Actualitate

ATENŢIE la POSTĂRILE pe Facebook. Mesajele cu conţinut OFENSATOR vor deveni PUBLICE

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/30/facebook.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Facebook a anunţat că îşi va revizui politica în materie de conţinuturi "ofensatoare" şi că paginile cu propuneri sau glume sexiste sau jignitoare nu vor mai fi protejate de anonimat. </strong></p>

Paginile pe care există conţinuturi ofensatoare, sexiste etc. nu vor mai fi protejate de anonimat, după ce acestea au stârnit protestele utilizatorilor reţelei de socializare.


"Paginile pe Facebook pot fi anonime şi acest lucru este important, oamenii pot începe revoluţii aici", a spus un oficial al grupului, într-o conferinţă care a avut loc miercuri.

Acesta a adăugat că Facebook este îngrijorat de conţinuturile jignitoare la adresa femeilor sau altor grupuri şi din acest motiv aceste pagini nu vor mai fi anonime.


Pagina de facebook, spaţiu public prin lege în România

Considerarea ca spaţiu public a paginilor de facebook nu este o noutate în România. În luna martie 2013, Curtea de Apel Târgu Mureş a stabilit, într-o cauză judecată în contencios administrativ, că pagina de Facebook este spaţiu public, nu privat.


"Reţeaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate cu o căsuţă poştală electronică. Profilul său personal pe Facebook chiar dacă este accesibil doar prietenilor adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, oricare dintre "prieteni" putând distribui informaţiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunoştea", se arăta într-o decizie pronunţată de Curtea de Apel.

Decizia a venit după ce, în timpul protestelor din ianuarie 2012, fostul director de cabinet al prefectului din Tîrgu-Mureş, Mircea Munteanu, a postat pe pagina personală un mesaj cu tentă rasistă.


Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat, iar bărbatul a fost amendat cu 1.000 de lei. Munteanu a atacat hotărârea în instanţă, dar Curtea de Apel i-a respins contestaţia şi a motivat că mesajul lezează demnitatea unora dintre protestatari.

Hotărârea a fost pronunțată în 17 ianuarie 2013, iar între timp a fost publicată și motivarea.


De ce face Facebook schimbarea?

Decizia a fost luată după ce oficialii reţelei de socializare şi-au dat seama că sistemul de identificare şi eliminare a textelor marcate de ură sau jignitoare nu este atât de eficace pe cât şi-au dorit.

Modificările au fost anunţate la o săptămână după lansarea unei campanii a grupului Women, Action & The Media, care este de părere că reţeaua de socializare "permite de mult timp conţinuturile care aprobă violenţa la adresa femeilor".

Oficialii Facebook spun că mare parte din aceste conţinuturi au fost eliminate de pe reţea, însă au mai rămas pagini cu conţinut "deplasat sau oribil", pe care ei nu îl susţin. Oficialii Facebook au spus că le analizează şi explică autorilor lor că, dacă doresc să rămână pe reţea, conţinuturile trebuie semnate. Se pare că un procent ridicat dintre aceşti utilizatori au ales să nu mai publice aceste conţinuturi.

abonare newsletter