Actualitate

POZA ZILEI. Clujul la mijlocul secolului XX, văzut dintr-un planor.

Evident ca dacă ai ocazia să survolezi Clujul dintr-un planor trebuie să ai și aparatul de fotografiat cu tine. Exact acest lucru l-a făcut și fotograful care a surprins cartierul Mărăști la mijlocul secolului XX.

Clujul la mijlocul secolului XX, văzut dintr-un planor/ Foto: Clujul și clujenii - Facebook Clujul la mijlocul secolului XX, văzut dintr-un planor/ Foto: Clujul și clujenii - Facebook

 

 


O fotografie în care apare cartierul Mărăști din Cluj-Napoca la mijlocul secolul XX a stârnit un val de reacții.

 


Cartierul Mărăști a fost construit în perioada anilor '70-'80, dintr-o necesitate de locuințe pentru numărul mare de angajați al Combinatului de utilaje grele CUG.

Înaintea anilor ’70 nu se putea vorbi de un cartier propriu-zis. Cartierul Mărăști, denumit și Orașul de Jos, era o zonă cu case aflată în prelungirea centrului, care cuprindea trei zone: zona muncitorească, zona meștesugărească și zona agricolă. 


„Modul de viață tradițional și obiceiurile interne ale țăranilor (Hoștezeni) care locuiau aici i-au format într-o comunitate distinctă. Fotografia din anii '50 arată încă caracterul de casă cu grădină al cartierului, unde locuitorii cultivau legume pentru Cluj. În jurul pieței cu același nume a început să se dezvolte cartierul de locuințe Mărăști în anii 1970, când aici au fost construite blocuri de locuințe cu patru și zece etaje pentru muncitorii de la Combinatul de Industrie Ușoară, eliminând astfel proprietățile locuitorilor din Hostat. Construcția cartierului de locuințe Mărăști a trenat până după schimbarea de regim”, au transmis cei de la Clujul și clujenii.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul de altădată. Casa Nemes Knoblauch, clădirea în care a locuit prima cântăreață de operă a Ungariei

Clujul de altădată. Sinagoga Neologă de pe strada Horea, lăcașul de cult vandalizat de legionari în secolul XX

Ultimele Stiri
abonare newsletter