul metropolitan e proiectul integrat care cuprinde două componente, de aceea am fost şi la Bruxelles de atâtea ori, de aceea m-am consultat cu Comisia Europeană. Acest proiect este eligibil pentru ceea ce înseamnă finanţare europeană şi în exerciţiul acesta financiar şi în următorul”, a spus primarul Eml Boc, vineri, la un post de radio.


Traseele celor două investiţii

Edilul Clujului a prezentat şi variantele de traseu pentru cele două proiecte.

“Este pe o zonă de 43 de kilometri de la Nădăşel la Bonţida. Acesta este culoarul de cale ferată existent pentru trenul metropolitan. Presupune modernizarea staţiilor existente de cale ferată, vor fi create staţii noi, vor fi puncte noi în Baciu, la Tetarom, la Podul Ira, la Aeroport, pe ruta Apahida-Bonţida specialiştii vor decide unde să fie staţii noi. De la acele staţii se va asigura conectivitatea cu transportul în comun. În staţiile din afara Clujului se vor asigura parcări de tipul park&ride, să îţi laşi maşina şi să iei trenul şi să vii, din jumătate în jumătate de oră, de la Gherla la Huedin, cu impact major pentru dezvoltarea economică.  Partea de metrou este pe axa est-vest a oraşului, de la Gilău până în Cluj-Napoca la Podul Ira. De ce nu merge metroul până la Aeroport? Pentru că de la Podul Ira se merge pe cale ferată, se intersectează metroul cu calea ferată în Mărăşti. De acolo, oamenii vin cu metroul, se urcă în trenul metropolitan şi ajung la aeroport. Acest metrou are două etape. Prima etapă este din Floreşti, pe la Spitalul Regional, intri în Cluj-Napoc, te duci până la Podul Ira. Va fi şi de suprafaţă şi subteran. Oferim Clujului viitor şi dezvoltare economică. Atât pentru investiţii, cât şi pentru descongestionarea traficului”, a mai spus edilul Clujului.


“Nu sunt poveşti”

Boc spune că în această săptămână se va lansa licitaţia pentru studiul de fezabilitate la trenul metropolitan.

“Nu sunt poveşti. Săptămâna aceasta vom lansa deja licitaţia pentru studiul de fezabilitate la trenul metropolitan şi pentru un studiu de prefezabilitate la metrou. Îmi vor spune specialiştii care vor fi termenele până la care vor trebui să fie predate aceste studii. Eu trebuie să dau doar viziune oraşului şi zonei metropolitane. Acesta e doar începutul. Bani din exerciţiul financiar actual vor fi atraşi cu siguranţă pentru trenul metropolitan, după ce se realizează studiul de fezabilitate, aprobarea proiectului, licitaţie şi execuţie. Cu acest proiect odată intrat în linia de finanţare a UE îşi păstrează finanţarea şi în exerciţiul financiar următor. Are şanse mari de a primi finanţare şi în 2021-2027 şi atunci vor fi bani şi pentru metrou, şi pentru tren metropolitan. Nu vor fi toţi banii pentru metrou, să fim serioşi, nu se va face tot metroul din fonduri europene. Pe acest tren se va putea circula mai repede decât credem la prima vedere”, a conchis Boc.


Strângeri de mână cu repetiţie

Este a doua oară când cei 7 primari (Gilău, Florești, Cluj, Baciu, Apahida, Jucu și Bonțida) își dau mâna și încheie un acord de asociere privind realizarea în parteneriat a studiilor de prefezabilitate, fezabilitate și impact asupra mediului în ceea ce privește introducerea trenului metropolitan.

În decembrie 2018, edilii se întâlneau la Primăria Cluj-Napoca şi semnat un acord pentru asigurarea finanțării din bugetul propriu sau din alte surse, inclusiv din fonduri europene, a cheltuielilor pentru elaborarea studiilor de prefezabilitate, fezabilitate, impact asupra mediului aferente tronsoanelor de cale ferată și metrou situate pe raza lor teritorială.

abonare newsletter