Actualitate

SECETĂ gravă în mai multe țări din Europa, inclusiv în România: ploile din următoarele săptămâni vor fi cruciale

Europa s-ar putea confrunta cu o secetă gravă vara aceasta, avertizează Comisia Europeană, la finalul unei ierni excepțional de calde și uscate.

Seceta amenință culturile agricole și rezervele de apă din mai multe țări europene. FOTO: Pixabay Seceta amenință culturile agricole și rezervele de apă din mai multe țări europene. FOTO: Pixabay

 

 


Europa se îndreaptă anul acesta către o secetă comparabilă cu cea din vara anului 2022, iar ploile din săptămânile următoare vor fi cruciale pentru determinarea impactului iernii excepţional de calde şi uscate care s-a încheiat, a avertizat luni într-un raport Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, potrivit Agerpres, care citează agenţia EFE.

 


Condiţiile generale de secetă deja sunt întrunite în Grecia, Spania, Franţa, Irlanda, Regatul Unit, nordul Italiei, Elveţia, majoritatea insulelor mediteraneene şi regiunile din România şi Bulgaria de la Marea Neagră, semnalează documentul.

Planuri pentru utilizarea adecvată a apei

În raport se avertizează de asemenea că aproape tot sudul şi vestul Europei sunt afectate de anomaliile substanţiale de umiditate din sol şi de diminuarea debitului râurilor după o iarnă deosebit de caldă şi uscată.


„Prognozele sezoniere arată o primăvară mai caldă faţă de medie în toată Europa, în timp ce prognozele de precipitaţii se caracterizează de o incertitudine şi variabilitate spaţială sporite. Vor fi necesare o supraveghere atentă şi planuri de utilizare a apei adecvate pentru a gestiona un sezon care în prezent prefigurează riscul de a fi critic în resurse hidrice”, mai semnalează acelaşi raport.

Lipsa precipitaţiilor deja provoacă îngrijorare în sectoare precum furnizarea apei, agricultura şi producţia energetică, şi a început să fie observată chiar odată cu venirea primăverii o diminuare a debitelor râurilor în regiunea peri-alpină din cauza reducerii severe a fluxului de apă generat de dezgheţ.


Pe de altă parte, „recoltele şi vegetaţia la începutul sezonului nu au fost deocamdată afectate, dar situaţia ar putea deveni critică în lunile următoare dacă anomaliile de temperatură şi precipitaţii persistă în primăvară”, se subliniază în raportul JRC.

CITEȘTE ȘI:

Temperaturi „ca vara” săptămâna aceasta, la Cluj-Napoca. În weekend revin ploile. VEZI prognoza meteo până de Paște

Ultimele Stiri
abonare newsletter