Actualitate

ICR Transilvania rămâne fără sediu. Uniunea Scriitorilor din România îşi ia spaţiul de pe Universităţii înapoi

Uniunea Scriitorilor din România (USR) îşi va primi înapoi spaţiul împrumutat către Institutul Cultural Român, filiala Transilvania, după ce contractul de închiriere a expirat în luna mai. ICR Transilvania a avut sediu pe strada Universităţii din Cluj-Napoca numai la nivel declarativ, fiind, timp de mai bine de un an de zile “în curs de constituire”.

sursa foto: mediafax.ro sursa foto: mediafax.ro

Consilierii locali vor vota în şedinţă revocarea hotărârii prin care spaţiul de pe strada Universităţii în suprafaţă de 24,63 mp a fost atribuit Institutului Cultural Român, filiala Transilvania. În 1996, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat atribuirea prin închiriere a spaţiului în favoarea redacţiei revistei Steaua. Datorită faptului că revista Steaua nu avea personalite juridică, succesiv, în funcţie de instituţia la care a fost subordonată aceasta, contractul de închiriere a fost transcris pe Uniunea Scriitorilor din România.

În 2012, Institutul Cultural Român a făcut o adresă către Primăria Cluj-Napoca pentru înfiinţarea Filialei Transilvania solicitând atribuirea unei încăperi din cele atribuite Uniunii Scriitorilor din România, în care îşi desfăşoară activitatea revista Steaua, în calitate de chiriaş. În 2013, Consiliul Local a aprobat atribuirea prin închiriere a suprafeţei de 24,63 mp în favoarea Institutului Cultural Român. “Printr-o adresă, municipiul Cluj-Napoca a comunicat ICR că primarul va asigura plata contravalorii folosinţei imbilului. Raportat la faptul că demersurile municipalităţii nu au condus la semnarea contractului de închiriere, USR a solicitat redobândirea spaţiului, iar acordul cu ICR nu a produs efecte, consilierii locali vor decide revocarea acestei hotărâri”, se arată în motivarea hotărârii care urmează să fie votată joi în şedinţă.


În luna martie 2013 Andrei Marga, preşedintele ICR la acea dată, a trimis o adresă Primăriei municipiului Cluj-Napoca prin care îl înştiinţa că “întrucât în bugetul pe anul 2013 Institutul Cultural Român nu are prevăzute cheltuieli pentru filialele din ţară, vă informăm că suntem în imposibilitatea de a semna şi de a da curs acestui contract".

Pentru Filiala Transilvania a ICR fost desemnată Irina Petraş ca director general şi Pompei Cocea ca director adjunct.


Andrei Marga şi-a dat demisia, în iunie 2013, de la conducerea Institutului Cultural Român. Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat au cerut revocarea sa de la conducerea ICR. Preşedintele Comisiei de buget din Senat, Cosmin Nicula, susţine că Marga a trimis "o fiţuică" în locul raportului de activitate pe 2012. Andrei Marga declara la acea dată că a demisionat din funcţia de preşedintele al Institutului Cultural Române, din cauza "incoerenţei instituţiilor statului". "Mi-am depus demisia din cauză că observ că instituţiile statului sunt incoerente, nu lucrează cu informaţii serioase şi iau decizii influenţate de tot felul de inşi care nu sunt destul de documentaţi asupra situaţiilor", declara la acea vreme Marga. Referitor la reproşul de a nu fi depus raportul de activitate la Senat, Marga a precizat că acesta are peste 60 de pagini şi a caracterizat admonestările ''puerile''. El a precizat că nu are rude în ICR şi a catalogat afirmaţiile vehiculate în acest sens "aiureli".

abonare newsletter