Actualitate

Ce sărbătoresc credincioșii pe 14 august

Sfântul Proroc Miheia este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 14 august.

Isus Hristos cu Biblia în mână. Foto: Pixabay Isus Hristos cu Biblia în mână. Foto: Pixabay

 

Ortodoxe
Înainte-prăznuirea Adormirii Maicii Domnului;
Sf. proroc Miheia


Greco-catolice
Sf. pf. Micheia. Sf. Maximilian Kolbe

Romano-catolice
Sf. Maximilian Kolbe, pr. m.


Prorocul Miheia era cu neamul din seminţia lui Efrem.

El a trăit în Israel în aceleaşi zile, în care a fost şi Sfântul Proroc Ilie, împărăţind atunci peste Israel, în Samaria, regele Ahab şi cu soţia sa Izabela; iar peste iudei, în Ierusalim, fiind rege Iosafat.


„În vremea aceea, seminţiile celor doisprezece fii ai lui Iacov erau despărţite în două împărăţii. Deosebită era împărăţia celor două seminţii: a lui Iuda şi a lui Veniamin - aceasta se numea împărăţia lui Iuda, iar scaunul ei era Ierusalimul; şi deosebită era împărăţia celor zece seminţii care se numea a lui Israel, iar scaunul aceleia era Samaria, şi în stăpânirea împărăţiei acelui Israel era seminţia lui Efrem, neamul şi patria Prorocului Miheia”.

Sfântul Miheia îl mustra pe regele Ahab, pentru aceleaşi greşeli pentru care îl mustra şi Sfântul Ilie: pe de o parte, pentru depărtarea lui de la Dumnezeu spre închinarea la idoli, iar pe de alta, pentru nedreptăţile pe care le făcea.


„Iar împăratul ura pe prorocul care-1 mustra, dar nu îndrăznea să-1 ucidă, temându-se de pedeapsa lui Dumnezeu şi ruşinându-se de cinstea şi de sfinţenia îmbunătăţitului bărbat; încă şi înfricoşându-se de împlinirea cuvintelor lui cele proroceşti”.

Sfântul proroc Miheia a trăit o viaţă îndelungată, iar după trecerea la Domnul a fost înmormântat în satul Marisi. Moaştele sale au fost descoperite alături de ale Sfântului Proroc Avacum, atunci când Biserica creştină trecuse de perioada persecuţiilor, în timpul împăratului Teodosie II (408-450). (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”)


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

16 august, Ziua națională naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor

Clujenii creștini vor putea vizita moaște ale Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea în Catedrala greco-catolică „Schimbarea la Față”

Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii. Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc astăzi Schimbarea la Faţă a Domnului, numită în popor Pobreajenul

abonare newsletter