Actualitate

Tișe s-a spălat pe mâini: directorul interimar al Aeroportului, desemnat de Consiliul de Administrație! Povestea unui cvorum ilegal, extras cu forcepsul politic

Consilierii judeţeni au modificat hotărârea privind noua conducere executivă a Aeroportului Cluj. Tișe s-a spălat pe mâini și a lăsat decizia, de ochii lumii, în mâna Consiliul de Administrație al instituției. Votat politic de Consiliul Județean…

Tișe s-a spălat pe mâini: Tișe s-a spălat pe mâini:

Consilierii judeţeni au votat luni, cu 16 voturi strânse cu greu și cu un cvorum strâns cu arcanul, un proiect de hotărâre privind modificarea hotărârii luată la sfârşitul lunii septembrie, referitoare la conducerea executivă a Aeroportului Cluj.

Reprezentanţii PSD Cluj au lipsit de la şedinţă, nemulţumiţi de felul în care a fost convocat deliberativul judeţean.


Cvorum scos cu forcepsul, la limita legalității

În momentul de faţă, liberalii au majoritate în forul judeţean, fiind 17 plus președintele Alin Tişe, PSD are 11 consilieri, iar UDMR, 7.

La şedinţa de luni a fost un vot împotrivă și 3 abțineri.


PNL a reușit cu greu să asigure un cvorum discutabil, la limita legalității, mai mulți consilieri județeni, printre care și președintele CJ Alin Tișe, neavând dreptul să participe la dezbatere (și cu atât mai puțin să voteze) pentru că ar fi intrat în conflict de interese.

Astfel, printre cei care nu au putut vota, se numără Iuliu Sâmărtean (PNL), care a fost membru în vechiul Consiliu de Administrație, Dan Felician Gavrea (PNL), al cărui fiu este angajat la Aeroport, și chiar președintele Alin Tișe, cumnata lui fiind șefa compartimentului juridic al instituției.


Având în vedere interesele personale în problema discutată lui în deliberativul județean, nu doar votul lor ar fi fost ilegal, ci chiar simpla lor prezență la ședință îi pune în situația de a influența, prin asigurarea cvorumului de lucru, sensul deciziei adoptate.

Mai mult, Gavrea și Sâmărtean au declarat la începutul ședinței că nu vor participa la vot, exprimând deschis starea lor de conflict de interese. Astfel, prin prezența lor, au asigurat ilegal cvorumul, acesta fiind constituit și din cei doi consilieri care nu puteau participa la luarea deciziei.


Votul de luni este așadar cel puțin discutabil și ar putea fi atacat în contencios, pentru că este decizia este viciată de interese personale ale membrilor Consiliului Județean.

Convocaţi prin email, în weekend, fără niciun document!

Alin Tişe i-a convocat, sâmbătă, prin email pe consilierii judeţeni pentru o şedinţă extraordinară cu un singur punct pe ordinea de zi: Proiect de hotărâre pentru modificarea hotărârii de Consiliu Judeţean privind numirea Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Avram Iancu.


Încă de vineri, Alin Tişe a declarat că membrii noului Consiliu de Administraţie ar fi declarat în scris că nu doresc să preia conducerea executivă a Aeroportului după data de 17 octombrie.

Motivele se regăsesc în ședința din 25 septembrie a Consiliului de Administrație al Aeroportului, în care s-a discutat, cu argumente, despre riscurile pe care le-ar presupune înlăturarea întregii conduceri:

“(…) A sunat de la compania Wizz Air să ne întrebe despre demisia conducerii ce a apărut în presă şi a solicitat informare scrisă. Cei de la compania Wizz Air au transmis neliniştea lor referitoare la activităţile desfăşurate pe aeroport. (…) De la companiile Lufthansa, Blue Air, DHL şi Menzies au sunat pentru a afla de situaţia creată. (…) Membrii Consiliului de Administraţie remarcă creşterea numărului de pasageri pe primele opt luni ale anului 2017 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016 cu 55%, respectiv a numărului de pasageri pe curse externe cu 43%, a numărului de pasageri curse interne cu 133% şi a numărului de mişcări comerciale cu 45%. Această creştere a traficului implică un efort deosebit în gestionarea activităţii curente a aeroportului din partea întregului personal din aeroport. Această creştere înseamnă un risc extraordinar de mare din punct de vedere al siguranţei”, au fost argumente luate în discuție în ședința CA al Aeroportului din 25 septembrie. Nu e de mirare, deci, că niciunul dintre membrii Consiliului de Administrație nu a dorit să-și asume responsabilitatea de a prelua conducerea executivă a Aeroportului.

