Actualitate

Scumpirea biletelor CTP, motiv de ceartă între consilierii locali. Noile preţuri, valabile doi ani

Consilierii locali de la putere şi opoziţie s-au contrat minute în şir la proiectul de hotărâre privind majorarea tarifelor la bilete pe mijloacele de transport în comun. Conducerea Companiei de Transport în Comun Cluj estimează că aceste noi preţuri vor rămâne neschimbate în următorii doi ani, când ar putea avea loc o nouă majorare.

Consilierii locali au aprobat în şedinţa de miercuri noile tarife practicate de CTP Cluj-Napoca, după ce actualele prețuri sunt în vigoare din 2013.

Consilierii locali de la PSD au reclamat faptul că reprezentanţii CTP au susţinut la începutul anuui că preţurile la bilete vor rămâne la fel în acest an, dar “după 5 luni compania a venit şi a cerut noi preţuri”.


“Preţurile la transportul public nu s-au mai schimbat de 5 ani de zile. S-au făcut eforturi cu dotarea cu autobuze noi, cu troleibuze noi, sunt deja în fază premergătoare livrarea următoarelor 60 autobuze Mercedes. La începutul anului nu ştiam că aceste autobuze vor veni în acest an”, a precizat Liviu Neag, directorul CTP Cluj-Napoca.

Neag, pus la zid de toată lumea


La un moment dat, primarul Emil Boc s-a răstit la Neag să “nu mai vrăjească lumea” şi să spună  “concret ce s-a întâmplat în perioada 2013-2018, cu cât au crescut preţurile la carburant şi cât era salariul minim în 2013, comparativ cu cât e în prezent”.

“Carburanţii din 2017-2018 au crescut cu 34%. Noi am sporit litri de carburant. Din 2013 noi am înfiinţat 10 linii noi, aceasta a însemnat creşterea costurilor. Salariul minim a crescut, tichetele de masă au crescut”, a replicat Neag.


Consilierii PSD nu s-au lăsat mai prejos şi au plusat.

“Ce s-a modificat din martie până în prezent de necesită această majorare de preţuri? Nu am avut timp să analizăm proiectul, de ce avem nevoie de această majorare? Aţi venit după 5 luni să cereţi noi preţuri”, a spus Dan Morar, consilier local PSD.


“Am analizat cheltuielile pe primele 6 luni din 2013 şi chetuielile pe 6 luni în 2018 şi am observat o creştere a costurilor de 18%. De la mijlocul lui 2017 am observat o creştere la carburanţi constantă. După 6 luni am constatat o creştere foarte puternică a cheltuielilor”, a replicat Neag.

Noile preţuri, în vigoare 2 ani


“Cât timp ne garantaţi că preţurile vor rămâne aşa?”, a mai spus Morar.

“Nu vă pot garanta nimic, dar în următorii doi ani nu vom umbla la preţuri. În următorii doi ani o să încercăm să supravieţuim. Dar dumneavoastră îmi daţi garanţia că preţul carburantului nu va fi 7 lei în decembrie? Dacă va ajunge 7 lei nu vom rezista nici 6 luni cu aceste preţuri. Transportul public nu se mai poate face cu bani mărunţi, o să ajungem Cenuşăreasa Clujului cum eram înainte”, a mai spus directorul CTP Cluj-Napoca.

Boc se delimitează de scumpirea biletelor

Primarul Emil Boc susține că el s-a opus majorării tarifelor pentru biletele pe mijloacele de transport în comun și că această decizie aparține în totalitate Companiei de Transport Public. De la 1 octombrie, prețul biletelor crește cu 25%.

Chestionat în legătură cu această majorare, vizibil iritat, Boc a aruncat pisica în curtea CTP Cluj-Napoca.

“Când spuneți «se spunea că nu se scumpește» aș vrea să nu mai vorbiți la impersonal. Cine a spus? Compania de Transport a spus că se va descurca cu vechile tarife. Vă rog să îi întrebați pe ei. Eu nu  am făcut o asemenea afirmație (n.red. că se scumpesc biletele CTP) că nici nu mă pricep la părțile tehnice. Luați cu nume și prenume care să spună la data de.... În nota de fundamentare a proiectului există persoane care au semnat, trebuie chestionați și să vă spună. Cine e acela care a semnat, cine e cel care a discutat, să vorbim, trebuie personalizat. Compania de Transport iarăși e un termen generic. Acolo cineva a semnat pe o hârtie. E directorul general care trebuie să răspundă. Credeți că mie îmi convine chestiunea aceasta cu proiectul de hotărâre impus și solicitat de către CTP? Nici eu nu sunt de acord ca cetățean și nu susțin ca primar, dar nu am ce face că e o obligație legală când am pe masă argumentare tehnică propusă de specialiști, trecută prin toate filtrele comisie și analiză după toate criterile economice. Eu nu am ce face. Trec în partea de abuz dacă nu respect prevederile legale. Cine declară un lucru și face altul trebuie să își asume. Eu nu am făcut nicio afirmație pentru că nu mă pricep la prețuri de bilete”, a comentat Boc miercuri dimineaţă la un post de radio.

Edilul spune că în Cluj-Napoca nu poate exista transport gratuit.

„Transport gratuit nu poate fi asigura în Cluj-Napoca, sunt realitățile economiei de piață. Pe de altă parte, Clujul a fost vitregit cu 28 de milioane de euro de la bugetul național. De vreo 3-4 luni CTP bate la ușă pentru majorări. Am transmit că vreau să văd dacă există toate datele legale. Au parcus toate filtrele și procedurile de lege în comisile de specialitate și mi-au explicat că ultima majorare a avut loc în urmă cu 5 ani de zile, că de atunci toate s-au majorat și au crescut, inclusiv salariul minim. Această creștere de 14% ține cont de ideea că abonamentele să fie mai ieftine și să încurajeze lumea să folosească transportul în comun. Pe de altă parte, mi-au spus că în țară, la Arad sau Oradea, Timișoara sau Iași, e mult mai mare prețul decât la Cluj față de cel majorat. Nu e un caz unic în România. Eu m-am opus acestei majorări. E o ușoară creștere justificată pe deplin. Documentul CTP prin care s-a cerut majorarea prețurilor este semnat de directorul economic. Întrebați-l pe el. Să vină să răspundă, eu nu conduc compania, nici nu angajez șoferi, să cumpăr piese de schimb”, a mai spus Boc.

Noile prețuri intră în vigoare la 1 octombrie.

În prezent, un bilet de călătorie costă 2 lei, două călătorii – 4 lei, bilet transport de noapte – 3 lei, un abonament lunar pe o linie – 60 lei, pe două linii – 84 de lei, iar un abonament lunar pe toate liniile nenominalizat – 155 lei.

Noile prețuri

Bilete

Bilet o călătorie – 2,5 lei
Bilet două călătorii – 5 lei
Bilet transport noapte – 4 lei
Bilet urban 30 minute – 2,5 lei
Bilet urban 60 minute – 5 lei

Abonamente

Abonamente zilnice pentru o zi toate liniile – 14 lei
Abonamente zilnice pentru trei zile toate liniile – 23 lei
Abonamente lunare o linie – 70 lei
Abonamente lunare două linii – 95 lei
Abonamente lunare toate liniile nominalizat – 138 lei
Abonamente lunare toate liniile nenominalizat – 168 lei
Abonamente săptămânale o linie – 20 lei
Abonamente săptămânale două linii – 32 lei
Abonamente săptămânale toate liniile – 45 lei
Abonamente pentru studenți (taxă) reduse pe bază de card, maxim două linii – 70 lei

Ultimele Stiri
abonare newsletter