Actualitate

Pesta porcină africană A AJUNS la Cluj. Au fost luate primele măsuri

Pesta porcină africană a ajuns în Bistriţa-Năsăud, după care s-a extins și în județul Cluj, în satul Chiuești, informează DSV Cluj.

Suspiciunea a fost emisă la data de 16.01.2019 în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Maramureș. Probele au fost imediat trimise către IDSA București, care a confirmat suspiciunea. Imediat, serviciile veterinare au intervenit, zona a fost dezinfectată și carcasele au fost distruse.

În acest sens au fost notificate Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele Maramureș și Cluj.


Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”.


Pesta porcină africană evoluează în circa 300 de localităţi din 19 judeţe (în trei județe cazuri doar la mistreți), cu un număr de 1.127 de focare. De la debutul epidemiei și până în 11 ianuarie a.c., la nivel național au fost sacrificaţi 364.237 de porci afectaţi de boală și au fost despăgubiţi 8.535 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 251.120.910 lei. Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară în 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare.

Am fost notificați în cursul zilei de astăzi de către colegii de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița Năsăud de faptul că s-a confirmat un focar în mediul silvatic în județul Cluj pe o porțiune foarte mică, undeva la 900 de metri în comuna Chiuești, care intră în zona de tampon, respectiv zona de protecție. Am instituit primele măsuri în zonă. Județul Cluj nu este afectat de restricții de ordin sanitar veterinar în momentul de față. Luni va fi o ședință de centru de local a bolilor la Prefectură pentru a pune în aplicare măsurile care se impun în astfel de cazuri”, a transmis Ioan Oleleu, directorul DSVSA Cluj.

abonare newsletter