Actualitate

Cluj: Șase stagiari vor lucra în PE, la Bruxelles

Conferinţa tinerilor maghiari din România MIERT, care cuprinde mai multe asociaţii din diferite părţi ale ţării, a finalizat recent selecţia a şase persoane care vor urma o stagiatură de cinci săptămâni în Parlamentul European şi vor lucra la cabinetul europarlamentarului Iuliu Winkler.

Potrivit liderului MIERT, Oltean Csongor, cei şase tineri au fost aleşi în urma analizării a 18 candidaturi.

"Tinerii fac parte din organizaţiile noastre. Asociaţia MIERT are 19 asociaţii judeţene, din care aceşti tineri au fost selectaţi. Au fost 18 tineri care şi-au depus candidatura, dintre aceştia am ales şase. Motivul pentru care i-am ales nu a fost doar şcoala urmată sau experienţa lor, ci şi motivaţia: de ce vor să facă această muncă de stagiar în Parlamentul European", a spus Csongor, miercuri, într-o conferinţă de presă la Cluj.


La rândul său, europarlamentarul Iuliu Winkler a explicat că această metodă de desemnare a tinerilor care pot urma un stagiu într-un cabinet de europarlamentar i se pare cea mai potrivită.

"Este important ca tinerii să poată fi prezenţi la Bruxelles pentru o perioadă mai lungă de timp decât câteva zile, într-o vizită de studii sau cu o ocazie să zicem festivă. Lucrând 30 de zile în PE poţi să dobândeşti cunoştinţe, poţi să înţelegi cum se iau deciziile în PE, pentru că acele decizii ne influenţează şi nouă viitorul şi viaţa de zi cu zi", a declarat Winkler în aceeaşi conferinţă de presă.


Acesta a explicat că tinerii reprezintă o componentă importantă în activitatea sa de om politic şi a spus că, nu o dată, s-a întâmplat să înveţe lucruri noi de la stagiarii săi. Winkler a recunoscut că aceste stagii pot reprezenta pentru tinerii care ajung la Bruxelles o ocazie de a rămâne în acest oraş pentru o perioadă mai îndelungată şi a menţionat că în actualul său cabinet lucrează doi consilieri care i-au fost, în anii trecuţi, stagiari.

Deşi cei mai mulţi dintre tinerii care ajung la cabinetul lui Iuliu Winkler de la Bruxelles sunt etnici maghiari, de-a lungul timpului, printre aceştia s-au numărat şi etnici români sau tineri din alte ţări ale Uniunii.


Anita şi Tamas sunt doi dintre tinerii care au urmat un stagiu de cinci săptămâni la Bruxelles, în Parlamentul European, în urma unei asemenea selecţii a MIERT. Cei doi tineri au explicat că prezenţa, pentru o perioadă un pic mai lungă de timp, în Parlamentul European i-a ajutat să privească noţiunile şi cunoştinţele învăţate în facultate dintr-o nouă perspectivă.

Anita Boros, care are 24 de ani, este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, vrea să urmeze o carieră în acest domeniu şi a finalizat un master în Drept privat european.


"Pentru mine, ca jurist, a fost foarte interesant să văd cum se desfăşoară acolo procedurile, cum se adoptă legislaţia în Parlamentul European, am participat şi la conferinţe, dar am ajutat şi la activităţile din birou. M-a ajutat foarte mult să înţeleg cum se desfăşoară procedura, mecanismele, pentru că poţi să înveţi anumite lucruri, dar să nu înţelegi de ce, de exemplu, termenele sunt atâta cât sunt sau de ce unele decizii se iau cu o anumită majoritate. Acolo, când vezi, înţelegi exact care e logica", a spus Anita.

 


La rândul său, Tamas Ballo, care are 26 de ani şi a urmat specializarea "Relaţii internaţionale şi studii europene" la Facultatea de Istorie şi Filosofie a UBB, a spus şi el că stagiatura urmată l-a ajutat să înţeleagă mai multe despre politica externă a UE. În plus, anumite lucruri care nu sunt neapărat prezentate în cărţi pot fi înţelese mai bine în timpul unui asemenea stagiu.

"De exemplu, eu am pus accent pe învăţarea limbii engleze şi am crezut că ştiu să mă descurc, dar acolo e mult mai dificil. Toată lumea foloseşte şi franceză sau germană şi e mult mai dificil, dar îţi dai seama de asta când ajungi acolo", a spus Tamas, care a recunoscut că odată întors acasă, a început să studieze şi o altă limbă străină.

Cei şase stagiari îşi pot alege singuri perioada în care doresc să meargă la Bruxelles, ei urmând să îşi petreacă cele cinci săptămâni în Parlamentul European pe rând, pe parcursul întregului an 2018.

Ultimele Stiri
abonare newsletter