Actualitate

A murit omul de afaceri Vasile Leordean

Vasile Leordean s-a născut în anul 1937 în comuna Leordina, județul Maramureş, şi a fost unul dintre cei mai bogaţi clujeni.

Unul dintre cei mai iubiţi şi respectaţi membri ai comunităţii de afaceri din Cluj-Napoca, unul dintre oamenii care au marcat puternic dezvoltarea industriei textile din Transilvania, Vasile Leordean, a decedat la vârsta de 78 de ani. Vasile Leordean care a marcat dezvoltarea fabricii de confecţii Flacăra, a devenit în 2010 Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca pentru “contribuţia la impunerea unei bune imagini a municipiului Cluj-Napoca pe plan naţional şi internaţional, pentru strălucita sa activitate de filantrop şi om de afaceri puse în slujba serviciului public”.

Omul de afaceri a ajuns la Cluj în 1962, când a fost repartizat ca inginer la FC Flacăra, câţiva ani mai târziu devenind şef de producţie. După 1990, Leordean a devenit director tehnic al Centralei Industriei Confecţiilor Sibiu, care cuprindea toate fabricile de confecţii din Ardeal. În 1994, fostul director şi-a înfiinţat propria firmă, "Leotex Industries", care a participat şi la privatizarea Flacăra. În vremea manageriatului său a reuşit să facă din fabrica Flacăra şi apoi din Leotex, un adevărat brand economic al municipiului Cluj-Napoca. Până în 2001, acesta a investit în afacere circa 5 milioane de dolari. Iniţial, la înfiinţarea în 1949 a SC Flacăra SA, obiectul de activitate al acestei fabrici de confecţii era producţia de uniforme militare, însă, ulterior, fabrica clujeană s-a reprofilat pe confecţiile pentru bărbaţi, femei şi copii. Până la începutul anilor ’90, Flacăra SA avea 2.500 de angajaţi şi mare parte din producţie lua calea exportului, în Europa de Est, SUA sau Canada.


Chiar dacă între timp a renunţat la afacerile cu confecţii, Vasile Leordean s-a reprofilat serios în branşa jucătorilor imobiliari. După ce i-a vândut lui Gabriel Cârlig, patronul de la SC Jolidon, cea mai mare parte a afacerii cu care şi-a început cariera de bussinesman, LCS Conf SA (fosta Flacăra), Leordean s-a alăturat trend-ului impus de dezvoltarea oraşului, anume afacerile de închiriere-subînchiriere a imobilelor.

Presa locală scria că activele şi terenurile pe care este construită fabrica de confecţii LCS Conf sunt evaluate la 17 milioane de euro. În 2007, compania clujeană Jolidon a achiziţionat la bursă pachetul majoritar de acţiuni deţinut de Leotex Industries SA pentru o sumă de circa 800.000 de euro. Pentru efectuarea acestei tranzacţii, LCS Conf SA a trebuit să fie divizată în trei părţi, LCS Conf, care gestionează partea de producţie şi utilajele, LCS Comercial SA şi LCS Imobiliar SA. Ultima societate, LCS Imobiliare are în patrimoniu clădirile şi terenurile fostei societăţi.


De asemenea, Leordean a fost fondatorul Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj. În 2002, Vasile Leordean a fost preşedintele Camerei de Comerţ Cluj şi a condus această instituţie alături de Ştefan Dimitriu, Ioan Constantinescu, Dorel Goia şi Ioan Leanca.

Împreună cu alţi oameni de afaceri, Vasile Leordean a înfiinţat în 2002 clubul Rotary Parc, pe care l-a condus între 2003 şi 2004. Printre actele de caritate realizate sub patronajul acestui club se numără Cantina Sfânta Maria pentru bătrânii săraci şi clasa de elevi supradotaţi din Cluj-Napoca.


Foarte apreciat în toate mediile, Leordean a fost modelul familistului convins, având peste 500 fini.

abonare newsletter