Actualitate

Doi clujeni, gata să cucerască vârful McKinley din America de Nord

<p><img src="documente/stories/05_mai/17_ziua/06-filmelbrus_12.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Expediţia pentru escaladarea vârfului McKinley (Denali) va începe în 20 mai, iar costurile expediţiei ajung la 8000 de euro.</p>

 

 


Alpiniştii clujeni Vasile Cipcigan şi Ovidiu Raţiu se pregătesc să cucerească cel mai înalt vârf din America de Nord - McKinley (Denali), după ce anul trecut au escaladat vârful Elbrus din Munţii Caucaz.

 


Escaladarea acestor vârfuri face parte din proiectul “Şapte paşi pe acoperişul lumii”, prin care cei doi alpinişti clujeni şi-au propus să cucerească şapte dintre cele mai înalte vârfuri din lume. Expediţia pentru escaladarea vârfului McKinley (Denali) va începe în 20 mai. “Am început cu vârful Elbrus anul trecut şi anul acesta continuăm cu Denali în Alaska, după care o să rămână pentru restul anului probabil Aconcagua din America de Sud”, a explicat Vasile Cipcigan, care este şi şeful Serviciului Salvamont Cluj. Astfel, cel mai probabil, expediţia pentru Aconcagua va începe în 20 noiembrie, urmând ca cei doi alpinişti să revină acasă înaintea sărbătorilor de iarnă. Vasile Cipcigan şi Ovidiu Raţiu vor trebui să înfrunte temperaturi foarte scăzute în expediţia din Alaska, motiv pentru care au început pregătirea fizică încă din luna ianuarie a acestui an.

 


Vor avea bocanci speciali

 


Mai mult, alpiniştii şi-au achiziţionat din Italia şi bocanci speciali, cu trei straturi, care îi vor proteja de frig. O pereche de asemenea bocanci costă între 600 şi 1000 de euro, în funcţie de model şi de firma producătoare. Costurile totale ale expediţiei ajung la aproximativ 8000 de euro, banii fiind obţinuţi din sponsorizări. Expediţia va dura în jur de trei săptămâni, cei doi alpinişti estimând că vor ajunge pe vârful McKinley în jurul datei de 10 iunie, chiar de ziua lui Ovidiu Raţiu. Acesta a precizat că vă sărbători doar cu fulgi deshidrataţi, zăpadă topită şi probabil o ciocolată. Pregătirea aventurii din America de Nord a cuprins, printre altele, şi petrecerea unei perioade de timp în Retezat, dar şi 2-3 ore de alergat zilnic la Băişoara. Bagajul necesar expediţiei va cântări în jur de 50 de kilograme, o parte din acesta urmând să fie transportat cu ajutorul săniilor. Printre altele, Raţiu şi Cipcigan vor avea la ei un radio pentru cazuri de urgenţă, dar şi un telefon prin satelit pe care îl vor folosi pentru a trimite în ţară veşti în legătură cu expediţia, care vor fi postate pe site-ul www.7pasi.ro.

 


 

Ce-ai vrea să faci în Alaska?

 

Pe acelaşi site va fi postat înainte de plecare şi un sondaj, vizitatorii paginii web fiind invitaţi să răspundă la întrebarea “Ce ai vrea să faci dacă ai ajunge în Alaska?”. “Din lista de răspunsuri vom alege zece lucruri pe care vom încerca să le facem noi, iar apoi vom posta pozele pe site-ul nostru. Cele zece idei vor fi alese în aşa fel încât să nu ne ia mult timp şi să nu pună în pericol expediţia”, a explicat Vasile Cipcigan. Cele şapte vârfuri pe care cei doi clujeni le-au inclus în proiectul “Şapte paşi pe acoperişul lumii” sunt: Elbrus (Europa) – 5642 de metri – deja cucerit, Everest (Asia) – 8852 de metri, Aconcagua (Africa de Sud) – 6952 de metri, McKinley - Denali (America de Nord) – 6194 de metri, Kilimanjaro (Africa) – 5892 de metri, Vinson (Antarctica) – 4982 de metri şi Puncak Jaya (Oceania) – 4884 de metri.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter