Actualitate

Ne îmbolnăveşte frigul

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/04_ziua/elevi-liceeni.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Numărul virozelor şi al pneumoniilor a crescut în Cluj faţă de aceaşi perioadă a anului trecut.</p>

În judeţul Cluj, în luna ianuarie, numărul virozelor a crescut cu aproximativ 400 de cazuri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul pneumoniilor, al căror număr s-a dublat anul acesta. Dacă în sezonul rece al anului trecut au fost înregistrate în Cluj în jur de 150 de cazuri, anul acesta au fost raportate aproape 300 de cazuri. Un sigur caz de gripă a fost raportat la nivelul judeţului, dar nu a fost confirmat prin analizele de laborator.

Îmbolnăviri în „limita normală”

În ciuda acestei creşteri a numărului îmbolnăvirilor de sezon, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj spun că situaţia se situează în limita normală pentru un an neepidemiologic.

„Este adevărat că numărul cazurilor a crescut faţă de anii trecuţi, din cauza temperaturilor scăzute, dar se situează într-o limită normală. Nu este vorba de nici un pericol de epidemie, nu avem, la ora actuală nici un caz de gripă confirmat. Oamenii trebuie să respecte recomandările medicilor în ceea ce priveşte protejarea de frig şi la primele simptome să se prezinte la medic şi să evite pe cât se poate automedicaţia”, a declarat Mihai Moisescu, director adjunct al DSP Cluj.

Categoriile cu risc de îmbolnăvire ridicat, adică bătrânii şi copiii, nu trebuie să iasă din casă decât dacă este neapărat necesar, iar deplasările trebuie să fie cât mai scurte. „În cazul în care deplasarea este necesară, oamenii trebuie să se protejeze de frig prin mai multe straturi de haine, care să le asigure termoizolarea necesară. De asemenea, trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la frig, pentru a se feri de degerături. Alcoolul este complet interzis, pentru că creează o stare de căldură înşelătoare, în timp ce corpul este expus la temperaturi negative”, a explicat Mihai Moisescu.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor, să se evite situaţiile în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate şi să se evite transporturile pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

Cu 15% mai mulţi bolnavi


Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri că în ultima săptămână a lunii ianuarie au fost confirmate la nivel naţional 24 de cazuri de gripă, peste 15.400 de pneumonii şi aproape 62.000 de viroze respiratorii, numărul persoanelor care au mers la medic fiind mai mare cu 15% faţă de cel din săptămâna precedentă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter