Actualitate

Faptele bune pe care le face BOR în Cluj. Ce înseamnă Filantropia Bisericii Ortodoxe Române?

Bunătatea ar trebui să fie o caracteristică a oricărui om care se teme de Dumnezeu, iar Biserica Ortodoxă din România este un exemplu demn de urmat, în Cluj-Napoca aceasta având numeroase centre pentru a ajuta persoane cu diferite probleme.

Cu toate că BOR nu se implică direct în cazul tuturor centrelor de ajutor, treaba fiind făcută de diferite asociații, aceste asociații se află sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului.

Monitorul de Cluj a selectat doar câteva dintre aceste proiecte menite să îi ajute pe cei cu probleme, pentru a le prezenta cititorilor noștri.


Informare și consiliere în legătură cu avortul

Proiectul Pentru Viață reprezintă o inițiativă creștină de a proteja viața omului în toate etapele ei. În acest scop, pentru o informare corectă în ceea ce privește problema avortului, la Policlinica fără Plată Sfântul Pantelimon şi la Dispensarul Studenţesc din cartierul Zorilor, Municipiul Cluj-Napoca se organizează activități de consiliere săptămânale. Prin informarea corectă, se dorește reducerea numărului mare de avorturi ce au loc în Cluj și prevenirea îmbolnăvirii tinerelor și a mamelor care folosesc contracepția hormonală, steriletul și alte mijloace contraceptive și avortive.

Cantina socială care hrănește 120 de suflete

Cantina socială Sfântul Arhidiacon Ștefan din Cluj-Napoca se ocupă cu hrănirea persoanelor cu probleme de aproape 15 ani. În momentul de față se bucură de câte o masă caldă pe zi de luni până vineri 120 de persoane defavorizate din punct de vedere social. Printre acestea se numără vârstnici care au rămas singuri și au pe nimeni să-i ajute, persoane bolnave, fără locuință sau cu alte probleme care îi împiedică să își asigure hrana zilnică.


Ajutor pentru pacienții cu boli terminale

În urmă cu 3 ani a fost înființat Centrul de îngrijiri paliative Sfântul Nectarie, un proiect medic-social și are ca scop furnizarea de servicii medicale, spirituale, psihologice și sociale pentru pacienții bolavi aflați în fază terminală. De atunci, în fiecare an, centrul a îngrijit peste 300 de pacienți.

Centrul de îngrijiri paliative are în componența sa o unitate spitalicească care poate găzdui câte 30 de pacienți, farmacie, ambulator, un centru de zi, o capelă, o sală de conferințe. De asemenea există și chilii pentru călugărițele care, împreună cu preotul acordă îngrijire duhnovicească atât pacienților cât și famillilor de care aparțin.


Anul trecut, un proiect complementar centrului de îngriiri paliative a luat amploare. Scopul acestui proiect este de a asigura asistență medicală profesională la domiciliul pacienților care au nevoie.

Centrul de informare și consiliere

În cadrul Biroului de Asistență Socială al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului există centrul de informare și consiliere care oferă diverse servicii pentru a ajuta persoanele cu probleme sociale. Printre aceste servicii se numără: activități de identificare a nevoii sociale, activități de informare asupra drepturilor și obligațiilor fiecăruia, activități și servicii de consiliere, încurajarea solidarității sociale etc. În momentul de față, centrul de informare are 250 de beneficiari.


Hrană la domiciliu pentru persoanele aflate în dificultate


Având ca scop cultivarea solidatirății sociale, în cadrul Parohiei Sfânta Treime din Cluj-Napoca, s-a inițiat un proiect care ajută persoanele cu venituri mici și sănătare precară ce nu-și pot asigura necesarul zilnic de hrană. Astfel, pentru 20 de beneficiari, de mai bine de 3 ani se oferă câte o masă caldă în fiecare zi.

Ajutor pentru dependenți

Complexul de servicii în adicții Sfântul Dimitrie Basarabov vine în sprijinul comunității prin oferirea de servicii de recuperare, terapie și consiliere specializată persoanelor care suferă de dependență de alcool sau alte froguri.


În cadrul complexului există o echipă multidisciplinară: consiliet în adicție, medic, medic psihiatru, psiholog, asistent social, consilier spiritual, consilier familial etc. Acești oameni lucrează împreună pentru a-i ajuta pe beneficiari să se recupereze în totalitate.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter