Actualitate

Soluţie de avarie. Au fost instalate semafoare la podul peste Arieş. Circulaţie de coşmar la ieşirea din Turda spre Alba - FOTO

Podul peste Arieş este pasat între Primăria Turda şi Compania de Drumuri, în timp ce şoferii şi pietonii îşi riscă viaţa şi îl traversează cu frică. Nici nu e de mirare având în vedere că este una dintre cele mai aglomerate ieşiri spre Alba-Iulia din muncipiul Turda.

Mii de şoferi îşi pun viaţa în pericol de fiecare dată când traversează podul peste râul Arieş, aflat pe DN1 la ieşirea din municipiul Turda spre Alba Iulia. Are structura de rezistenţă afectată de greutatea maşinilor şi placa de susținere a trotuarului fisurată. Construit în 1965, acesta nu a fost niciodată reparat integral.

De două zile, circulaţia rutieră pe podul peste Arieş a fost restricţionată, după ce autorităţile au instalat semafoare ceea ce a dus la un trafic infernal în zonă.


“În urma executării expertizei tehnice la podul de pe DN1, la intrarea dinspre Alba Iulia în municipiul Turda, s-a dispus restricționarea circulației rutiere, aceasta urmând să se desfășoare intermitent pe un singur șir de autovehicule începand cu data de 22 ianuarie”, spune un comunicat al Primăriei Turda.

Potrivit primarului Cristian Matei (PSD), circulaţia autovehiculelor ar trebui sistată pentru refacerea podului.


"Acel pod este şubred, cel puţin aşa pare. Structura de rezistenţă însă nu este afectată, dar la exterior arată cumplit. Practic, ar trebui oprită circulaţia pe el. Noi am făcut o expertiză care ne arată că permite traficul pe acel pod dar eu spun că din punct de vedere civic nu prea ar trebui să se circule pe el şi trebuie refăcut de urgenţă. Este un proiect de 3 milioane de euro ca acel pod să fie refăcut complet dar este foarte greu din bugetul local şi va fi refăcut ori pe fonduri atrase ori să intre în administrarea Regiei Naţionale de Drumuri", declara Cristian Matei.

Podul de pe DN1, care traversează râul Arieș, prezintă degradări majore la elementele principale de rezistență ale structurii, astfel că are nevoie urgentă de lucrări de consolidare.


În opinia conducerii Primăriei Turda, podul peste Arieş este în ograda Companiei de Drumuri care ar trebui să se ocupe de reabilitarea lui. Se aşteaptă doar o hotărâre de Guvern în acest sens.

"Primăria Municipiului Turda a făcut toate demersurile necesare în vederea predării Podului peste Arieș Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Mai exact, Consiliul Local a votat o hotărâre prin care municipiul Turda predă aceste sectoare de drum către Ministerul Transporturilor, în concesiunea CNAIR SA. Din informațiile pe care le avem, la solicitarea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Instituția Prefectului Județului Cluj a retrimis proiectul de Hotărâre de Guvern. MDRAPFE a înaintat proiectul către Ministerul Transporturilor, unde a fost acceptată preluarea podului în administrarea Ministerului Transporturilor și în concesiunea CNAIR SA. Proiectul a primit și viza Ministerului Finanțelor Publice, urmând să mai primească avizul de la Ministerul Justiției, astfel încât să poată fi promovată Hotărârea de Guvern. Sperăm ca aceste demersuri să se finalizeze cât mai repede prin adoptarea în cel mai scurt timp a Hotărârii de Guvern, problema acestui pod fiind una stringentă în ceea ce privește sigurnața rutieră", spun reprezentanţii Primăriei Turda la solicitarea Monitorul de Cluj.


La începutul anilor 2000, podul a fost trecut din administrarea Ministerului Transporturilor la Primăria Turda. Autoritățile locale nu au avut bani de reparaţii capitale, care ar costa patru milioane de lei, şi au făcut doar mici lucrări.

Anul trecut, primarul Cristian Matei a cerut Ministerului Transporturilor să preia, din nou, podul. Dacă Guvernul va da undă verde, podul, care are o lungime totală de 145,86 metri, va trece sub tutela Ministerului Transporturilor, urmând să fie administrat de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.


Încă din martie 2017, municipiul Turda solicita Prefecturii Cluj efectuarea demersurilor legale pentru promovarea, “în cel mai scurt timp posibil”, a unui proiect de hotărâre la nivelul Guvernului privind preluarea podului în administrarea CNAIR motivând că acesta prezintă un pericol imediat în ceea ce privește siguranța traficului de mare gabarit.

Așa cum este detaliat în procesul verbal de constatare și identificare încheiat cu reprezentanții CNADNR în martie 2016, podul de pe DN1 peste râul Arieș este într-o stare foarte gravă și prezintă pericol imediat în exploatare.

Municipiul Turda este situat la intersecția a trei drumuri naționale, DN1 – DN15 – DN75, fără a avea o centură ocolitoare, care să preia traficul de mare gabarit, astfel încât întreg traficul greu se desfășoară prin interiorul municipiului Turda.

Ultimele Stiri
abonare newsletter