Actualitate

Zid roman, descoperit pe șantierul din Parcul I.L.Caragiale. Managerul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: „Niciodată nu a fost dezvelit ca acum”

Un zid roman a fost descoperit pe șantierul Parcului I.L. Caragiale din centrul Clujului. Potrivit Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, acest zid face parte din zidul cetății Clujului din partea de nord.

Un zid roman a fost descoperit pe șantierul Parcului I.L. Caragiale din centrul Clujului/ Foto: Emil Boc - Facebook Un zid roman a fost descoperit pe șantierul Parcului I.L. Caragiale din centrul Clujului/ Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Lucrările pe șantierul din parcul I.L.Caragiale din Cluj-Napoca sunt în toi, iar muncitorii au descoperit, marți, 12 martie, un zid care ar aparține din perioada Romană.

 


Imaginile au fost făcute de primarul Emil Boc care se afla în vizită pe șantier.

„Arheologii au reușit să găsească o incinta din epoca romană. Se sapă la 4 metri adâncime, ce vedeți acolo jos, zidul chiar de jos este fortificația romană a orașului (aproximativ anii 117-124), deasupra este partea medievală (…) Un asemenea zid de incintă mai găsim pe Napoca 15, unul în zona Teatrului Puck, nu a fost descoperită încă extremitatea dinspre nord, se presupune că ar fi în zona Prefecturii. Acest zid este parte a fortificației romane Napoca, a castrului.


Ce vrem noi să facem aici? Să o lăsăm deschisă, să se poată bucura clujenii, profesorii să poată veni aici să facă ore. Am cerut specialiștilor să vină se ne spună cum să conservăm această zonă”, a transmis edilul.

Potrivit reprezentanților Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, zidul face parte din zidul roman și medieval a orașului.


„Deocamdată suntem în cursul cercetărilor, abia a ieșit fundația zidului roman și medieval a orașului, zidul de nord de care se știa, dar niciodată nu a fost dezvelit de clar ca acum. Sperăm să aflăm cât mai multe detalii despre el în viitorul apropiat.

Suntem în cercetări, dar într-adevăr se vede fundația zidului roman (…) Este probabil să ne aflăm și în apropierea unei porți. Una dintre acestea le-am găsit în apropiere de Politehnică”, a declarat pentru monitorulcj.ro Felix Marcu, managerul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Descoperire arheologică unică în Cluj, pe șantierul unei clădiri de birouri

Descoperire arheologică impresionantă. Vase vechi de peste 4.000 de ani, într-un sit din județul Harghita

abonare newsletter