Actualitate

Arhimandritul Samuel Cristea a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului

Arhimandritul Samuel Cristea, profesor și duhovnic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, a fost ales miercuri de Sinodul BOR Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Arhimandritul Samuel Cristea a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului|Foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului Arhimandritul Samuel Cristea a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului|Foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

 


Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a ales, miercuri, prin vot secret pe Părintele Arhimandrit Samuel Cristea, duhovnicul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca în slujirea de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titulatura de Preasfințitul Părinte Samuel Bistrițeanul, potrivit informării publicate de agenția de presă a Patriarhiei Române

CITEȘTE ȘI: 
PS Benedict, noul Episcop ales al Sălajului

Alegerea vine în contextul în care fostul episcop vicar al Clujului, PS Benedict, a fost ales în primăvara acestui an Episcop al Sălajului. 


Cine este Samuel Cristea, noul Episcop vicar al Clujului?

Arhimandritul profesor Samuel (Ioan) Cristea s-a născut la data de 25 decembrie 1963, în comuna Ciuruleasa, județul Alba.

Studiile primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală, între anii 1970–1978, la Școala Generală din Ciuruleasa, apoi pe cele ale Liceului „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud (1978–1980). 
În perioada 1980–1985 a fost elev al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. După efectuarea stagiului militar obligatoriu la Beiuș, județul Bihor (1985–1986), a urmat, între anii 1986–1990, cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, instituție devenită ulterior Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, unde a obținut, în anul 1990, licența în Teologie Ortodoxă. S-a format sub călăuzirea duhovnicească a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și a ieromonahului Rafail Noica, se arată pe site-ul oficial al Mitropoliei Clujului


Între anii 1990–2012 a fost eclesiarh la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia și profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia (1991–2012). 

Între anii 1997–2000 a fost exarh al mănăstirilor din Eparhia Alba Iuliei, iar în perioada 2012–2013 a fost duhovnic la Mănăstirea „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca. 


Din anul 2013 până în prezent este duhovnic și profesor la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca. Din 2015 deține și funcția de președinte al Consistoriului Monahal Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

PS Benedict, întronizat Episcop al Sălajului: „Voi fi în mijlocul vostru pentru a lucra împreună”

Ultimele Stiri
abonare newsletter