Cu atât mai mult cu cât „adoptarea acestei hotărâri nelegale a creat o tulburare semnificativă în rândul angajaţilor şi considerăm că datorită acestei nelegalităţi deja este pusă în pericol siguranţa şi securitatea aeroportului Cluj (…)”, se arată în procesul verbal al şedinţei din 25 septembrie.  

Așadar, nu au mai vrut să fie șefi…

În ședința din 25 septembrie, președintele CA Mircea Avram (PNL) și Irimie Popa (PSD) au susținut că nu „li se pare normal” să preia conducerea executivă.

„Domnul preşedinte Mircea Avram a declarat că nu doreşte şi nici nu va ocupa niciodată vreo funcţie executivă în aeroport. Domnul Irimie Popa a comunicat că nu i se pare normal în condiţiile în care într o şedinţă de CJC anterioară s-a impus interdicţia directorului general al aeroportului de a participa la candidatura de membru în consiliul de administraţie pentru că membrii CA sunt neexecutivi, iar prin această hotărâre membrilor CA li se atribuie conducerea executivă”, se arată în procesul verbal al şedinţei.

Luni s-a modificat schimbarea…

Potrivit hotărârii iniţiale de Consiliu Judeţean, începând cu data de 17 octombrie, conducerea executivă, exercitată până la această dată de directorul general al regiei, va fi asigurată de consiliul de administrație, până la data numirii directorilor respectiv încheierii contractelor de mandat.

Luni, consilierii județeni au modificat hotărârea.

„Se aprobă ca, pe perioada cuprinsă între data de 17.10.2017 și până la data numirii directorului general ca urmare a aplicării procedurii de evaluare sau selecție prevăzute de OUG nr. 109/2011, cu modificările și completările ulterioare, Consiliul de administrație să delege atribuțiile de conducere executivă a Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj RA, unui director general provizoriu. Durata mandatului directorului general provizoriu desemnat în condițiile alin. (2) nu va depăși 4 luni”, se arată în hotărârea votată de consilierii județeni.

Astfel, Tișe a pasat unor politruci responsabilitatea desemnării unei conduceri interimare a Aeroportului, iar ulterior alegerea directorilor care vor conduce instituția. Cine sunt cei care vor lua decizia? Mircea Avram, membrul PDL-PNL, abonat la banii Consiliului Județean, încă din vremea în care conducea RAADPP. Popa Irimie Emil (PSD, profesor universitar la Facultatea de Științe Economice din cadrul UBB Cluj, având de altfel o carieră lungă în spate în acest domeniu.), Lupaș Mirela (PSD, fiind pe lista partidului la alegerile de anul trecut pentru Consiliul Județean Cluj), Ciotlăuș Paul, Federiga Viorel (PNL, fost consilier local la Dej), Pop Leopold Ovidiu. Lor li se adaugă reprezentantul Ministerului finanțelor, Pop Ioan.

Se încalcă legea şi regulile de bun simţ
 

PSD Cluj a reclamat înaintea şedinţei de luni modalitatea neobișnuită și ilegală prin care consilierii județeni sunt convocați la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Cluj, de luni, convocarea nefiind însoțită de materialele care urmează a fi dezbătute.

„Executivul Consiliului Județean Cluj încală legea și regulile de bun simț și pune atât instituția într-o ipostază neplăcută, cât și pe consilierii județeni care nu au timpul necesar și prevăzut de lege pentru a studia documentația, din cauza unor vendete personale pe care dl. Alin Tișe le întreține cu mai mulți directori din subordinea instituției. Îi solicităm lui Alin Tișe să respecte legea, să convoace  legal ședința extraordinară și să-i informeze pe consilierii județeni cu materialele care urmează a fi dezbătute”, a declarat deputatul Horia Nasra, președintele PSD Cluj.

„Potrivit prevederilor art.94 alin. 2 și 3 din legea administrației publice locale nr.215/2001 republicată și modificată convocarea unei ședințe extraordinare de Consiliu Județean se face în scris, cu cel puțin 3 zile înainte, împreună cu materialele care urmează a fi dezbătute în respectiva ședință (proiecte dehotărâri, expunerea de motive a fiecărui proiect), la solicitarea președintelui Consiliul Județean, a unei treimi din consilierii județeni sau a Prefectului în situații excepționale.

Nu este pentru prima dată când dl. Alin Tișe înțelege să convoace o ședintă extraordinară sau ordinară fără a avea toate proiectele de hotărâre, proiecte care în multe cazuri erau comunicate chiar și cu 30 minute înainte de sedința de Consiliu Județean. De asemenea, la Comisia Juridică de foarte multe ori nu aveam toate proiectele hotărârilor de pe ordinea de zi!”, a declarat consilierul județean Vladimir Mătușan, vicepreședinte PSD Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter