Actualitate

Cum se sărbătoreşte în lume Valentine’s Day?

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/12_ziua/sfantul-valentin.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />În Japonia, femeile dau bomboane bărbaţilor, în timp ce în Slovenia se crede că de Sfântul Valentin plantele şi florile încep să crească.</p>

Ziua Îndrăgostiţilor în tradiţia occidentală se sărbatoreşte pe data de 14 februarie şi îl comemorează pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiţilor galezi.

În Franţa, o ţară tradiţional catolică, Valentine's Day este cunoscută simplu drept ziua Sfântului Valentin şi este sărbătorită ca în restul ţărilor occidentale, ca Ziua Îndrăgostiţilor. În Danemarca şi Norvegia, 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Ziua nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulţi oameni îşi fac timp pentru a petrece un moment romantic cu partenerul de viaţă sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

În Suedia este numită „ziua tuturor inimilor”, dar nu este o sărbătoare oficială.

În Slovenia, un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, aşa că pe 14 februarie plantele şi florile încep să crească. Ziua Îndrăgostiţilor a fost sărbatorită şi ca ziua în care încep lucrările în vii şi pe câmpuri.

În România, sărbătoarea tradiţională pentru iubiţi este Dragobete, care are loc pe 24 februarie. Este numită după un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit şi în cuvântul romanesc dragoste. România a început să sărbătorească şi Valentine's Day, deşi deja avea prin Dragobete o sărbătoare tradiţională a iubirii.

În Orientul Îndepărtat

Datorită unui efort de marketing concentrat, Valentine's Day a apărut şi în Japonia şi Coreea ca o zi în care mai mult femeile şi mai puţin bărbaţii dăruiesc bomboane, ciocolată şi flori. În aceste ţări devenit deja o obligaţie ca multe femei să dăruiască ciocolată tuturor colegilor bărbaţi. În Japonia este ritualul este cunoscut ca giri-choko, de la cuvintele giri – obligaţie şi choko – ciocolată. Aceasta contrastează cu honmei-choko, ciocolata dată persoanei iubite. Totodată, a apărut şi o zi reciprocă, Ziua Albă. Pe 14 martie, bărbaţii sunt aşteptaţi să întoarcă favorul celor care le-au dat ciocolate de Ziua Îndrăgostiţilor. În cultura chineză, există un omolog al Zilei Îndrăgostiţilor numită Ziua Şaptelor, potrivit legendei Ciobanului şi a Ţesătoarei care s-au întâlnit în Rai în ziua a şaptea a lunii a şaptea a calendarului lunar.

Legenda lui Valentin

În ceea ce priveşte legenda lui Valentin (vezi imaginea), se spune că a existat odată un împărat roman, Claudiu al II-lea,  ce era un luptător îndârjit şi a avut multe războaie. El a vrut o armată puternică dar majoritatea bărbaţilor romani nu doreau să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că, în locul luptei, bărbaţii preferau să stea acasă cu soţiile şi copiii lor. În consecinţă, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldaţii din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbaţi să meargă la război şi să lupte ca nişte adevăraţi soldaţi.

Valentin, care era un preot creştin, credea că dreptul oamenilor de a sa căsători era dat de Dumnezeu, iar Claudiu nu avea dreptul să-l interzică. El a căsătorit în secret cupluri, dar într-un final preotul a fost prins, întemniţat şi condamnat la moarte. Până în ziua execuţiei, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi şi le-a semnat scriind „Adu-ţi aminte de Valentin al tău”.

Valentin a fost probabil executat pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Nu se cunosc toate detaliile legate de viaţa sfântului Valentin şi nu se ştie dacă legenda are o bază istorică reală.

Obiceiuri de Valentine's Day

Felicitările de dragoste de Sf. Valentin au început să fie trimise încă din anul 1800. Acestea erau confecţionate din dantelă şi satin, iar mesajele erau scrise de mână. Ele conţineau, ca şi acum, simboluri ale iubirii, precum inimioare, trandafiri roşii sau îngeraşi.

Tot de Valentine’s Day se obişnuieşte ca îndrăgostiţii să facă schimb de cadouri. Se dăruiesc flori, ciocolată, jucării din pluş sau bijuterii.

Potrivit tradiţiei britanice, prima pasăre pe care o va vedea în această zi îi va prevesti unei fete nemăritate cu cine se va căsători. Dacă va vedea o mierlă, se va mărita cu un preot, o vrabie îi va aduce un fermier, măcăleandrul - un marinar, porumbelul - un bărbat iubitor, iar păsările cu pene galbene - un soţ cu bani. Cine va zări însă de Ziua Îndrăgostiţilor o ciocârlie va rămâne nemăritată.

De Valentine’s Day, în ţări precum Anglia, Scoţia, Ţara Galilor, America sau România, fetele îşi pun sub pernă, înainte de culcare, o floare de coada şoricelului, iar primul bărbat neînsurat pe care îl vor întâlni când vor ieşi pe uşă le va deveni soţ.

Ultimele Stiri
abonare newsletter