Actualitate

9 mai 2025, Ziua Europei. Se împlinesc 75 de ani de la Declarația Schuman.

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al „Declarației Schuman”, un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate.

9 mai 2025, Ziua Europei. Se împlinesc 75 de ani de la Declarația Schuman | Foto: pexels.com 9 mai 2025, Ziua Europei. Se împlinesc 75 de ani de la Declarația Schuman | Foto: pexels.com

 

 


Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al „Declarației Schuman”, un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, potrivit Agerpres.

 


În urmă cu 75 de ani, la 9 mai 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman (1948-1952), propunea plasarea producției de cărbune și oțel sub controlul unei autorități comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între națiunile Europei. Propunerea, cunoscută sub numele de „Declarația Schuman”, este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

La 5 mai 2025, Biroul de conducere al Parlamentului European a decis să înființeze Ordinul European de Merit, prima distincție europeană de acest fel acordată de o instituție a UE, pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a Declarației Schuman și Ziua Europei.


CITEȘTE ȘI:
Mii de tineri, așteptați pe Bulevardul Eroilor pentru marșul pro-european: „România rămâne! Clujul pentru democrație”

Cu prilejul Zilei Europei 2025 vor avea loc numeroase evenimente în statele membre ale UE și în întreaga lume, reunind cetățeni din toate categoriile sociale. Instituțiile UE își vor deschide porțile și vor invita cetățenii să le viziteze sediile, să le descopere activitatea și să se implice într-o gamă largă de activități educaționale și de divertisment.

Clădirile și monumentele de referință din întreaga lume vor fi iluminate în culorile UE, în timp ce un program special de Ziua Europei este planificat pentru Expo 2025 din Osaka, Japonia.


În 1950, națiunile Europei făceau încă eforturi pentru a înlătura consecințele dezastruoase ale celui de-al Doilea Război Mondial, care se încheiase cu cinci ani în urmă, căutând în aceeași măsură modalități de a evita un alt război. Au ajuns la concluzia că prin punerea în comun a producției de cărbune și oțel (conform Declarației), un eventual război între Franța și Germania, rivali istorici, „ar fi nu numai de neconceput, ci și imposibil din punct de vedere material”.

La 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) între Germania, Franța, Belgia, Italia, Luxemburg și Țările de Jos. La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE) și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât și Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.


Ideea privind marcarea unei Zile a Europei a fost introdusă de Consiliul Europei în 1964. Comunitățile Europene au luat decizia, în 1985, de a institui această zi la data de 9 mai. Acestui amplu proiect i s-au alăturat, de-a lungul timpului, încă 22 de state europene: Irlanda, Marea Britanie și Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania și Portugalia (1986), Suedia, Austria și Finlanda (1995), Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia și Ungaria (2004), Bulgaria și România (2007) și Croația (2013), ceea ce a dus la crearea unei imense piețe unice (denumită și piața internă). La 31 ianuarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a părăsit Uniunea Europeană.

Comunitatea Economică Europeană (CEE) a devenit Uniunea Europeană (UE), prin intrarea în vigoare, la 1 noiembrie 1993, a Tratatului privind Uniunea Europeană (Tratatul de la Maastricht). Documentul reprezintă actul constitutiv al Uniunii Europene.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News      

CITEȘTE ȘI:

Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României, sărbătorite la Cluj-Napoca. Festivitate de premiere, defilare a gărzii de onoare şi momente artistice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter