Actualitate

Medicii şi asistentele, notaţi ca la şcoală

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/28_ziua/04 asistenta medic aparatura sala operatie clinica de chirurgie medicala 3 31.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Angajaţii din spitale vor fi evaluaţi profesional şi vor primi calificative, la fel ca elevii: de la „nesatisfăcător” până la „foarte bine”.

Sindicaliştii din sănătate nu înţeleg de ce va fi introdusă evaluarea, în contextul în care salariile sunt mici, personalul insuficient şi finanţarea spitalelor mai mică decât anul trecut.

Un proiect de ordin al Ministerului Sănătăţii prevede o evaluare anuală a tuturor angajaţilor din sistemul sanitar, indiferent că este vorba despre personalul din Minister sau spitalele şi instituţiile aflate în subordinea acestuia sau a autorităţilor locale. Potrivit documentului, scopul evaluării este “aprecierea obiectivă a activităţii personalului, prin compararea gradului de îndeplinire a criteriilor de evaluare stabilite pentru perioada respectivă cu rezultatele obţinute în mod efectiv”.


Note de la 1 la 5 şi calificative

Medicii, asistentele, dar şi ceilalţi angajaţi, inclusiv directorii de spitale vor primi calificative care se stabilesc pe baza notei finale, care poate să fie cuprinsă între 1 şi 5. Astfel, cei care au obţinut o notă între 1,00 şi 2,00 vor primi calificativul „nesatisfăcător”, cei cu notă între 2,01 şi 3,50 vor primi „satisfăcător”. Pentru o notă cuprinsă între 3,51 şi 4,50 se va acorda calificativul „bine” şi pentru o notă între 4,51 şi 5,00 se va da calificativul „foarte bine”.


Cine face evaluarea?

Conform proiectului de ordin, evaluarea va fi făcută de „persoana care conduce sau coordonează compartimentul în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea persoana cu funcţie de execuţie evaluată”, dar şi de „persoana de conducere ierarhic superioară potrivit structurii organizatorice a unităţii sanitare publice, pentru persoanele de conducere”.


Ce se urmăreşte

În document se precizează că în cadrul evaluării se vor urmări, printre altele, cunoştinţele şi experienţa profesională, promptitudinea în realizarea atribuţiilor de serviciu, calitatea activităţii şi intensitatea implicării în utilizarea echipamentelor şi a materialelor.


Pentru funcţiile de conducere se vor urmări şi alte criterii, cum ar fi capacitatea de organizare şi de coordonare a activităţii compartimentului şi capacitatea de a crea în compartimentul condus un climat stimulativ, neconflictual şi de bună colaborare cu alte compartimente.

Sindicatele nu înţeleg necesitatea evaluării


Sindicaliştii din sănătate spun că nu înţeleg de ce este nevoie de introducerea evaluării profesionale, în condiţiile în care spitalele şi angajaţii se confruntă cu multe neajunsuri. „Munca este dublă, salariile sunt mici, pe lângă că bani pentru spitale dau mai puţin cu 60% decât anul trecut”, declară Maria Bizo, vicepreşedintele sindicatului SANITAS Cluj. Ea adaugă că nu vede care este rostul acestei evaluări din moment ce medicii şi asistentele au certificatul de liberă practică şi numărul de credite necesar pentru desfăşurarea activităţii.

abonare newsletter