Actualitate

Noaptea muzeelor, mâine seară la Cluj

<p><img src="documente/stories/05_mai/13_ziua/bastionul_croitorilor2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Primăria Cluj-Napoca invită clujenii la un maraton cultural, în noaptea de sâmbătă spre duminică în mai multe muzee clujene.</p>

În fiecare an, Noaptea Muzeelor se desfăşoară în peste 3000 de muzee din Europa.

Pe lângă Muzeul de Artă din Cluj, vor putea fi vizitate gratuit şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (între orele 20- 24), muzeele Universităţii „Babeş-Bolyai”, Muzeul Municipal din Dej, dar şi Turnul Croitorilor.


Expoziţii la Turnul Croitorilor

Astfel, de sâmbătă de la ora 19.00 şi până duminică dimineaţa, la ora 4.00, la Turnul Croitorilor are loc cea de-a VII-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor. Evenimentul este organizat de Centrul de Informare Turistică, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Universitatea Tehnică şi Centrul Cultural „Petre Ţuţea”. La parterul Turnului Croitorilor are loc sâmbătă, de la ora 20 vernisajul expoziţiei de pictură semnată Floarea H. Bulduş. La etajul întâi din aceiaşi locaţie va avea loc tot sâmbătă de la ora 19 vernisajul expoziţiei de fotografie „Clujul, mai aproape de Japonia”. Expoziţia este prima manifestare dintr-o serie de opt expoziţii care vor fi organizate în patru oraşe din România: Cluj-Napoca, Bucureşti, Braşov şi Timişoara.  Fotografiile  din cadrul expoziţiei au fost realizate atât de specialişti, cât şi de amatori, participanţi direct la tragedia din 11 martie 2011. În semn de respect pentru victimele tragediei din Japonia, expoziţia „Clujul, mai aproape de Japonia” prezintă aproximativ 30 de „mărturii” în imagini, fotografii realizate de profesionişti din domeniu, cât şi de persoane obişnuite, în ultimele două luni, în zonele afectate de cutremur şi de valurile seismice care l-au însoţit. Fotografiile au fost realizate de cunoscutul jurnalist canadian Christopher Johnson, dar şi de William Saito, Yukawa Shinya, Natsuko Kadoyama, Mitsukuni Sato – locuitori ai oraşelor afectate de cutremur şi tsunami, au imortalizat evenimentele şi urmările acestora asupra ţării lor natale. Tot la Turnul Croitorilor poate fi vizitată şi expoziţia „Clujul Medieval – Colaj”, realizată de elevi ai Liceului de Arte Plastice „Romulus Ladea”


Vizionări de proiecţii 3D

La etajul al doilea al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, tot în noaptea muzeelor va avea loc, începând cu ora 20 vizionarea unor proiecţii cu imagini ale ruinelor cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, precum şi cu reconstituirile 3D ale acestora, proiecţii cu imagini 3 D ale pieselor dacice din vitrine, vizitarea unei expoziţii de obiecte dacice din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, piese ce deja au fost scanate în format 3D. Tot în noaptea de sâmbătă spre duminică   va mai avea loc şi un wokshop unde vizitatorii vor putea vedea cum se realizează o scanare 3D a unui obiect şi cum poate fi reconstituit un obiect fragmentar.


Sonete medievale şi teatru de păpuşi tradiţionale

Centrul Cultural Petre Ţuţea în parteneriat cu Municipiul Cluj-Napoca, prin Centrul de Informare Turistică organizează sub titulatura Ordinul Basarabilor – străjer de noapte în Castrum Clus, un eveniment inclus în programul cultural european Noaptea Muzeelor. Manifestarea este deschisă atât clujenilor, cât şi turiştilor, cărora le sunt propuse teatru de păpuşi tradiţionale, sonete medievale, o şcoală de dans medieval, prezentări de activităţi lucrative ale breslelor specifice perioadei medievale, conferinţe publice pe teme de istorie, proiecţii de imagini de epocă şi multe alte surprize.

abonare newsletter