Actualitate

Doi pompieri clujeni, misiune internațională în Franța pentru stingere incendiilor de pădure

Doi pompieri din Cluj participă la o misiune internațională de stingere a incendiilor de pădure, desfășurată în Franța, ca parte a unui proiect de combatere a incendiilor de vegetație și creșterea capacității de răspuns în situații de urgență.

Doi pompieri clujeni, misiune internațională în Franța pentru stingere incendiilor de pădure|Foto: ISU Cluj Doi pompieri clujeni, misiune internațională în Franța pentru stingere incendiilor de pădure|Foto: ISU Cluj

 

 


Doi pompieri clujeni au fost selectați pentru a participa la modulul național specializat de stins incendii de pădure care a fost trimis în Franța.

Misiune internațională în Franța pentru doi pompieri clujeni

Plutonierul adjutant Aurelian-Horațiu Obreja, din cadrul Detașamentului Dej, și plutonierul-major Răzvan-Vasile Corpodean, de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca, se regăsesc în modulul național specializat de stins incendii de pădure care a fost trimis în Franța, ambii fiind conducători auto pentru autospecialele de intervenție. 


Pompierii clujeni, sprijin pentru colegii din Franța 

În perioada 01 - 31 iulie 2025, Departamentul pentru Situații de Urgență participă cu un modul național specializat de stins incendii de pădure cu vehicule la un program de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților franceze în gestionarea acestui tip de risc.

În ultimii ani, ISU Cluj a participat activ la misiunile din sudul Franței, în cadrul proiectelor de sprijin pentru colegii francezi în operațiunile de stingere a incendiilor de pădure și eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre. 


CITEȘTE ȘI: 
Un pompier din Cluj, printre pompierii care vor lupta cu incendiile de pădure din Franța

„Colegii noștri sunt la subunitatea de pompieri din Perpignan, pregătiți să intervină la orice solicitare”, informează, vineri, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj. 

Scopul programului vizează o serie de obiective, precum:
*reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, 
*eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre 
*îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.


Misiunea pompierilor români pentru stingerea incendiilor de pădure, în Franța|Foto: igsu.ro

În total, 40 de pompieri militari români vor fi în misiune până în data de 16 iulie, când se va efectua schimbarea efectivelor. 

Scenarii complexe: limitarea propagării incendiului spre zonele locuite

Joi, în urma ședinței unității de pompieri Perpignan NORD, autoritățile franceze au decis pre-poziționarea modulului RO GFFF-V în proximitatea localității Palau-del-Vidre, o zonă cu risc ridicat de izbucnire a incendiilor, transmite Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).


Echipajele române, împreună cu doi reprezentanți ai pompierilor francezi, au fost dislocate într-un perimetru împădurit, în care s-a constatat un potențial crescut de izbucnire a incendiilor.

Sursa foto: igsu.ro

„În cadrul misiunii de pre-poziționare, au fost executate antrenamente tactice pentru montarea și manevrarea dispozitivelor de intervenție destinate stingerii incendiilor de vegetație și fond forestier, cu ajutorul echipamentelor din containerul specializat aflat în dotarea modulului”, informează sursa citată. 

CITEȘTE ȘI: 
8 pompieri clujeni au plecat în misiune în Franța

Pentru consolidarea pregătirii operaționale, pompierii au simulat scenarii complexe care presupun asigurarea protecției personalului și a tehnicii în situații critice, în care retragerea din fața focului nu poate fi realizată în condiții de siguranță, din cauza unor factori precum vântul puternic, degajările masive de fum și blocarea căilor de evacuare.

„Misiunile desfășurate se realizează sub directa coordonare a ofițerului de legătură francez și sunt „destinate limitării propagării incendiului spre zonele locuite, precum și menținerii unei linii de protecție între frontul incendiului și zona neafectată”, menționează IGSU

 Pentru ziua de vineri, în Departamentul Pyrénées-Orientales, riscul apariției incendiilor de pădure este unul moderat, astfel că modulul național va fi dislocat în puncte strategice, pentru asigurarea unui răspuns rapid și eficient în cazul producerii unui incendiu de pădure. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

8 pompieri clujeni au plecat în misiune în Franța

abonare newsletter