Actualitate

Firme de construcții din Cluj, amendate cu sute de mii de lei pentru „munca la negru” și lipsa măsurilor corespunzătoare de protecție

Zeci de firme de construcții din județul Cluj au fost verificate de ITM, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate amenzi de peste 200.000 de lei.

Firme de construcții din Cluj, amendate pentru „munca la negru” și alte nereguli/Foto: Inspecția Muncii Facebook.com Firme de construcții din Cluj, amendate pentru „munca la negru” și alte nereguli/Foto: Inspecția Muncii Facebook.com

 

 


Controalele desfășurate de Inspecția Muncii la firmele de construcție din Cluj s-a lăsat cu amenzi. Săptămâna trecută, 25 de angajatori care desfășoară activități în domeniile „construcții clădiri”, „lucrări de geniu civil” și „lucrări speciale de construcții” au fost verificate de inspectorii Institutului Teritorial de Muncă din Cluj și s-au aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum total de 214.500 lei,  în domeniul relațiilor de muncă si al securității să sănătății în muncă.

Ce nereguli s-au găsit la firmele de construcții din Cluj

Astfel, în domeniul relațiilor de muncă, un număr de cinci societăți comerciale au fost amendate cu suma de 160.000 de lei pentru primirea la muncă a unui număr de 8 persoane, fără a avea incheiate contracte individuale de muncă


De asemenea, la un număr de șase societăți comerciale au fost aplicate 6 amenzi în valoare de 15.000 de lei pentru neorganizarea evidenței orelor lucrate, cu evidențierea zilnică a orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru pentru fiecare salariat în parte.

Au mai fost aplicate două amenzi în valoare de 1.500 lei, la doi angajatori, pentru:  neeliberarea adeverinței de vechime în muncă la încetarea contractului individual de muncă a unui salariat și nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară.


În domeniul securității și sănătății în muncă au fost aplicate un număr de 9 amenzi la 9 societăți comerciale, în valoare totală de 38.000 de lei, pentru: pericol grav și iminent la locul de muncă din cauza lipsei protecțiilor colective și nepurtarea echipamentelor individuale de protecție de către lucrători.

La două societăți au fost sistate două locuri de muncă pentru neasigurarea montării corespunzătoare a schelelor, astfel încât să fie eliminat riscul căderii de la înălțime, iar la trei societăți au fost oprite din funcțiune trei echipamente de muncă din cauza lipsei verificării periodice a acestor echipamente, care necesită autorizare ISCIR.


CITEȘTE ȘI: 
Firmele de plasare a forței de muncă în străinătate, controlate. Amendă „piperată” pentru un operator neautorizat.

Verificările au fost derulate în condițiile în care domeniul construcțiilor constituie unul dintre sectoarele cu pondere importantă în economia națională, însă numărul accidentărilor se menține la un nivel ridicat.

„În baza analizei datelor statistice, privind indicele de frecvență care indică numărul de accidentați care revin la 1.000 de lucrători, s-a constatat că acest sector de activitate are o pondere majoră în numărul total de accidentați în muncă”, potrivit ITM Cluj. 


De asemenea, în domeniul relațiilor de muncă, domeniile de activitate mai sus menționate sunt „susceptibile de încălcarea reglementărilor legale” privind angajarea personalului, durata timpului de muncă și muncă suplimentară dar și a stabilirii și acordării drepturilor salariale, potrivit sursei citate. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Grădiniță din Cluj, amendată cu 20.000 de lei pentru „munca la negru”. Zeci de instituții din domeniul educației, verificate de Inspecția Muncii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter