Actualitate

“Nu vrem să ne fie călcate în picioare tradiţiile minereşti”

<p /><img src="documente/stories/08_august/11_ziua/12-fan-fest-rosia-montana-salvati-vama-veche-prin-droguri-si-bautura-6-1024x768.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />ONG-uriile şi sindicatele critică Fân Fest, pe care îl consideră “un spectacol nedemn de Roşia Montană”.

Sindicatul Viitorul Mineritului Roşia Montană şi mai multe ONG-uri critică festivalul Fân Fest şi spun că nu reprezintă Roşia Montană. Aşa-zisul festival este o jignire la adresa localnicilor şi la tradiţiile unei zone cu o istorie milenară în minerit pe care oamenii locului le respectă, consideră sindicaliştii şi reprezentanţii ONG-urilor.

Aceştia spun că festivalul Fân Fest nu este o manifestare culturală aşa cum susţin organizatorii.


“Fân Fest a adus în fiecare an la Roşia Montană grupuri de tineri care nu au avut nimic în comun cu tradiţiile şi cultura zonei. Au dat peste cap viaţa normală a Roşiei Montane, unde oamenii nu doresc decât să muncească şi să trăiască în linişte. Unii dintre ei au jignit localnicii, i-au înjurat, le-au devastat grădinile şi gospodăriile în setea lor de «cultură». Le transmitem că nu sunt bineveniţi la Roşia Montană, noi avem tradiţiile şi manifestările noastre culturale. Aici s-a format o adevărată cultură venită din cei peste 2000 de ani de minerit. O dovadă este tradiţionala sărbătoare «Mărie, dragă Mărie», din 15 august de la Cărpiniş, sau Ziua Minerului care se va ţine în 28 august pe stadionul din comună. Noi îi aşteptăm acolo să vadă cum sărbătoresc roşienii. Iar de salvat de la sărăcie şi situaţia de acum o poate face doar investiţia în minerit propusă la Roşia Montană şi pe care noi localnicii o susţinem”, spune Andrei Jurcă, preşedintele ONG Pro Roşia Montană.

Fân Fest, o insultă la adresa comunităţii


Localnicii spun că Fân Fest este o insultă la adresa localităţii miniere. “Sperăm ca cineva să pună capăt acestei jigniri la adresa comunităţii noastre  şi nu cerem decât să fim lăsaţi să ne promovăm adevăratele tradiţii, să ducem o viaţă bună la noi acasă şi să pornim la Roşia Montană un minerit modern şi responsabil pentru bunăstarea tuturor”, spune reprezentanţii ONG-urilor.

Cei de la sindicatul „Viitorul Mineritului” din Roşia Montană spun că nu mai pot tolera manifestările care au ca unic scop lipsirea de locuri de muncă şi ruinarea familiilor de mineri.


Sindicatul „Viitorul Mineritului” din Roşia Montană  respinge cu fermitate Fân Fest, o manifestare care nu reprezintă voinţa celor din localitatea minieră din Munţii Apuseni şi care militează pentru interzicerea activităţii miniere tradiţionale, pentru pierderea locurilor de muncă, propunând în schimb activităţi de împletit coşuri de nuiele şi cules de ciuperci.

450 angajaţi în minerit


Potrivit reprezentanţilor sindicatului, în prezent la Roşia Montană există un număr de peste 450 de angajaţi care îşi câştigă pâinea de zi cu zi pentru ei şi pentru familiile lor din munca cinstită la compania minieră, ducând astfel mai departe tradiţia pe care au moştenit-o din tată în fiu.

“Exploatarea aurului în condiţii moderne, aşa cum se va face la Roşia Montană, va crea premizele unei dezvoltări economice durabile, nu doar prin crearea de noi locuri de muncă, ci şi prin refacerea mediului astăzi grav afectat de poluare, dezvoltarea infrastructurii necesare dezvoltării turismului şi altor activităţi economice şi punerea în valoare a vestigiilor istorice”,spune Cristian Albu, preşedintele Sindicatului Viitorul Mineritului  Roşia Montană.


Fân Fest încearcă oprirea dezvoltării localităţii

Cei de la sindicat mai adaugă că Fân Fest nu aduce nici un fel de beneficii comunităţii locale. Dimpotrivă, reprezintă o ameninţare directă la adresa dezvoltării acesteia, fiind de fapt un instrument prin care se încearcă oprirea dezvoltării economice a Roşiei Montane şi a proiectului minier, punând în pericol locurile de muncă a sute de familii de mineri care asigură din muncă cinstită un viitor mai bun pentru ei şi pentru copiii lor.

“Celor care promovează acest eveniment propagandistic le transmitem faptul că noi, membrii comunităţii locale şi locuitori ai Apusenilor, mineri din tată-n fiu, nu îi dorim aici şi le cerem să îşi găsească un alt loc pentru acest festival. Suntem sătui de propaganda şi de mesajele lor care amintesc de epoca comunistă şi care instigă opinia publică împotriva noastră, împotriva unui minerit modern şi responsabil la Roşia Montană, împotriva dreptului nostru la muncă şi la o viaţă demnă pentru noi şi pentru copiii noştri”, adaugă Cristian Albu.

Adevărata tradiţie e mineritul

“Adevărata tradiţie a Roşiei Montane este mineritul, activitate care se practică neîntrerupt pe aceste meleaguri de peste două mii de ani, şi ne dorim să continuăm această tradiţie pe care să o transmitem mai departe copiilor noştri. Celebrarea acestei tradiţii milenare o facem în fiecare an de Ziua Minerului, adevăratul «festival» al comunităţii din Roşia Montană”, conchide Cristian Albu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter