Actualitate

Azilul groazei

Pacienţii unui azil de bătrâni sunt suprasedaţi, abuzaţi sexual, bătuţi cu bestialitate de personalul instituţiei şi puşi să muncească.

Potrivit unui raport al Centrului de Resurse Juridice, pacienţii azilului din Aldeni, judeţul Buzău, care suferă de probleme mintale, sunt supuşi unui tratament de coşmar. Aceştia sunt încuiaţi în camere, stau câte trei în pat, sunt bătuţi cu bestialitate, ba mai mult, sunt şi abuzaţi sexual. În plus, cei peste 100 de bolnavi ai azilului sunt supravegheaţi de doar cinci angajaţi şi obligaţi să muncească.

Cazul a fost prezentat marți, Comisarului Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks, și prim-adjunctului procurorului general, Bogdan Licu iar Direcţia pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială a început deja o anchetă, potrivit Digi24.ro


„Personalul ne-a menționat faptul că de serviciile Căminului beneficiază 93 de persoane cu dizabilități mintale împărțite în 2 pavilioane: 53 de adulți în P1 și 30 de vârstnici. (…) Aflându-se că venim din Capitală, mulți beneficiari au dorit să ne vorbească despre problemele din centru în speranța că vom putea face ceva pentru ei ca să îi aducem înapoi în București – a fost solicitarea lor generală, disperată chiar: . Tuturor le era frică de personal, în special  de administratoarea Căminului, fiind rugate ca aceasta să nu afle despre discuțiile purtate”, se arată în raportul Centrului de Resurse Juridice.

Abuzată sexual

Pe lângă bătăile şi umilinţele la care sunt supuşi, unii pacienţi sunt şi abuzaţi sexual. Acesta este cazul unei tinere care a fost abuzată sexual de alți beneficiari şi care, deşi a cerut ajutorul personalului care îi supreveghează, nu a fost luată în seamă.


,,O tânără mi-a explicat cum este bătută de asistente și legată, la solicitarea personalului, de alți beneficiari – bărbați. Recent fusese lovită peste față cu papucii; încă se puteau vedea echimoze pe care mi le-a arătat. Mai mult, mi-a explicat cum este abuzată sexual de alți beneficiari și, deși a menționat asta personalului, nu au fost luate măsuri”, mai scrie în raportul Centrului de Resurse Juridice.

“Am intrat, pentru interviuri, într-o cameră cu patru tineri unde se găsea o persoană de 58 de ani care stătea ghemuită într-un colț al patului; părea un copil terorizat care, la început, nu a vrut să vorbească. Dupăce m-a ascultat discutând cu mulți beneficiari, a cerut să-i scot pe ceilalți afară din cameră deoarece vrea să îmi vorbească personal. Mi-a spus: «mă bat de mă omoară», deși am avut senzația că ar vrea să îmi spună mai multe aspecte neplăcute, dar se pare că nu a avut suficientă încredere în mine. Am întrebat cine îl bate – ceilalți beneficiari sau personalul? Răspunsul a fost: «Și, și»”, se mai arată în raport


Asistenţi sociali fără calificare

Pe parcursul inspecției, reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au constatat că personalul căminului nu are calificare pentru lucrul cu persoanele cu dizabilități, iar la momentul vizitei, deși managerul a susținut (fără acte) că are 37 de angajați, nu se aflau decât cinci persoane: trei infirmiere, o asistentă și administratarea. Căminul nu are niciun medic angajat.

Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au mai constatat că cele mai multe camere sunt neadecvate bolnavilor. Căminul de la Aldeni deține spații unde sunt crescute animale, iar bolnavii sunt puși să muncească. Replica managerului căminului a fost că toți trebuie să muncească, fie la câmp, fie la animale, deoarece o fac pentru ei, ca beneficiarii să aibă ce mânca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter