Actualitate

„Războiul din Ucraina a divizat societatea românească. Democrațiile sunt vulnerabile la acest fenomen”, susține rectorul UBB, Daniel David

La doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina, societatea românească e împărțit între empatie și compasiune, dar și atitudini negative, spune Daniel David, rectorul UBB Cluj.

Daniel David, rectorul UBB Cluj/ Foto: UBB Cluj - Facebook Daniel David, rectorul UBB Cluj/ Foto: UBB Cluj - Facebook

 

 


Rectorul UBB Cluj-Napoca, prof. dr. Daniel David, a precizat că la doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina, societatea românească s-a împărțit în două părți, existând, în același timp, empatie și compasiune pentru ucraineni, dar și atitudini negative. 

 


„Cam aşa cum este şi profilul nostru psihocultural: iniţial teamă şi revoltă pe scară largă, transpuse într-o atitudine pozitivă mai largă faţă de Ucraina, apoi polarizare, totul într-un cadru de inconsistenţă atitudinală la nivel de populaţie. Oamenii obişnuiţi nu gândesc istoric; poate folosesc istoria, aşa cum o înţeleg ei, pentru a-şi justifica post factum unele decizii cotidiene. Simplu spus, relaţia cu Ucraina este percepută acum polarizat, exagerându-se atât negativul, cât şi pozitivul, iar cu Moldova adesea într-o exagerare a pozitivului, unde mă îngrijorează inconsistenţa noastră şi neatenţia la realism", a spus Daniel David, scrie Agerpres.ro.  

De asemenea, rectorul de la UBB a mai precizat că temerile românilor sunt, în mare parte, nerealiste, în condițiile în care teoriile conspiraționale și „fake news” sunt la ordinea zilei. 


Daniel David: „Democrațiile sunt vulnerabile la acest fenomen”

„Pot fi combătute accesând pentru informaţii doar surse credibile şi coroborate unele cu altele, iar aici mă refer la media de tip "quality" şi/sau instituţii autorizate", a mai declarat rectorul UBB.

Totodată, Daniel David a menționat faptul că în cei doi ani de război, interesul populației față de conflictul ruso-ucrainean a scăzut. 


„Nu este doar cazul României, este cazul Europei şi al întregii lumi. Iar democraţiile sunt vulnerabile la acest fenomen, deoarece autorităţile sunt atente la cerinţele populaţiei, iar dacă populaţia renunţă, renunţă şi ele. În autocraţii, autorităţile pot trece peste voinţa poporului (cel puţin o vreme şi/sau cu risc asumat)", a conchis Daniel David. 

Pe 24 februarie 2024 se împlinesc doi ani de când Putin a dat ordin să invadeze Ucraina. Peste 8 milioane de ucraineni au părăsit țara din cauza conflictului, iar sute de mii de soldați și-au pierdut viața. 


Articol realizat de Andrei NARIȚA

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Doi ani de război în Ucraina. 24 februarie 2022, ziua în care Putin a decis să arunce Europa în război.

Cât de pregătită e Armata Română în cazul unui război cu Rusia? Putem conta pe maximum 69.000 de militari combatanți.

abonare newsletter