Actualitate
Hramul şcolilor teologice ortodoxe din Cluj-Napoca
<p>Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca i-au sărbătorit luni, 30 ianuarie 2012, pe sfinții Trei Ierarhi, patronii școlilor teologice.</p>
Elevii seminarişti şi studenţii teologi au participat la Sfânta Liturghie şi la Te Deum în Catedrala mitropolitană, pentru a-i cinsti pe patronii spirituali, Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur.
Slujbele au fost oficiate de Părintele Mitropolit Andrei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi părinţi profesori de la Facultate şi Seminar.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Facultăţii dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu şi de Corul Seminarului dirijat de diac. prof. Daniel Mocanu.
La finalul slujbelor, IPS Andrei le-a explicat tinerilor prezenţi in Catedrală că a fi teolog să te rogi, iar dacă te rogi, te poți numi cu adevărat teolog. Învăţătura multă fără o viaţă spirtuală nu are nici o valoare, dar numai amândouă laolaltă pot face o lucrare plăcută lui Dumnezeu. Decanul Facultăţii, pr. prof. Ioan Chirilă a precizat în discursul său, misiunea instituţiilor de învăţământ teologic de a pregăti „luminători ai lumii” după modelul celor Trei Ierarhi.
La manifestare a participat și Rectorul Universităţii Babes-Bolyai, prof. Andrei Marga, care a apreciat munca profesorilor şi studenţilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă: Pe bună dreptate socotiţi patroni ai facultăţilor de teologie ortodoxă, iar când îi amintim trebuie să ne punem întrebarea ce am făcut ca facultăţi în direcţia în care ei ne-au îndrumat?”,
În cuvântările luate s-a subliniat și rolul important pe care îl are religia în societatea actuală, și, împlicit ora de religie şi profesorul de religie din școală. „Această componentă morală şi care, din nefericire, lipseşte din ce în ce mai mult din straturile tinere ale celor care mai târziu vor conduce, poate să fie întărită şi poate să fie de folos tuturor, dacă profesorul de religie şi cei care se ocupă de formarea etică şi morală a elevilor şi studenţilor vor fi lăsaţi şi sprijiniţi în acelaşi timp, să-şi îndeplinească misiunea lor”, a spus părintele Liviu Vidican Manci.
Manifestările culturale şi religioase dedicate hramului Facultăţii de Teologie Ortodoxă au început încă de vineri, când studenţii au participat de la ora 18.00, în Aula Nicolae Ivan, la un spectacol folcloric cu tema “Doina în spiritualitatea şi oraţia populară românească”. Tot vineri de la ora 19 30, la Muzeul Mitropoliei a avut loc o Seară de poezie dedicată Mitropolitului Bartolomeu, la împlinirea unui an de la trecerea sa în veşnicie. Manifestările au continuat duminică, cu o Sesiune de comunicări despre “Sfinţii Trei Ierarhi ca model de slujire”, iar de la ora 18.00, cu oficierea Vecerniei cu Litie in Paraclisul Facultăţii. Luni seara, de la ora 18.00, un grup de studenţi teologi, sub coordonarea pr. conf. dr. Dorel Man, au participat la o acţiune misionară la Parohia „Sf. Vasile cel Mare” din Cluj-Napoca.
Din anul 1936, Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazians şi Ioan Gură de Aur, au devenit protectorii instituţiilor de învăţământ teologic ortodox din întreaga lume. Hotărâre s-a luat la Atena, în cadrul primului Congres al profesorilor de teologie ortodoxă.
În cuprinsul Patriarhiei Române funcţionează 15 facultăţi de teologie ortodoxă şi 39 de seminarii teologice liceale ortodoxe, care şi-au sărbătorit hramul luni, 30 ianuarie.