Actualitate

Sistemul informatic de monitorizre electronică, extins în 20 de judeţe, între care și Cluj, de la 1 ianuarie 2024

Un număr de 20 de judeţe vor intra în etapa a doua de implementare a Sistemului Electronic de Monitorizare Electronică, de la 1 ianuarie 2024.

Sistemul informatic de monitorizre electronică va fi extins  Foto IPJ Cluj Sistemul informatic de monitorizre electronică va fi extins Foto IPJ Cluj

 

Sistemul urmează să fie operaţionalizat în Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea, a informat IGPR, potrivit Agerpres.


Pentru punerea în aplicare a prevederilor legale, au fost achiziţionate 2.400 de kituri de monitorizare.

Astfel, sistemul va fi extins după ce, începând cu 1 octombrie 2022, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit funcţional în municipiul Bucureşti şi judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecţie provizoriu, ordinului de protecţie şi ordinului european de protecţie, se arată într-un comunicat transmis duminică de IGPR.


Conform H.G. nr. 1025 din 10 august 2022 pentru stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem-pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, monitorizarea electronică în sistem pilot urmează să se aplice în trei etape, determinate prin raportare la cazurile de aplicare şi la aria teritorială la nivelul căreia urmează să fie operaţionalizat sistemul.

Potrivit sursei citate, utilizarea sistemelor electronice permite o creştere a gradului de asigurare a măsurilor de protecţie a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecţia integrităţii fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea şi contracararea unui eventual contact fizic între victima violenţei domestice şi agresor, sau pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu şi a supravegherii la distanţă.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

î

CITEȘTE ȘI:

Statistică îngrijorătoare. Politiștii au intervenit la aproape 100.000 de cazuri de violență domestică, de la începutul anului.

Polițist local, trimis în judecată pentru că ar fi torturat un om până la moarte. Medic legist: „Moartea victimei a fost violentă”.

abonare newsletter