Actualitate

Cine ne apără copiii de droguri? Avem psihologi doar „pe hârtie”.

Legalizarea unor droguri în unele ţări nu a rezolvat problema traficului şi consumului, care au crescut, iar în acelaşi timp s-au înregistrat mai multe decese, a declarat Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Şanse, Natalia Intotero.

Legalizarea unor droguri în unele ţări nu a rezolvat problema traficului şi consumului, care au crescut, iar în acelaşi timp s-au înregistrat mai multe decese/ Foto: pixabay.com Legalizarea unor droguri în unele ţări nu a rezolvat problema traficului şi consumului, care au crescut, iar în acelaşi timp s-au înregistrat mai multe decese/ Foto: pixabay.com

 

 


Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Şanse, Natalia Intotero, a afirmat luni, la Arad, unde a participat la evenimentul „Fără bariere - tot adevărul despre droguri”, că legalizarea unor droguri în unele țări nu a rezolvat problema traficului și consumului, care au crescut, iar în același timp s-au înregistrat mai multe decese.

 


„Să ne uităm la țările care au făcut acest lucru și, din păcate, rata consumului a crescut, dar și numărul celor care și-au pierdut viața este în creștere”, a spus ministrul.

Intotero crede că Ministerul Sănătății, alături de Agenția Națională Antidrog (ANA), trebuie să urgenteze construcția centrelor pentru adicție.


„În momentul de față, ceea ce există sunt centrele unde părinții trebuie să plătească (...). Din ceea ce am discutat cu cei care au astfel de centre, tratamentul este de aproximativ 5.000 de lei pe fiecare persoană în fiecare lună, ori nu toți își permit să plătească această sumă. Foarte important, mai departe, cu Ministerul Educației, trebuie văzut ca tinerii care reușesc să fie recuperați să se integreze pe piața muncii. Nu toți acești tineri vin din familii cu posibilități financiare și, de asemenea, este foarte important să li se descopere vocația și să fie sprijiniți", a spus Natalia Intotero.

Ea a subliniat că procesul de reabilitare „este unul foarte greu și durează între 10 luni și un an și trei luni”, sub 5% reușind să îl parcurgă și să nu reia consumul.


Ministrul s-a referit și la numărul insuficient de psihologi, la Arad, de exemplu, fiind un singur angajat la Biroul de prevenire și consiliere antidrog, iar psihologii sunt chemați de la Timișoara la nevoie.

„Categoric este foarte important să existe un număr mai mare de psihologi, și nu doar pentru ANA, pentru celelalte structuri. În momentul de față există un psiholog la 400 de elevi pe hârtie, dar în realitate avem instituții de învățământ unde avem un psiholog la 2.000 de elevi", a spus ministrul, care a subliniat importanța campaniilor de prevenire desfășurate în școli.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Polițiștii, razie în căminele din Cluj-Napoca. Student, prins cu droguri în cameră.

Bărbat arestat pentru trafic de droguri. Ar fi vândut stupefiante consumatorilor din Turda.

Etichete: droguri copii psihologi
Ultimele Stiri
abonare newsletter