Actualitate

Concert extraordinar sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, la închiderea celei de-a 50-a ediţii a festivalului Toamna Muzicală Clujeană

Ediţia cu numărul 50 a festivalului toamnei dedicat muzicii la Cluj se încheie vineri, 28 octombrie, printr-un concert vocal-simfonic ce ne îndeamnă la sărbătoare şi voie bună.

Va fi aniversat cu acest prilej maestrul Cristian Mandeal, care a împlinit în acest an 70 de ani. Pianista Oxana Corjos va interpreta Concertul nr. 2 pentru pian, de Brahms, iar programul muzical al serii va continua cu Simfonia a IX-a de Beethoven, interpretată de Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” şi soliştii Diana Ţugui, Cristina Damian, Tiberius Simu şi Cristian Hodrea. Dirijorul corului este Cornel Groza.

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal s-a aflat la pupitrul majorităţii orchestrelor din România, dar şi al unor orchestre de prestigiu de pe scenele internaţionale. În ampla listă a orchestrelor internaţionale cu care a colaborat, se regăsesc câteva dintre ansamblurile de frunte: Wiener Oper Orchester, Deutsche Oper Orchester Berlin, Staatskapelle Berlin, Staatskapelle Dresden, Dresdner Philharmonie, Münchner Philharmonie, Bayerisches Rundfunk Orchester, Hessisches Rundfunk Orchester, Oper und Museumsgesellschaft Orchester din Frankfurt, Südwest Rundfunk Orchester din Baden Baden şi Saarbrücken, London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, BBC London Orchestra, BBC Scottish Orchestra din Glasgow, City of Birmingham Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra Liverpool, RTE-Dublin, Orchestre Nationale de Belgique, Filarmonica Cehă, Orchestra Simfonică şi Orchestra Radio din Praga, Orchestra Radio Slovenă din Ljubljana, Orchestra della Santa Cecilia din Roma, RAI Milano, Orchestra National de Catalunia din Barcelona, Israel Philharmonic Orchestra din Tel Aviv, Jerusalem Symphony Orchestra, Gulbenkian Orchestra şi Orchestra Naţională Portugheză din Lisabona, Orchestrele Filarmonicilor din Tokyo, São Paulo, Ciudad de Mexico, Helsinki, Monte Carlo, Copenhaga, Moscova, Varşovia, Sofia, Belgrad, Zagreb, Göteborg Symphony Orchestra.


Născută la Bucureşti, într-o familie de muzicieni, Oxana Corjos a început studiul pianului cu profesoarele Ana Pitiş şi Ioana Minei, continuând apoi la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde a beneficiat de îndrumarea de excepţie a maestrului Dan Grigore. Pianista se remarcă printr-un palmares impresionant: este laureată a concursurilor de la Senigallia (1981, 1983), Barcelona (1986), Roma (1991) şi a fost distinsă cu premiul „Cella Delavrancea” pentru activitatea meritorie desfăşurată în domeniul culturii, în anul 1992.Artista a fost invitată la numeroase emisiuni de radio şi televiziune şi a realizat înregistrări speciale pentru Radiodifuziunea Română, interpretând lucrări de Bach, Mozart, Beethoven, Musorgski, Debussy, Richard Strauss sau Prokofiev, unele dintre ele fiind preluate şi retransmise de Radiodifuziunea din Bruxelles. În paralel cu activitatea concertistică, pianista îşi desfăşoară activitatea didactică la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

Absolventă a Universităţii de Muzică din Bucureşti, la clasa de canto a Sandei Şandru, Diana Ţugui a participat ulterior la cursurile de măiestrie susţinute de Viorica Cortez, Dalton Baldwin, Teresa Berganza şi Jaume Aragall. În palmaresul ei se regăsesc premii importante la concursurile de profil: Premiul I la Concursul Naţional „Marţian Negrea” (2001), Marele Premiu la Concursul Internaţional de Lied „Ionel Perlea” (2001), finalistă la Concursul Internaţional de Canto „George Enescu” (2002) şi la Concursul Internaţional „Renata Tebaldi” (2007), Premiul III la Concursul Internaţional „Jaume Aragall” (2008), Premiul VI la Concursul Internaţional „Wilhelm Stenhammar” (2010), Premiul I la Concursul Internaţional „Vox Artis” (2012) şi Premiul I la Concursul Internaţional „Elena Teodorini” (2013).


Născută la Alba-Iulia, mezzosoprana Cristina Damian şi-a început studiile la Liceul de Arte din oraşul natal, continuându-le la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, la clasa profesorului Gheorghe Roşu. A studiat, de asemenea, cu profesoarele Edith Simon şi Niculina Mirea. În perioada 2000/2008 a fost angajată a Operei Naţionale din Cluj, unde a debutat în roluri ca Dorabella din Così fan tutte de Mozart, Carmen din opera omonimă de Bizet, Hanna Glawari din Văduva veselă de Lehàr. Între 2008 şi 2015 a fost solistă a Operei de Stat din Hamburg. Aici a avut ocazia să interpreteze roluri aflate deja în repertoriu, dar şi să debuteze în spectacole ca Bărbierul din Sevilla de Rossini, Falstaff de Verdi, Lucrezia Borgia de Donizetti, Evgheni Oneghin de Ceaikovski.

Tiberius Simu a debutat în 2003 pe scena Operei din Cluj, în dubla ipostază de regizor al spectacolului La traviata de Verdi (susţinându-şi cu această ocazie examenul de licenţă) şi de interpret al rolului lui Alfredo, pe care l-a cântat apoi şi pe scenele Operelor Naţionale din Timişoara şi Bucureşti. Acelaşi rol a marcat şi debutul internaţional al artistului, la Opera din Leizpig. Laureat al concursurilor de canto „Traian Grozăvescu” de la Lugoj şi “Hariclea Darclée” de la Brăila, Tiberius Simu a câştigat în 2005 o bursă de doi ani la Accademia del Teatro alla Scala di Milano, unde a avut posibilitatea să-şi continue studiile sub îndrumarea unor artişti de marcă ai scenei lirice mondiale, ca Luigi Alva, Leyla Gencer, Mirella Freni sau Renato Bruson.


Baritonul Cristian Hodrea a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”, urmând ulterior cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, secţia oboi (la clasa lui Aurel Marc) şi apoi secţia canto (clasa lui Marius Budoiu). În prezent, este solist al Operei Naţionale Române din Cluj şi doctorand al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. În 2006, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Mariana Nicolesco la Brăila, iar în 2007 a fost distins cu Premiul Special „Sigismund Toduţă” la concursul de interpretare cu acelaşi nume din oraşul nostru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter