Timp Liber

1 Iunie - Ziua Internațională a Copilului. Ce se mai sărbătorește azi?

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. În fiecare an pe 1 Iunie este Sărbătoarea Copiilor.

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar/ Foto: Consiliul Judetean Cluj - Facebook Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar/ Foto: Consiliul Judetean Cluj - Facebook

 

Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.


 

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
 


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 



Sărbătoarea copiilor

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a recomandat, prin rezoluţia 836, adoptată la 14 decembrie 1954, ca toate ţările să instituie o Zi universală a copilului, pentru promovarea colaborării internaţionale şi a conştientizării problemelor cu care se confruntă copiii din întreaga lume, dar şi a bunăstării acestora, sugerând guvernelor ca această zi să fie celebrată la o dată pe care fiecare ţară o consideră potrivită.

Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului în 1989. Convenţia stabileşte o serie de drepturi ale copiilor, între care dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie, la joacă, la viaţă de familie şi la protecţie împotriva violenţei.


În România, Ziua internaţională a copilului este sărbătorită la data de 1 iunie, ca şi în alte aproximativ 50 de ţări. Totodată, alte peste o sută de ţări celebrează o zi a copilului la date diferite.

Pentru a vedea ce activități se vor desfășura zilele acestea în Cluj, citește articolul de AICI.


Ziua Internațională a Alergării

Astăzi se sărbătoreşte Ziua internaţională a alergării, marcată anual în prima zi de miercuri din luna iunie.

Considerată cea mai accesibilă activitate fizică, alergarea este din ce în ce mai practicată la nivel mondial. Concursuri de alergare din toată lumea adună de la an la an tot mai mulţi participanţi şi majoritatea oraşelor mari au cel puţin un grup de alergători, persoane de toate vârstele şi din toate categoriile, dornice să facă mişcare şi să socializeze.

Fie că este practicată pe asfaltul oraşelor sau pe poteci, la şes ori la deal, pe plajă sau în zonele montane, alergarea oferă numeroase beneficii, atât pentru corp cât şi pentru minte, dovedite prin numeroase studii ştiinţifice. Alergarea practicată consistent poate ajuta la normalizarea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, îmbunătăţirea glicemiei, scăderea nivelelor trigliceridelor şi colesterolului, întărirea sistemului muscular şi osos, creşterea rezistenţei la efort dar şi la virusuri şi reducerea circumferinţei taliei, a procentului de grăsime şi, implicit, a greutăţii corporale. În plus, alergarea poate contribui la diminuarea stresului, la îmbunătăţirea calităţii somnului, creşterea capacităţii de concentrare şi încurajarea alegerilor sănătoase. De asemenea, alergarea este un bun antidepresiv, bucuria şi anticiparea oferite de această activitate, ajutate de endorfinele eliberate în timpul efortului, fiind binecunoscute printre cei care aleargă frecvent. Iată, aşadar, numeroase motive pentru a sărbători azi #GlobalRunningDay aşa cum se cuvine: alergând.

 

CITEȘTE ȘI:

Ce se sărbătorește pe 15 februarie? E ziua mondială a hipopotamilor și a persoanelor singure

Ce poți face împreună cu copilul de 1 iunie în Cluj? Ateliere și spectacole dedicate Zilei Copilului

Ultimele Stiri
abonare newsletter