Actualitate
Despăgubiri record pentru România în cazul furtului tezaurului dacic. Ipoteza implicării interlopilor români, abandonată de anchetatorii olandezi.
România ar putea obține despăgubiri de 5,7 milioane de euro de la statul olandez în condițiile în care piesele din tezaurul dacic furate din Muzeul Drents nu au fost găsite.

Pista conform căreia furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents s-a făcut la comanda unor interlopi români a fost eliminate din rechizitoriu de procurorii olandezi.
CITEȘTE ȘI:
Furtul arefactelor românești din Muzeul Drents, executat la comanda interlopilor români
Patru piese de patrimoniu – Coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări de aur, au fost furate din Muzeul Drents în 25 ianuarie 2025. Expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului” se încheia chiar în weekendul în care a avut loc jaful, iar coiful de aur era piesa principală a expoziției.
Despăgubiri de 5,7 milioane de euro pentru coiful de aur de la Coțofenești şi cele trei brăţări dacice furate
Olanda a început demersurile pentru despăgubirea României, în cazul furtului tezaurului dacic de la Muzeul Drents din Aseen, produs la finalul lunii ianuarie 2025, potrivit Antena3CNN.
Muzeul Drents din Assen a asigurat Coiful de aur şi cele trei brăţări împrumutate din România pentru peste 5,7 milioane de euro. Întreaga colecţie de 673 de obiecte a fost asigurată pentru peste 30 de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI:
Olanda ne plătește 5,8 milioane de euro pentru tezaurul dacic furat
„Muzeul Național de Istorie a României confirmă că procedurile necesare au fost deja inițiate, aflându-se în permanent contact cu compania de asigurări, iar procesul de despăgubire se desfășoară în conformitate cu etapele legale și contractuale prevăzute”, transmite Muzeul Național de Istorie a României (MNIT), potrivit sursei citate.
Ipoteza implicării interlopilor români, abandonată de anchetatorii olandezi
Ipoteza potrivit căreia un interlop român ar fi comandat furtul Coifului de la Coțofenești de la muzeul din Drents, ca monedă de schimb pentru eliberarea unui criminal, nu se mai regăsește în rechizitoriul întocmit de procurorii olandezi.
Una dintre pistele investigate de procurori la finalul lunii mai 2025 arăta că ordinul pentru furtul coifului de la Cotofenesti din muzeul olandez Drents ar fi venit din lumea interlopă românească, potrivit unei investigații a postului RTL Nieuws. Tezaurul dacic ar fi reprezentat material de negociere pentru a ține un infractor român departe de închisoare. Însă, potrivit sursei citate, ipoteza urmărită cu două luni în urmă a fost abandonată de procurori.
Cum au acționat hoții?
Furtul a fost comis în ianuarie, când hoții înarmați cu exploziv au pătruns în Muzeul Drents și au spart vitrinele pentru a fura coiful și trei brățări din aur.
Momentul în care hoții care au furat artefactele dacice au intrat în muzeul Drents a fost surprins de camerele de supraveghere. Mai mulți indivizi au forțat intrarea în clădire, iar la scurt timp a urmat o explozie.
CITEȘTE ȘI:
Imagini de la jaful tezaurului dacic. Momentul în care hoții pătrund în Muzeul Drents.
Astfel, în dimineața zilei de 25 ianuarie a avut loc o explozie, care a distrus un zid al spațiului expozițional și a permis pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului.
Șapte suspecți au fost arestați în cazul jafului de la Muzeul Drents, iar doi bărbați, Douglas Chesley W., în vârstă de 36 de ani, și Bernhard Z., în vârstă de 35 de ani, au compărut la începutul lunii mai în fața tribunalului din Assen, pentru o primă audiere în acest caz.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: