Actualitate

Sute de kilometri pe jos. Harta traseelor montane, refăcută de doi tineri de 18 ani din Dej

Doi tineri de 18 ani din Dej vor parcurge în 52 de zile creasta Carpaţilor Occidentali, Meridionali şi a celor Orientali, într-o misiune de adunare de informaţii despre starea traseelor de munte.

Cei doi băieţi, Adrian Marton şi Gabriel Gălbează, sunt susţinuţi în acest proiect de o echipă formată din colegi de-ai lor de la filiala din Dej a Organizaţiei „Cercetaşii României”.
Potrivit preşedintelui filialei, Daniel Onofrei, ideea le-a venit tinerilor în urmă cu doi ani, după ce au văzut câte distrugeri au loc pe munte, dar şi pentru că informaţiile privind starea traseelor şi a marcajelor nu a mai fost actualizată de ceva vreme. „Pe munte sunt probleme cu defrişările masive, se păstoreşte la peste 2.000 de metri altitudine şi nu e permis de lege, traseele şi marcajele trebuie verificate, lucru care nu s-a mai făcut de mult. Ei s-au gândit să facă un lucru practic, o acţiune care să aibă un rezultat final, că aşa toată lumea în ziua de azi ia bani din diverse finanţări, face nişte pliante şi gata campania”, a explicat Daniel Onofrei pentru Agerpres.

Traseul stabilit

Băieţii vor porni în expediţie în cursul lunii iulie din localitatea Bologa - Rogojel, în Carpaţii Occidentali, după care vor urca la cota 1837 metri pe Vârful Vlădeasa. După ce vor străbate Apusenii, se vor îndrepta către Caransebeş, unde vor intra deja în Carpaţii Meridionali, spre Vârful Tarcu şi vor atinge altitudinea de 2294 metri la Vârful Gruniul Mare, după care se vor îndrepta, pe creastă, către Vârfurile Negoiu şi Omu. Ulterior, vor coborî spre Sinaia şi Braşov, iar de acolo spre Vârful Penteleu, Pasul Oituz, Ceahlău, Vatra Dornei. Călătoria celor doi băieţi se va termina înapoi în Transilvania, dar de data aceasta în Maramureş, în Vârful Gutâi.


Tinerii vor face zilnic fotografii şi îşi vor nota detalii care să arate cât sunt de practicabile potecile sau care este gradul de periculozitate al unor porţiuni de traseu, pentru ca acestea să poată fi ulterior făcute publice şi aduse la cunoştinţa turiştilor şi să prevină astfel accidentele.
Numărul exact al kilometrilor nu se poate calcula exact pe munte, a explicat Daniel Onofrei, dar se estimează că tinerii vor avea de mers între 800 şi 900 km, dintre care cea mai mare parte pe jos. Singura porţiune care va fi străbătută cu maşina este cea dintre Arieşeni şi Caransebeş.

Salvaţi Muntele

„Nu există în România decât o discuţie de intenţie privind marcarea traseului de pe creasta Carpaţilor, iar ceea ce vor face băieţii, informaţiile adunate de ei, vor fi de mare folos”, a mai spus preşedintele filialei Dej a Organizaţiei „Cercetaşii României”. În spatele celor doi tineri va exista o echipă întreagă de oameni care zilnic le vor furniza informaţii despre vreme şi vor ţine permanent legătura cu ei. De asemenea, o dată la cinci-şase zile echipa va transporta în anumite puncte de întâlnire alimentele necesare pentru următorul interval de timp, pentru ca băieţii să nu fie abătuţi din drum.


Campania a fost botezată de către echipă „Salvaţi Muntele - Ultima Resursă a României”, cu numele ei fiind deschisă şi o pagină de Facebook.

abonare newsletter