Actualitate

Numărul îmbolnăvirilor de rubeolă rămâne mare şi anul acesta

<p /><img src="documente/stories/2012/02_februarie/03/05 elevi liceeni curte liceul mihai eminescu rp 05.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />141 cazuri de rubeolă au fost înregistrate în luna ianuarie în judeţul Cluj, de patru ori mai multe decât pe parcursul întregului an 2010. Rubeola a făcut ravagii în rândul copiiilor şi anul trecut când au fost contabilizate 715 cazuri.

Refuzul vaccinării este principalul motiv al creşterii foarte mare a numărului de cazuri de rubeolă.

Numărul copiiilor care se îmbolnăvesc de rubeolă continuă să fie mare în judeţul Cluj şi anul acesta. Astfel, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, în luna ianuarie a acestui an au fost contabilizate 141 de cazuri de rubeolă, iar anul trecut 715. Spre deosebire de anii anteriori, numărul îmbolnăvirilor este foarte mare. În 2010, doar 32 de copii au făcut rubeolă, în 2009 au fost 25 de cazuri, iar în 2008, 94 de cazuri.

Dorina Duma, directorul DSP Cluj a explicat că a apărut un număr mare de îmbolnăviri din cauză că vaccinarea împotriva rubeolei a început în anul 2004, iar cei care au fost diagnosticaţi acum nu au fost vaccinaţi la timpul potrivit şi astfel nu au anticorpii necesari. De asemenea, în anul 1998 au fost vaccinate doar fetiţele, potrivit unei decizii din acel an, cel mai probabil pentru că femeile riscă să facă rubeolă congenitală în timpul sarcinii.

Niciun caz de rujeolă anul acesta

Pe de altă parte, conform datelor DSP Cluj, anul acesta nu a apărut niciun caz de rujeolă, dar anul trecut au fost înregistrate 497 de cazuri. Dorina Duma a precizat că majoritatea cazurilor au apărut în comunităţile de rromi care refuză vaccinarea.

În ultimii 11 ani, în judeţul Cluj au fost doar cazuri sporadice de rujeolă. Astfel, în 2005 a fost o singură îmbolnăvire, în 2006 au fost trei îmbolnăviri, iar în ceilalţi ani din intervalul 2000 – 2010, niciun caz.

Copiii care s-au îmbolnăvit de rubeolă şi rujeolă nu au suferit complicaţii şi nu s-a înregistrat niciun deces.

3.585 de cazuri la nivel naţional

Prof. dr. Molnar Geza, consilier al ministrului Sănătăţii, a declarat ieri că s-a constatat o creştere a cazurilor de rubeolă. Astfel, în 2011 şi în prima lună a acestui an numărul acestora a ajuns la 3.585, în toată ţara. Potrivit Agerpres, cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Bihor, Sălaj, Cluj, Alba şi Satu Mare. Cazuri mai puţine sunt în Muntenia şi Moldova, cele mai afectate fiind grupele mari şi adolescenţii care nu au fost vaccinaţi.

Consilierul ministrului Sănătăţii a menţionat că sunt rar întâlnite complicaţiile foarte grave.

abonare newsletter